Wat is het verschil tussen cruesli en muesli? Ontdek het hier!

Vaak wordt er in Nederland gekozen voor muesli of cruesli bij de yoghurt, tijdens het ontbijt. Het is een erg bekend mengsel wat niet alleen tijdens het ontbijt, maar ook met enige regelmaat tijdens de lunch gegeten wordt. Maar wat is cruesli en wat is muesli? Wat is het verschil tussen cruesli en muesli en wat is er gezonder, cruesli of muesli?

Op deze pagina leg ik je precies uit wat cruesli en muesli is, wat het verschil tussen cruesli en muesli is. Je leest ook wat beter is, cruesli of muesli.

Wil je alles weten over het verschil tussen cruesli en muesli? Lees dan verder!

Wat is Muesli?

Muesli werd door Maximilian Bircher-Benner uitgevonden. Maximilian is een Zwitserse arts dit zich onder andere bezig hield met voeding en beweging voor zijn klanten.

Rond het jaar 1900 ontwikkelde Maximilian de nu erg bekende Muesli. In die tijd werd het door hemzelf gebruikt als voeding voor zijn patiënten. Zijn doel met het experimenteren met muesli was dat hij een vegetarische, rauwe en zo min mogelijk bewerkt product wilde ontwikkelen.

Maximilian was overtuigd dat dit gezonder was dan bewerkte producten zoals vlees, conserven, en suiker. Van oorsprong is de muesli zoals het door Maximilian heel anders als wij het tegenwoordig kennen.

Maximilian gebruikte een mengsel van geraspte appels, geweekte havervlokken, citroensap, melk en noten om muesli van te maken. Hij serveerde dit als lichte avondmaaltijd, terwijl wij muesli vaak tijdens het ontbijt of de lunch eten.

Het oorspronkelijke recept is dus heel anders als dat wij het nu kunnen, maar Maximilian was wel de grondlegger van het bekende product.

Jarenlang werd het recept van Maximilian gebruikt, totdat het recept in 1960 een grote verandering onderging. Voorheen werd er enkel haver gebruikt, terwijl er tegenwoordig veel meer soorten granen in verwerkt worden.

Onder andere gerst, rogge, tarwe en spelt zijn tegenwoordig veel in muesli terug te vinden. Maar da’s niet alles. Ook worden er vaak noten, gedroogd fruit, kokosrasp chocola en andere smaakmakers aan toegevoegd.

Wat is Cruesli

Cruesli is een variant op de bekende muesli en een stuk krokanter dan Muesli. Heel officieel is cruesli geen product, maar een merknaam. Cruesli is de naam dat door de fabrikant Quaker aan ontbijtgranen gegeven is.

Doordat de naam cruesli tegenwoordig zo ingeburgerd is, kennen we het tegenwoordig als product in plaats van als merknaam. De term cruesli slaat op knapperige ontbijtgranen en ontbijtgranen van andere merken.

Cruesli wordt gemaakt door muesli te bakken met olie of boter, suiker, honing of een suikervervanger. Hierdoor ontstaan een soort cruesli-koeken, welke vervolgens in kleine stukjes gebroken worden. Het resultaat hiervan, is de cruesli zoals jij en ik het kennen.

Wat is het verschil tussen Cruesli en Muesli?

Vaak wordt gedacht dat cruesli en muesli bijna hetzelfde zijn, want “twee lettertje verschil maakt toch niets uit”?

Hier ligt het gevaar op de loer. Want juist omdat cruesli en muesli zo erg op elkaar lijken, wordt vaak gedacht dat het bijna hetzelfde is. Maar pas op, niets is minder waar; Er is een groot verschil tussen cruesli en muesli.

Zoals je net hebt kunnen lezen, is muesli een mengsel van ontbijtgranen. De ingrediënten zorgen ervoor dat muesli verschillende vormen en kleuren kan hebben. Dit komt doordat er regelmatig gevarieerd wordt met de mengsel en smaken van muesli, door afwisselend gebruik te maken van haver met gedroogd fruit. De muesli kan als losse vlokken, flakes of luchtig gepoft gevormd worden en er is zowel zoete als ongezoete muesli te verkrijgen.

Cruesli is anders dan muesli. Je hebt net kunnen lezen dat het van oorsprong een merknaam is. Cruesli is gebaseerd op muesli en bestaat voornamelijk uit een mengsel van knisperende krokante brokken. De cruesli zoals wij het kennen, bevat extra suikers en vetten en hierdoor levert yoghurt met cruesli meer energie dan yoghurt met muesli.

Wat is gezonder? Cruesli of Muesli?

Het is dus duidelijk dat cruesli meer energie levert dan muesli. Dit wordt veroorzaakt door een hogere hoeveelheid suikers en vetten in cruesli.

De merknaam cruesli is dus degelijk minder gezond dat muesli, zoals het in de winkel te koop ligt. Mocht je gezonder willen eten, dan raad ik je aan om te kiezen voor yoghurt met muesli in plaats van yoghurt met cruesli.

Ik zal je een voorbeeld geven: Een portie cruesli tijdens het ontbijt (slechts 30 gram) bevat evenveel energie en suikers als twee bastongekoeken of vijf mariakoekjes! Best veel, toch?!

Vond je dit interessant? Probeer de Afslank Receptenbijbel!

Heb je dit artikel gelezen omdat je bezig bent met afvallen? Of wil je afvallen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Start dan met afvallen dankzij de recepten uit de Afslank Receptenbijbel!

De Afslank Receptenbijbel is een van de meest complete receptenboeken om af te vallen. Behalve slank blijven en lekkere recepten (de kernwaarden van de Afslank Receptenbijbel) krijg je bij je aankoop een aantal leuke voordelen:

  • Dag- en weekmenu’s e-book (PDF)
  • E-book: 13 richtlijnen voor een slank en gezond lichaam (PDF)
  • 10 gezonde toetjes e-book (PDF)
  • E-book: 84 gezonde tussendoortjes (PDF)

Meer weten over de Afslank Receptenbijbel? Lees hier mijn review >>