Weet jij het verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten? Lees het hier!

Eiwitten, we kennen de term allemaal. Maar wist jij dat er dierlijke en plantaardige eiwitten bestaan?

Wist jij dat eiwitten ook wel proteïnen worden genoemd?

Ken jij de functies van eiwitten in het menselijk lichaam?

Heb jij eerder gehoord van aminozuren en weet je welke functie het heeft?

Is het verband tussen eiwitten en calorieën jou bekend en ben jij je bewust van voeding met een hoog eiwit gehalte?

In dit artikel krijg je antwoord op bovenstaande vragen. Ook lees je over het Eiwitrijke Recepten Kookpakket. Lees dus snel dit artikel verder!

Wat zijn het?

Eiwitten dienen als voedingsstoffen voor je lichaam en voorziet elk lichaam van calorieën. Eiwitten worden ook geregeld proteïne genoemd, het heeft dus enkel dezelfde functie, jouw lichaam voorzien van de juiste voedingsstoffen.

Net als koolhydraten en vet, is eiwit een stofje in het menselijk lichaam dat niet alleen calorieën, maar ook aminozuren aanmaakt. Aminozuren ondersteunen de eiwitten in cellen.

Veel producten bevatten eiwitten, maar de hoeveelheid eiwitten verschillen sterk per product. Zo is het percentage eiwitten bij onder andere brood, peulvruchten en noten minder dan vlees en vis.

Dan is het zeker niet onbelangrijk om te weten dat eiwitten in twee groepen zijn op te delen: Dierlijke eiwitten en Plantaardige eiwitten. Lees hieronder meer over de verschillende groepen eiwitten.

Wil jij zo graag eiwitrijke recepten gaan eten om af te vallen en kan je niet wachten om te beginnen? Maar weet je juist niet hoe of waar je moet beginnen? Klik dan hier! >>

Dierlijke eiwitten

Allereerst is het belangrijk om te onthouden dat eiwitten ervoor dienen om ieder lichaam te voorzien van voldoende voedingsstoffen. Het grootste verschil tussen dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten, is dat de dierlijke eiwitten een hogere kwaliteit aan eiwitten bevat.

Veel dierlijke producten bevat een grote hoeveelheid voedingsstoffen, waaronder vitamine B12, vitamine D, DHA, heemijzer en zink. Lees hieronder welke producten deze voedingsstoffen bevat.

Vitamine B12. Vis, vlees, gevogelte en zuivel bevat veel vitamine B12. Dit komt heel weinig voor in plantaardige producten, waardoor onder andere vegetariërs of mensen die weinig vlees eten, een tekort aan vitamines B12 hebben.

Vitamine D. Deze vitamine komt veel voor in eieren, zuivelproducten maar ook in vette vis. Daarnaast zijn er plantaardige producten die deze vitamine bevat, maar de kwaliteit van vitamine D in plantaardige producten is minder goed.

DHA. DHA is de afkorting voor Docosahexaeenzuur. Ook dit komt veel voor in vette vis, en is van essentieel belang om gezonde hersens te behouden. Het komt heel weinig voor in plantaardige producten en is daarnaast ook moeilijk op te nemen door het menselijk lichaam.

Heemijzer. Deze voedingsstof bevindt zich voornamelijk in rood vlees. Het tegenovergestelde van heemijzer, non-heemijzer is een plantaardige voedingsstof. Echter, heemijzer wordt veel beter door het lichaam opgenomen dan non-heemijzer.

Zink. Dit is toch wel een voedingsstof dat eenvoudig door het lichaam kan opgenomen worden. Het komt veel voor in dierlijke producten zoals biefstuk, lam en varkensvlees.

Vlees en vis bevatten de hoogste waarde aan eiwitten. Een mogelijke oorzaak voor vegetariërs met een tekort aan eiwitten is dat zij geen vlees of vis eten.

Nu heb je kunnen dat bovenstaande voedingsstoffen veel meer voorkomen in dierlijke eiwitten als in plantaardige eiwitten. Echter, er zijn ook voedingsstoffen die meer voorkomen in plantaardige eiwitten als in dierlijke eiwitten. Om daarover meer te weten te komen, raad ik je aan snel verder te lezen.

Plantaardige eiwitten

Plantaardige eiwitten bevatten, in tegenstelling tot dierlijke producten, minder belangrijke aminozuren. Ook kan het voorkomen, dat de hoeveelheden aminozuren of andere voedingsstoffen te veel of te weinig is, dus een onjuiste verhouding.

Naast de dierlijke producten waar veel dierlijke eiwitten uit te halen zijn, bestaan er ook veel diverse plantaardige producten waar eiwitten in zitten. Een aantal van deze producten staan hieronder:

  • (Groene blad)groenten
  • Paddenstoelen
  • Sojabonen en andere sojaproducten
  • Bonen, peulvruchten en kikkererwten
  • Volkorenbrood met humus
  • Zeewier, tarwegras en kiemen
  • Noten en zaden
  • Fruit
  • Boekweit, brood, couscous, havermout, quinoa, rijst, volkoren brood en volkoren pasta

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden. In werkelijkheid zijn er veel meer verschillende plantaardige producten dat veel eiwitten bevat.

Aminozuren

Aminozuren zijn stoffen die bestaan uit koolstof, waterstof en zuurstof. Deze stoffen worden ook wel organische stoffen genoemd. Stoffen die dienen als basis benodigdheden voor het menselijk lichaam en zijn erg belangrijk voor een goede gezondheid.

Wat doet een aminozuur?

Aminozuren ontstaan doordat eiwitvoeding, wat ons lichaam uit eten haalt, worden afgebroken. Ons lichaam breekt de eiwitten af, zodat wij hierdoor energie krijgen om te bewegen, ons werk te doen en gezond blijven.

De aminozuren zijn ook belangrijk voor ons lichaam om aan energie te komen. Daarnaast helpt het ons lichaam te herstellen, ondersteunt het onze vitale hersenfuncties, heeft het invloed op hoe wij ons voelen.

Ten slotte is het ook een belangrijke stof voor sporters. Het stimuleert de spier- en krachtontwikkeling en het helpt om af te vallen, door bijvoorbeeld vet te verliezen.

Hoe komen wij aan aminozuren?

Voordat ik vertel hoe wij aan aminozuren komen, is het voor jou belangrijk dat er twee diverse soorten aminozuren zijn. Dat zijn essentiële aminozuren en niet-essentiële aminozuren. Beide soorten aminozuren komen in verscheidene soorten voeding voor, waar ons lichaam de benodigde aminozuren uit haalt.

Essentiële aminozuren

Essentiële aminozuren, de naam zegt het al, is erg van belang voor een gezond lichaam. Essentiële aminozuren haalt ons lichaam dan ook uit de voeding die wij binnenkrijgen. Het is dus belangrijk om gevarieerd, maar ook voldoende te eten. De vele verschillende essentiële aminozuren, zijn:

  • Fenylalanine
  • Isoleucine
  • Leucine
  • Lysine
  • Methionine
  • Threonine
  • Tryptofaan
  • Valine

Zoals je ziet zijn er acht verschillende aminozuren, die van essentieel belang zijn voor een gezonde ontwikkeling van ons lichaam. Elk hebben ze hun eigen doel en samen zorgen voor optimale gezondheid. Zo kun je dus ook zien, dat het belangrijk is om gevarieerd te eten, omdat je hierdoor van elk aminozuur voldoende binnenkrijgt.

Niet-essentiële aminozuren

Naast de essentiële aminozuren, wat wij uit voeding moeten halen, bestaan er ook niet-essentiële aminozuren, die ons lichaam nodig heeft. Ondanks de naam, is het toch belangrijk dat wij ook deze voedingsstoffen voldoende binnenkrijgen.

Het grote verschil tussen essentiële aminozuren en niet-essentiële aminozuren is dat de essentiële aminozuren, zoals je eerder hebt kunnen zien, door ons lichaam uit voeding gehaald wordt.

Niet-essentiële aminozuren daarin tegen, worden door ons lichaam zelf aangemaakt. Deze komt dus niet uit voedsel, maar het menselijk lichaam is in staat dit zelf te produceren om ook hiervan voldoende te hebben.

Voorbeelden van niet-essentiële aminozuren zijn:

  • Alanine
  • Arginine
  • Asparagine
  • Asparaginezuur
  • Cysteïne
  • Glutamine
  • Glycine
  • Gutamine
  • Histidine
  • Proline
  • Serine
  • Tyrosine

Essentiële en niet-essentiële aminozuren zijn, zoals eerder aangegeven, niet de enige manieren om aan een voldoende van aminozuren te komen. Ook door middel van supplementen kan de hoeveelheid aminozuur aangevuld worden tot een juiste hoeveelheid.

Daarbij is het voor jou wel belangrijk om te weten dat deze derde manier van het binnenkrijgen van aminozuren niet standaard gebruikelijk is. Dit wordt voornamelijk gebruikt door kinderen, ouderen, zwangere vrouwen, fanatieke sporters, mensen die een ongeluk hebben gehad of door mensen die een operatie begaan zijn.

Het wordt dus gebruikt in extreme, uitzonderlijke situaties. Belangrijk is dus om dit niet zomaar te gebruiken, omdat dit natuurlijk gezien niet de beste manier is om je lichaam te voorzien van aminozuur.

Eiwitten en calorieën belangrijk voor ons lichaam?

Het is voor jouw belangrijk om te onthouden dat er calorieën niet altijd hetzelfde zijn. Een calorie uit een eiwit heeft een andere functie dan een eiwit uit een koolhydraat of uit vetten.

Calorieën ontstaan, net als aminozuren, uit eiwitten. Een calorie van een eiwit is door het lichaam een lastig te verwerken stof. Calorieën zijn nodig om eiwitten in ons lichaam te verwerken.

Eiwitten leveren ons lichaam dus calorieën terwijl die calorieën weer dienen als middel om de eiwitten in ons lichaam af te breken.

Eiwitrijke recepten zijn ook erg populair bij mensen die willen afvallen. Dit is, omdat je door deze maaltijden veel calorieën binnenkrijgt. Hoe meer calorieën je per maaltijd binnenkrijgt, des te sneller de eiwitten in je lichaam worden afgebroken door de calorieën. Hierdoor vallen mensen sneller af en is het populair bij de mensen die willen afvallen.

Voeding met een hoog eiwitgehalte is dus van essentieel belang om gezond te leven, omdat de hoeveelheid calorieën in een eiwitrijk recept de taak heeft om eiwitten af te breken.

Voeding

Eerder in dit artikel heb je kunnen lezen over dierlijke- en plantaardige eiwitten. In een van de voorgaande hoofdstukken heb ik jou informatie gegeven over voedingsstoffen van dierlijke eiwitten en voorbeelden van productgroepen van plantaardige eiwitten.

Heeft dit artikel jou geprikkeld om meer eiwitrijke recepten te gaan eten? Maar weet jij niet welke recepten veel eiwitten bevatten?

Dan heb ik voor jou dé oplossing! Het Eiwitrijke Recepten Kookpakket! Dit kookpakket staat vol met diverse, gezonde en eiwitrijke recepten voor ieder moment van de dag. Daarbij bevat het ook een aantal snacks, die bijvoorbeeld als tussendoortje genuttigd kunnen worden.

Wil jij ook gebruik maken van de eiwitrijke recepten en gezonder gaan eten?

Meer eiwitrijke recepten dankzij het Eiwitrijke Recepten Kookpakket

Als je dit artikel interessant vindt, raad ik je het Eiwitrijke Recepten Kookpakket aan.

Het Eiwitrijke Recepten Kookpakket is uitgebracht door eiwitinvasie.nl. De recepten in het boek zijn samengesteld met als doel om maximale spiergroei te bereiken.

In het boek vindt je informatie over eiwitten, eiwitrijke recepten voor ieder moment van de dag en een van de extraatjes is een maaltijdplanner.

Meer informatie over het Eiwitrijke Recepten Kookpakket? Lees dan hier mijn review over het pakket >>