Franse uiensoep maken (ingrediënten + bereidingswijze)

Een uiensoep is niet het eerste en beste gerecht dat in mensen opkomt wanneer ze het hebben over lekkere gerechten. Niet gek ook, gezien de gevolgen. Winderigheid en in sommige gevallen zelfs last van lichte buikpijn komen ‘the day after’ vaak onverwachts opzetten.

Maar, dat neemt niet weg dat uiensoep maken een populaire bezigheid is bij veel mensen. Ondanks alle verwachtingen op het eerste oog, zijn er veel mensen die vaak of graag een Franse uiensoep maken.

Het maken van een Franse uiensoep is een populaire zoekterm binnen Google. Maandelijks zoeken meer dan 100 internetgebruikers op de specifieke zoekterm: “Franse uiensoep maken”. Kijk hieronder maar:

Ik kwam hierachter en besloot om mijn favoriete uiensoep recept met jullie te delen.

In dit artikel vertel ik je alles over mijn recept. Je leest onder andere hoe simpel je de uiensoep kunt maken. Het voordeel van het maken van dit uiensoep is, dat het een gezond uiensoep recept is.

Lees verder om meer te weten te komen over de ingrediënten, de bereidingswijze en meer gezonde recepten dankzij de Afslank Receptenbijbel.

Wat is uiensoep?

Het is vast niet bij iedereen bekend, dus ik leg je eerst uit wat de basis van uiensoep is.

Uiensoep is, zonder verdere toevoegingen, in de basis een soep, gemaakt met het mengsel van bouillon en ui.

De ui wordt gefruit en vervolgens met de bouillon geblust, om de soep te maken.

Je verwacht waarschijnlijk dat de smaak van de uiensoep afkomstig is, maar het tegendeel is waar. De typische smaak van uiensoep is afkomstig van de gekarameliseerde suikers die tijdens het fruiten in de uienringen vrijkomen. De uiensoep is een erg bekend recept en werd zelfs al tijdens de tijd van de Romeinen gegeten. Uien waren in die tijd erg goedkoop, waardoor de soep werd gezien als maaltijd voor de arme mensen van de Romeinse bevolking.

Verschillende soorten uiensoep

Er zijn veel verschillende soorten uiensoepen te maken. Dit zijn de meest bekende:

Engelse uiensoep

De Engelse uiensoep is een van de meest oude recepten en hoofdzakelijk bekend door de TV-kok Jamie Oliver. De Engelse uiensoep is een variant op de Franse uiensoep, met onder andere typische Engelse toevoegingen zoals Cheddar kaas.

Japanse uiensoep

De Japanse uiensoep is een ware delicatesse dat in Nederland eigenlijk meer gegeten moet worden. Veel mensen kennen het helaas niet, waardoor het over het algemeen weinig gegeten wordt.

Japanse uiensoep wordt, zoals het de typische Japanse keuken betaamt, gevuld met verschillende soorten paddenstoelen. Ter variatie kan het ook verrijkt worden met vis of garnalen.

Gebonden uiensoep

De gebonden uiensoep is een soep dat, de naam zegt het al, gebonden is. Deze gebonden uiensoep is een variant op de normale uiensoep en iedereen moet ‘m eens proberen.

De soep is erg verrassend en is heel anders dan een traditionele soep.

Perzische uiensoep

De Perzische uiensoep staat ook wel bekend als de Iraanse uiensoep. Het voordeel en leuke feitje van dit gerecht wat weinig mensen weten, is dat het in elk jaargetijde geserveerd kan worden.

Lente-ui soep

De Lente-ui soep is een aanrader voor iedereen die van de uiensoep houdt, maar het graag met een wat minder strenge smaak wilt eten. Door het gebruik van de lente-uien zal de soep wat minder ‘pittig’ smaken, omdat de uien nog vrij jong zijn, wanneer ze in de supermarkt liggen.

Grappig is, dat de lente-ui soep vroeger echt een seizoensgebonden product is, terwijl de lente-uien tegenwoordig het hele jaar door in de winkel verkrijgbaar zijn. Je kunt dus tegenwoordig het hele jaar door genieten van een lente-uien soep.

Duitse uiensoep

Duitse uiensoep is een variant op de uiensoep dat meer gevuld is dan eerder genoemde soepen. Anders dan we gewend zijn maar tevens van de Duitse uiensoep te verwachten is, wordt de uiensoep bereid met wordt.

Daarbij kun je kiezen om de Duitse uiensoep met diverse soorten worst te serveren.

Poolse uiensoep

De Poolse uiensoep is waarschijnlijk de minst bekende; de Poolse benaming van de soep (Staropolska zupa cebulowa) en de effen (een beetje ‘saaie’) kleur van de soep, kunnen daar wel eens een grote rol in spelen..

Maar, in tegenstelling tot hoe het lijkt, is de smaak van de Poolse uiensoep een streling voor de tong.

Uiensoep met tortellini

Wat is er nou beter dan een uiensoep, gevuld met tortellini? De combinatie van de twee bijzondere gerechten maken samen een nieuwe en heerlijke maaltijd.

Oorspronkelijk komen de twee gerechten uit twee heel verschillende landen. Maar, dat maakt de samenstelling van de uiensoep met tortellini juist zo bijzonder. Ik zou zeggen; probeer ‘m eens!

Knoflooksoep

De meningen zullen verschillen als het gaat om waar deze soep toe behoort. Biologisch gezien is de knoflookplant familie van de ui, dus ik vindt dat de knoflooksoep in dit rijtje thuishoort.

Knoflooksoep is ook net zo iets als de uiensoep, alleen zal waarschijnlijk bij een nog grotere groep mensen niet in de smaak vallen.

Deze knoflooksoep is naar mijn mening een lekkere variatie op de normale uiensoep, maar dan een stuk minder pittig als verse knoflook.

Franse uiensoep

De Franse uiensoep is de bekendste variant van deze soepsoort. Het gerecht wordt van alle soepen in dit lijstje het meest gegeten, wat blijkt uit het feit dat je de soep vaak als optie op menukaarten van restaurants voor komt.

De Franse uiensoep is zelf heel erg te variëren en dat wordt ook vaak gedaan. In dit artikel vertel ik je over mijn Franse uiensoep recept en de bereidingswijze van de maaltijd.

Zelf Franse uiensoep maken

In dit artikel deel ik je mijn recept voor Franse uiensoep. Hierdoor kun je simpel op je eigen houtje de Franse uiensoep maken. Ik vertel je precies wat je moet weten, zoals de benodigde ingrediënten en de bereidingswijze van het recept.

Lees snel verder en veel kookplezier!

Benodigdheden

De ingrediënten voor dit recept zijn gebaseerd op 4 personen. De benodigde ingrediënten zijn:

  • 4 grote gepelde uien
  • 2 el olie of vloeibare margarine
  • 1 bouillonblokje (minder gezouten)
  • 4 kruidnagels
  • 1 el tijm
  • 2 plakjes volkorenbrood
  • 2 el geraspte 30+ kaas of zachte geitenkaas (allebei erg lekker!)
  • 2 laurierbladeren
  • Snufje nootmuskaat en peper

Bereidingswijze

Het gerecht maak je als volgt:

  1. Snijd de uien tot mooie ringen
  2. Verwarm de olie of vloeibare margarine in een pan. Bak de uienringen goudgeel zodra de olie verhit is en schep de uien af en toe om.
  3. Gebruik een pan met 600 ml water en breng de bouillonpoeder hierin aan de kook
  4. Steek de kruidnagels in het blaadje laurier en doe dit samen met de tijm bij de bouillon.
  5. Laat de pan circa 15 minuten op een zacht vuurtje doorkoken
  6. Voeg nootmuskaat en versgemalen peper toe om de soep op smaak te brengen
  7. Haal nu de kruidnagels en de laurier uit de bouillon
  8. Giet of schep de soep in een kom en leg de plakjes volkerenbrood erboven
  9. Strooi de kaas erover en gratineer de soep kort onder de hete grill.

Gezonde recepten dankzij de Afslank Receptenbijbel

Als je dit interessant vindt en graag meer wilt weten over gezonde recepten om af te vallen, raad ik je aan om de Afslank Receptenbijbel te volgen.

De Afslank Receptenbijbel is geschreven door Oscar Helm en staat vol met tientallen heerlijke dagmenu’s voor ieder moment van de dag.

Daarnaast ontvang je boodschappentips, een PDF met informatie over richtlijnen voor een slank en gezond lichaam, 10 recepten voor gezonde toetjes en veel meer!

Meer weten over de Afslank Receptenbijbel? Lees hier mijn review >>