Wat zijn Burpees? (uitgebreide uitleg + Video)

Burpees zijn een zeer effectieve oefening om verschillende spiergroepen in het lichaam te trainen. Het is een full body workout die je zowel conditie als kracht geeft. De oefening is zo populair omdat het een van de weinige oefeningen is die zonder apparatuur kan worden uitgevoerd. Het is dan ook niet verrassend dat burpees steeds populairder worden, vooral in de fitnesswereld.

Hoe voer je een burpee uit?

Het uitvoeren van een burpee lijkt misschien eenvoudig, maar het vergt enige techniek en training om de oefening correct uit te voeren. Hieronder vind je een stap-voor-stap uitleg over hoe je een burpee uitvoert:

 1. Begin in een staande positie, met je voeten op schouderbreedte uit elkaar.

 2. Buig door je knieën en plaats je handen op de grond.

 3. Spring met beide voeten naar achteren, zodat je in een plankpositie terechtkomt.

 4. Doe een push-up.

 5. Spring terug naar voren, zodat je in de beginpositie terechtkomt.

 6. Spring omhoog en strek je armen boven je hoofd.

 7. Herhaal deze stappen voor het gewenste aantal herhalingen.

Wat zijn de voordelen van burpees?

Er zijn tal van voordelen verbonden aan het doen van burpees. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste voordelen:

 1. Full body workout: Burpees zijn een full body workout die je hele lichaam traint, waardoor je spieren overal sterker worden.

 2. Verbeterde conditie: Door de intense cardiovasculaire oefeningen tijdens het uitvoeren van burpees, verbetert je conditie en uithoudingsvermogen.

 3. Verbranding van calorieën: Burpees zijn zeer effectief in het verbranden van calorieën, waardoor het een uitstekende oefening is voor mensen die willen afvallen.

 4. Verhoogde flexibiliteit: Burpees helpen ook bij het verbeteren van je flexibiliteit, omdat de oefening je dwingt om je lichaam te strekken en te buigen.

 5. Geen apparatuur nodig: Een van de grootste voordelen van burpees is dat je ze overal kunt doen, omdat er geen apparatuur nodig is.

Kortom, burpees zijn een zeer effectieve oefening die je helpt om je hele lichaam te trainen en tegelijkertijd conditie op te bouwen. Bovendien kun je deze oefening overal en zonder apparatuur doen.

Veel gestelde vragen over Burpees

Zijn burpees geschikt voor beginners?

Ja, burpees kunnen worden aangepast aan het niveau van de beginner en kunnen worden gebruikt om de algemene kracht en conditie te verbeteren.

Hoeveel burpees moet je doen om resultaten te zien?

Het aantal burpees dat nodig is om resultaten te zien, hangt af van de doelen en de huidige fysieke conditie. Begin met het doen van een paar sets van 10 tot 15 burpees en bouw geleidelijk op. Het belangrijkste is: doe ze regelmatig en houd vol. Als je 5 keer per week burpees doet, kun je na 4 weken al resultaat zien.

Kan ik burpees thuis doen zonder apparatuur?

Ja, burpees kunnen thuis worden gedaan zonder apparatuur.

Zijn burpees effectief voor gewichtsverlies?

Ja, burpees zijn effectief voor gewichtsverlies, omdat ze de hartslag verhogen en het lichaam in een staat van vetverbranding brengen.

Kunnen burpees blessures veroorzaken?

Ja, als burpees niet correct worden uitgevoerd, kunnen ze blessures veroorzaken zoals bij iedere vorm van beweging. Het is belangrijk om de techniek correct te leren en te beginnen met een lager aantal herhalingen. 

Kan ik burpees doen als ik net terug ben na een blessure?

Mensen die net terugkeren na een blessure moeten voorzichtig zijn bij het doen van burpees. Het is belangrijk om de techniek correct te leren en eventueel aanpassingen te maken om de oefeningen minder belastend te maken voor het lichaam.

Zijn burpees geschikt voor mensen met gewrichtsproblemen?

Mensen met gewrichtsproblemen moeten voorzichtig zijn bij het doen van burpees. Het is belangrijk om de techniek correct te leren en eventueel aanpassingen te maken om de oefeningen minder belastend te maken voor de gewrichten.

Kan ik burpees doen als ik zwanger ben?

Zwangere vrouwen moeten voorzichtig zijn bij het doen van burpees. Het is belangrijk om de techniek correct te leren en eventueel aanpassingen te maken om de oefeningen minder belastend te maken voor het lichaam.

Hoe kan ik mijn burpee-techniek verbeteren?

De beste manier om de burpee-techniek te verbeteren, is door te beginnen met een lagere intensiteit en geleidelijk aan meer herhalingen en intensiteit toe te voegen. Ook is het aan te raden om de techniek te leren van een ervaren trainer.

Zijn burpees geschikt voor alle leeftijden?

Burpees kunnen worden aangepast aan verschillende leeftijden en niveaus van fysieke fitheid. Het is belangrijk om de techniek correct te leren en eventueel aanpassingen te maken om de oefeningen minder belastend te maken voor het lichaam.

Kunnen burpees helpen bij het verbeteren van mijn conditie?

Ja, burpees kunnen helpen bij het verbeteren van de conditie, omdat ze het hart- en vaatstelsel stimuleren en de spieren versterken. Ze kunnen ook helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van lichaamsvet. Het is echter belangrijk om de techniek correct te leren en geleidelijk op te bouwen om blessures te voorkomen.