Hoeveel calorieën per dag? (wat is de richtlijn?) Lees er hier alles over!

Iedereen heeft dagelijks energie nodig om te werken, te bewegen en om voldoende weerstand op te bouwen. We weten allemaal dat we dagelijks gevarieerd moeten eten en we nemen meerdere keren per dag een maaltijd tot ons.

De meeste mensen ontbijten als ze opstaan, lunchen rond twaalf uur in de middag en ten ’s avonds rond een uur of zes. Van jongs af aan worden we grootgebracht door voeding omdat ‘het nodig is’. Maar, kinderen nemen dit klakkeloos over en zonder dat ze tijdens de opvoeding goed geïnformeerd worden over voeding, zullen ze nooit bewust leren omgaan met de benodigde dagelijkse hoeveelheid calorieën.

In dit artikel vertel ik je wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calorieën is, hoe je je calorieën kunt bijhouden en wat de verschillen zijn tussen benodigde calorieën voor mannen, vrouwen en kinderen.

Hoeveel calorieën per dag?

Een simpele zoektocht op internet levert je al snel resultaten op waarin je vertelt wordt wat het aanbevolen aantal calorieën per dag is.

Hoewel je op verschillende websites de indruk krijgt dat er een soort ‘standaard’ aantal aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calorieën voor iedereen is, is het tegendeel waar.

Beide geslachten, de verschillen in leeftijden en de spijsvertering van mensen spelen een grote rol in de hoeveelheid calorieën je per dag nodig hebt.

Dan hebben we het nog niet eens gehad over de dagelijkse beweging en de mate van slaap dat een rol speelt in de verbranding van calorieën.

Hoeveel calorieën je per dag nodig hebt, is niet te zeggen, maar er is wel een dagelijks gemiddelde voor mannen en vrouwen vastgesteld.

Lees verder en kom meer te weten over de dagelijkse caloriebehoefte van mannen, de dagelijkse caloriebehoefte van vrouwen en niet te vergeten, de dagelijkse caloriebehoefte van kinderen.

Hoeveel calorieën per dag man?

Voor iedereen is de spijvertering anders, maar toch is er een richtlijn voor de dagelijkse caloriebehoefte van een man.

Er is wetenschappelijk bewezen dat de gemiddelde kilocalorieën per dag voor mannen 2500 kcal is. (onderzocht).

Toch komt dit gemiddelde vrijwel nooit voor. Weinig mensen voldoen aan het gemiddelde, maar verbranden dagelijks meer of minder calorieën.

Herin speelt leeftijd, hoeveelheid dagelijkse beweging en natuurlijk de dagelijkse voeding een grote rol. Je kunt daarom gebruik maken van een online calculator om de caloriebehoefte voor mannen te meten, of door een coaching te nemen.

Hoeveel calorieën per dag vrouw?

Ook voor vrouwen is er geen dagelijks calorieaantal voor iedere vrouw geldt. Sterker nog, er zal (net als bij mannen) geen enkele vrouw zijn die dezelfde spijsvertering heeft, dezelfde hoeveelheid dagelijkse beweging krijgt en dagelijks dezelfde voeding gebruikt.

Het is dus vrijwel onmogelijk om een standaard antwoord te geven als je vraagt hoeveel calorieën een vrouw per dag moet gebruiken.

Wel is er een onderzoek gedaan naar het gemiddelde aantal calorieën dat een vrouw binnenkrijgt. Hieruit is gebleken dat de gemiddelde dagelijkse caloriebehoefte vrouw 2000 calorieën per dag is (onderzocht).

Hoeveel calorieën per dag kind?

Kinderen behoren tot de doelgroep waarvan de dagelijkse caloriebehoefte het meest lastig te meten is.

Enerzijds komt dit doordat kinderen vrijwel iedere dag groei doormaken. Anderzijds komt dat doordat kinderen vaak niet goed aan kunnen geven of ze écht trek hebben, of zoals bij veel kinderen voorkomt, enkel lekkere trek hebben.

Toch is er tijdens het onderzoek voor de dagelijkse caloriebehoefte voor mannen en vrouwen van alle leeftijdscategorieën, ook gekeken naar (jonge) kinderen, opgroeiende jeugd en pubers.

De resultaten uit het onderzoek lees je hier.

Hoeveel calorieën per dag verbranden om af te vallen?

Ik ging op onderzoek naar de hoeveelheid calorieën je per dag moet verbranden om af te vallen. Vergeet niet dat er geen ‘vast’ antwoord is, omdat elk lichaam anders reageert op voeding, beweging en vetverbranding.

Wat me opviel toen ik onderzoek ging doen naar de dagelijks te verbranden om af te vallen, is dat er veel onenigheid is tussen de websites die erover schrijven.

Ik merkte dat er vrijwel geen websites waren die overeen kwamen met het verhaal over de dagelijkse hoeveelheid verbranding van calorieën om af te vallen.

Dit maakt het voor mij onmogelijk om je een goed antwoord wil geven op de vraag hoeveel calorieën je per dag moet verbranden om af te vallen. Ik wil je ook geen verkeerde informatie geven, dus ik besloot niet teveel de diepte van dit onderwerp in te gaan.

Toch wilde ik het er niet helemaal bij laten. Zoals gewoonlijk wil ik jullie zoveel mogelijk waardevolle informatie geven, dus besloot om je niet met lege handen te laten gaan.

Ik heb een manier bedacht waarop ik jou kan helpen en waarbij je meer informatie over de hoeveelheid calorieën dat je per dag moet verbranden om af te vallen, helemaal afgesteld op jouw persoonlijke situatie.

Hoeveel calorieën heb je per dag nodig?

Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde dagelijkse caloriebehoefte voor mannen 2500 kcal is en dat de gemiddelde dagelijkse caloriebehoefte voor vrouwen 2000 kcal is.

Maar, omdat dit een gemiddelde is, is het voor vrijwel niemand kloppend en dus ga je al snel de mist in. Want, heb jij meer of minder calorieën per dag nodig?

Om te zorgen dat je niet de mist ingaat, raadt ik aan om gebruik te maken van het koolhydraatarm 30 dagen programma.

Deze methode is de manier om in 30 dagen tijd gezonder te gaan leven, bewuster en met zorgvuldig samengestelde recepten te verhinderen dat je dagelijks teveel calorieën binnenkrijgt.

Wil je meer weten over het Koolhydraatarm 30 Dagen Menu? Lees dan mijn koolhydraatarm 30 Dagen Menu (geüpdatet in 2020) >>