Verschillende soorten uiensoep (+ recepten!)

Uiensoep is een soep gemaakt van bouillon en ui. Maar, toch is dit op zichzelf geen recept voor een uiensoep. Sterker nog, er is niet zoiets als een standaard uiensoep recept. Dit komt, doordat elke streek of elk land zijn eigen uiensoep recept heeft. In dit artikel wil ik het met je hebben over verschillende soorten uiensoep, waaronder ik je vertel hoe je een Franse uiensoep kunt maken.

Verder lees je hoe je een gezonde uiensoep kunt maken, lees je over uiensoep met vlees, over verschillende recepten voor uiensoep én kom je erachter hoe makkelijk het eigenlijk is om uiensoep te maken.

Lees je mee?

Verschillende soorten uiensoep

Uiensoep is een wereldwijd bekend gerecht. In verschillende landen zul je een uiensoep op de menukaart vinden, maar dan een eigen, gezonde uiensoep met plaatselijk of landelijk samengestelde ingrediënten. Zo ontstaan er verschillende gezonde uiensoep recepten, zoals:

  • Duitse uiensoep
  • Engelse uiensoep
  • Franse uiensoep
  • Gebonden uiensoep
  • Japanse uiensoep
  • Knoflooksoep
  • Lente-ui soep
  • Perzische uiensoep
  • Poolse uiensoep
  • Uiensoep met tortellini

Lees hieronder verder over de verschillende soorten uiensoep recepten.

Duitse uiensoep

Dat Duitsers houden van lekker en veel eten is voor jou vast geen geheim. In ieder geval, dit is terug te zien in het recept voor Duitse uiensoep.

Duitse uiensoep is meer gevuld dan de meeste recepten voor uiensoep, hoofdzakelijk vanwege de toegevoegde worst. Een typische, Duitse toevoeging natuurlijk. Uiensoep is lekker en erg praktisch, omdat je kunt variëren in het soort worst en je twee of meer soorten worst kunt in de soep kunt combineren.

Behalve de worst, het lekkere (en vaak vette) eten, is het Duitse eten vaak pittiger dan in de meeste landen. Dit geldt ook voor de uien; deze zijn vaak sterker van smaak en geur dan Nederlandse uien.

Je hoeft bij dit recept geen Duitse uien te gebruiken, maar het kan wel. Als je voorkeur uitgaat naar de wat sterker-smakende uien, kies dan voor Duitse uien in dit recept.

Benieuwd naar het recept voor Duitse uiensoep? Lees het hier >>

Engelse uiensoep

Engeland staat bekend vanwege veel traditionele recepten en dranken. Hiervan is de Engelse uiensoep er één. Het Engelse uiensoep recept is ook een van de oudste recepten voor uiensoep in dit artikel en tevens een van de meest bekende.

De bekendheid van de Engelse uiensoep stijgt de laatste jaren fors. Een van de grootste oorzaken van de stijgende populariteit is vanwege het TV programma van Jamie Oliver.

De Engelse uiensoep is een variant op misschien wel de meest bekende uiensoep, de Franse uiensoep. Dit recept, de Engelse uiensoep, heeft de kenmerken van de typische Engelse keuken.

Weten wat het Engelse uiensoep recept is en hoe je ’t maakt? Klik dan hier >>

Franse uiensoep

De Franse uiensoep is de meest bekende variant van de uiensoepen en wordt ook het meest gegeten. Behalve in Frankrijk zelf, kom je de Franse uiensoep vaak in diverse restaurants op de menukaart tegen.

Toch worden er dan vaak wat aanpassingen aan het recept gedaan, door de restaurants en is het dus eigenlijk niet meer de originele Franse uiensoep te noemen.

Frankrijk is een land dat onder andere bekend staat om de stokbroden. Ook bij de Franse uiensoep wordt dit geserveerd, vaak overgoten met gesmolten kaas. Het stokbrood wordt vaak in de soep gelegd, en anders dan je zou denken hoeft het geen Franse kaas te zijn. Maar, het mag natuurlijk wel.

Meer weten over de Franse uiensoep? Klik hier voor de ingrediënten en bereidingswijze >>

Gebonden uiensoep

De gebonden uiensoep; je zou denken dat het weinig verschilt van een soep, gemaakt van bouillon en ui. Maar, integendeel; de gebonden uiensoep bevat meer ingrediënten dan ikzelf in eerste instantie had verwacht.

Het recept voor de gebonden uiensoep is eenvoudig te gebruiken, zodra je de benodigde ingrediënten in huis hebt en de bereidingswijze volgt.

Exact weten hoe je de gebonden uiensoep maakt? Klik hier voor het volledige recept >>

Japanse uiensoep

De Japanse keuken, wereldwijd bekend en een van de keukens waar vrijwel iedereen eens van moet gegeten hebben: Dit is je kans; de Japanse uiensoep is een recept uit de typische, Japanse keuken.

Zo wordt de Japanse uiensoep gevuld met verschillende paddenstoelen en in sommige gevallen wordt het zelfs geserveerd met vis of garnalen.

Zelf Japanse uiensoep maken? Lees hier hoe >>

Knoflooksoep

Er zal waarschijnlijk beweerd worden dat de knoflooksoep niet in dit artikel thuishoort, maar in mijn ogen wel. Knoflook is namelijk familie van de ui en is een heerlijke variatie op de uiensoep.

Bij het vertellen over knoflooksoep zullen er bij veel mensen alarmbellen gaan rinkelen; de geur van knoflook, dat je lange tijd bij je draagt, wil ik niet in de soep hebben.

Ik snap de gedachtegang, maar gelukkig is knoflooksoep lang zo sterk of scherp niet als een verse knoflook.

Ik raad je aan om dit recept eens te proberen. Mocht het je niet bevallen, dan kun je achteraf in ieder geval geen spijt hebben als je het niet geprobeerd hebt.

Lees hier alles over het recept voor de knoflooksoep >>

Lente-ui soep

Zoals Duitse uiensoep vaak strenger van smaak is, is de lente-ui soep juist milder van smaak. Dit heeft alles te maken met de tijd waarin de uien geoogst worden.

Lente-uien liggen dus al vroeg in de winkel en zijn daardoor minder sterk van smaak. Wie dus houdt van uiensoep, maar minder fan is van de sterke smaak van uien, raadt ik aan om de lente-uien soep te maken.

Het voordeel van de lente-uien soep is, is dat lente-uien tegenwoordig het hele jaar door te koop zijn. Lente-uien hebben hun te danken aan het verleden, toen lente-uien echt enkel in de lente te koop of verkrijgbaar waren.

Exact weten hoe je de lente-uiensoep maakt? Lees hier het volledige recept >>

Perzische uiensoep

De Perzische uiensoep is, logisch genoeg, een vrij onbekende uiensoep. Toch is het een uiensoep dat in elk jaargetijde te serveren is en het ook bekend staat als Iraanse uiensoep.

Onder ander de ingrediënten verse munt en kaneel , ingrediënten die bekend staan om hun positieve effect op de innerlijke mens, zorgen ervoor dat de soep in de zomer een verkoelend effect heeft en in de winter een verwarmend effect afgeeft.

Meer weten over de bijzondere Perzische uiensoep en de ingrediënten? Lees dan dit artikel >>

Poolse uiensoep

Tja, Poolse uiensoep, wat moet ik erover vertellen.. uiterlijk zal de soep wat simpel ogen, maar de smaak van de Poolse uiensoep bewijst je het tegendeel.

Simpel gezegd is de Poolse uiensoep eenvoudig te bereiden en erg lekker. Het meest bijzondere van de Poolse uiensoep is dat deze normaal gesproken koud gegeten wordt, wat de soep juist lekkerder maakt dan je zult verwachten.

Weten hoe je de bijzondere Poolse uiensoep maakt? Lees dan hier alles over het Poolse uiensoep recept >>

Uiensoep met tortellini

Het laatste recept van de verschillende soorten uiensoep is de uiensoep met tortellini. Tortellini toevoegen aan uiensoep, een erg goede smaakcombinatie, al zeg ik het zelf. De samenstelling van twee gerechten die oorspronkelijk uit verschillende landen komen, leek op het eerste gezicht een gewaagde combinatie.

Het resultaat viel daarentegen erg goed in de smaak; Al gauw werd het recept erg populair en steeds vaker gebruikt.

Enerzijds is het de Franse uiensoep, anderzijds de Italiaanse tortellini; een heus verschil tussen de twee klassieke gerechten dat goed uitgepakt is, dus.

Meer weten over de uiensoep met tortellini? Lees hier hoe je ‘m zelf maakt >>

Gezond eten dankzij het Fitcooking Stappenplan? Lees hier meer!

Het Fitcooking is het vernieuwde stappenplan uit 2019 Dat door het ultieme voeding en fitness lifestyle plan te gaan voor een strak & fit lichaam.

Het Fitcooking Stappenplan is een compleet programma om in de beste shape te komen en natuurlijk te blijven. In slechts 12 tot 16 weken kun je dankzij 4 simpele stappen zichtbaar resultaat behalen.

Het programma bevat onder andere 137 eiwitrijke, smaakvolle recepten voor iedere dag, persoonlijke voedingsschema’s op maar, een macrocalculator voor mannen én vrouwen én er wordt je alles verteld wat je moet weten over food preppen, maaltijdfrequentie, pre- en post workout maaltijden en progressie meten.

Meer weten over het Fitcooking Stappenplan? Lees dan hier mijn review >>

Het Fitcooking Stappenplan ontdekken?

JA! STUUR MIJ DIRECT DOOR!