Is Appelsap Gezond? (dit moet je weten!) Lees hier wat je nog niet wist!

Wat is appelsap en waar groeien appels? Hoe wordt appelsap gemaakt en wat doet appelsap met je lichaam? Is appelsap gezond en hoe gezond is appelsap?

Benieuwd naar het antwoord op deze vragen? Lees dan snel verder, want ik vertel je alles over appelsap en geef je antwoord op de vraag of appelsap gezond is.

Wat is appelsap?

Appelsap is een niet-alcoholistische drank, wat gemaakt wordt van appels. De appels worden voor het sap gebruikt om appelsap van te maken.

Appelsap heeft doorgaans een heldere, geel/bruine kleur en wordt op verschillende manieren verkocht. Soms in glazen flessen, maar ook in kartonnen pakken.

Verder is het vaak ook mogelijk om appelsap vers te kopen. Dat wil zeggen, dat je het zelf in de winkel kunt laten persen, of je kunt het vers laten persen.

Waar groeien appels?

Er zijn veel verschillende soorten appels, maar we gaan het nu hebben over het stuk fruit dat we allemaal kennen: de handappels.

Van oorsprong is de appel een vrucht dat groeit aan de appelboom, op het noordelijk halfrond.

Tegenwoordig groeien appels over de hele wereld, ook in Nederland. Sterker nog, een groot deel van de appels dat jaarlijks in Nederland gegeten wordt, is in Nederland geteeld.

Maar, niet allemaal. Nederland is altijd al een land van import geweest, zo ook met appels. Zo importeert Nederland appels uit landen zoals Frankrijk, Spanje en België. Maar, we halen onze appels ook uit werelddelen zoals Chili, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland.

Hoe wordt appelsap gemaakt?

Appelsap wordt gemaakt doordat het sap van appels (de appel-sap) geperst wordt. Hiervoor worden verschillende appelsoorten gebruikt, zoals Elstar, Jonagold, Cox’s Orange Pippin en Goudreinette.

Het sap van de appels wordt gepasteuriseerd zodat het ongeveer een halfjaar lang bewaard kan blijven, zonder toevoeging van conserveringsmiddelen.

Appelsap in pakken is vaak gefilterd zodat het helderder wordt en wordt gemaakt uit een concentraat van appelsap. Dit concentraat is voornamelijk afkomstig uit werelddelen zoals Zud-Afrika, China, Zuid-Amerika, Turkije en Polen.

We kennen allemaal de Engelse uitspraak: An apple a day keeps the doctor away. Hierdoor eten we massaal appels en is de appel het meest gegeten fruit in Nederland, maar wordt er ook veel appelsap gebruikt.

Helaas wordt er vaak onterecht gedacht dat appelsap heel gezond is. Sommige appels hebben op zichzelf een vrij zoete smaak, maar appelsap is vaak niet erg zoet van smaak. Daarom bevat vrijwel elk pak of elke fles appelsap toevoegingen zoals suiker, zoetstof of conserveermiddelen.

Ook appelsap is dus geen volledig natuurlijk product en minder gezond dan je waarschijnlijk dacht. Maar wat doet appelsap met ons lichaam? Lees verder, ik leg het je uit!

Wat doet appelsap met je lichaam?

Ondanks dat appelsap vaak toevoegingen zoals suiker, zoetstof of conserveermiddelen bevat, is het een drankje wat veel voordelen voor je lichaam heeft. Ik heb hieronder een opsomming gemaakt.

Appelsap is goed voor:

 • Vertraging van het proces van ouder worden

Volgens wetenschappelijk onderzoek vertraagd appelsap het verouderingsproces omdat appelsap veel antioxidanten bevat. Antioxidanten zijn stoffen die voorkomen dat je geheugen en je denkprocessen verslechteren, en helpen je lichaam om sterker en gezonder te worden

 • Je huid gezond houden

De antioxidanten zorgen er ook voor dat het vermogen van je lichaam verbetert om meer collageen aan te maken. Collageen zorgt er onder andere voor dat je huid elastisch blijft, waardoor je huid minder snel rimpels, vlekjes en andere onzuiverheden zal vertonen.

 • Voordeel voor sporters

Appelsap geeft je lichaam een energieboost, wat ideaal is voor sporters of wanneer je vermoeid bent. Er wordt zelfs wetenschappelijk beweerd dat appelsap drinken beter tegen vermoeidheid helpt dan koffie drinken.

 • Het bestrijden van ziekten

Er zijn zelfs wetenschappers die beweren dat appelsap de nadelige gevolgen of effecten van ziektes zoals demente en Alzheimer kunnen vertragen. Ook wordt er beweerd dat appelsap een middel is om kanker te voorkomen. – wat daarvan klopt, durf ik niet te zeggen. –

 • Het versterken van je botten

In appelsap zit veel calcium, het middel van je botten versterkt en erg handig is voor kinderen en zwangere vrouwen.

 • Gezond houden van de ogen

Een van de vitamines in appelsap, is Vitamine A. Vitamine A helpt stoornissen en beschadigingen aan de ogen te voorkomen. Het draagt ook bij aan het verbeteren of behouden van je zichtvermogen.

 • Detox-Effect

Je lichaam zal zich fitter gaan voelen wanneer je het regelmatig zal gaan detoxeren. Ook zal je huid er gezonder en mooier uit gaan zien. Appelsap helpt je lichaam om het te ontdoen van gifstoffen door middel van de stofjes alkaline en pectine.

Hoe gezond is appelsap?

De voedingswaarde per 100 gram appelsap is:

 • Energie (kcal) 45
 • Vet: 0,1 gram
 • Cholesterol: 0 mg
 • Natrium: 4 mg
 • Kalium: 101 mg
 • Koolhydraten: 11 gram
  • Voedingsvezels: 0,2 gram
  • Suikers: 10 gram
 • Eiwitten: 0,1 gram

Conclusie: is appelsap gezond?

Ondanks de toevoeging van suikers, zoetstof of conserveermiddel in appelsap, is appelsap een gezonde, niet-alcoholistische drank.

De voordelen van appelsap voor je lichaam en de voedingswaarde per 100 gram appelsap zoals je hiervoor hebt kunnen lezen, tonen aan dat appelsap een vrij gezonde drank is en goed voor je lichaam is.

Je kunt dus met een gerust hart de volgende keer appelsap inschenken. Maar, wissel wel af, zowel met drinken als met eten

Gezond eten dankzij de Afslank Receptenbijbel

Als je dit interessant vindt, ben je vast geïnteresseerd in gezonde voeding door middel van de Afslank Receptenbijbel.

In dit receptenboek staan tientallen verschillende, koolhydraatarme recepten. Met de handige ingrediëntenlijst en de beschreven bereidingswijze is het een eitje om de recepten zelf te maken.

Meer weten over de Afslank Receptenbijbel? Lees hier mijn review >>