Wat zit er in een Kroket? Alles over de ingrediënten en voedingswaarde

Als een iconisch Nederlands snack, is de kroket niet weg te denken uit de Nederlandse keuken. Maar wat is een kroket eigenlijk en wat zit er in? In dit artikel duiken we in de geschiedenis, de ingrediënten, de voedingswaarde en andere belangrijke feiten over de kroket.

Inhoudsopgave: wat zit er in een kroket?

Inleiding: Wat Is Een Kroket?

Een kroket is een gefrituurde snack die bestaat uit een ragout van vlees, vis, kaas of groenten, omhuld door een krokant laagje paneermeel. Hoewel de oorsprong van de kroket niet helemaal duidelijk is, wordt aangenomen dat het zijn oorsprong vindt in Frankrijk. De kroket zoals wij die vandaag kennen, werd voor het eerst geïntroduceerd in Nederland in de 19e eeuw. Sindsdien is het een populaire snack geworden in Nederland en zelfs daarbuiten.

Wat zit er in een kroket (de ingrediënten)

De ingrediënten van een kroket variëren afhankelijk van de soort kroket. De meest voorkomende variant is de rundvleeskroket, die meestal wordt gemaakt van draadjesvlees, roux (bloem en boter), bouillon en kruiden. Andere soorten kroketten kunnen bijvoorbeeld gemaakt zijn van kip, garnalen, kaas of groenten.

Een kroket bevat ook vaak paneermeel en ei voor het krokante laagje en meel om de ragout te binden. Soms worden er ook additieven toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen, zoals conserveermiddelen of antioxidanten.

De Voedingswaarde van een Kroket

Hoewel kroketten heerlijk zijn om te eten, zijn ze helaas niet de gezondste snack. Een gemiddelde rundvleeskroket bevat ongeveer 150-200 calorieën en bevat veel vet en zout. Een portie van twee kroketten bevat al meer dan de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid verzadigd vet. Daarnaast bevatten kroketten weinig vezels en andere belangrijke voedingsstoffen.

Hoe worden Kroketten gemaakt?

Kroketten worden gemaakt door de ragout te maken, deze vervolgens te laten afkoelen en vervolgens in de gewenste vorm te snijden. De ragout wordt dan gepaneerd met paneermeel en ei en gefrituurd totdat het krokant is. Het hele proces kan enkele uren duren, afhankelijk van de hoeveelheid die gemaakt wordt.

Hoe Worden Kroketten Geserveerd?

Kroketten worden meestal geserveerd als snack of als onderdeel van een maaltijd. Vaak worden ze als bijgerecht gegeten bij de lunch of bij de borrel, samen met mosterd of een andere saus.

Een andere populaire manier om kroketten te serveren is als onderdeel van een broodje kroket. Dit is een zacht broodje gevuld met een kroket, mosterd en soms sla.

Zijn Kroketten Gezond?

Helaas zijn kroketten niet de gezondste snack. Zoals eerder vermeld, bevatten ze veel vet en zout en weinig vezels en andere belangrijke voedingsstoffen. Het is daarom belangrijk om kroketten met mate te eten en ze niet als een regelmatig onderdeel van uw dieet te beschouwen.

Gezond eten dankzij de Afslank Receptenbijbel

Vond je dit artikel interessant en wil je starten met gezond eten en drinken? Dan wil ik je de afslank receptenbijbel aanraden.

Dit receptenboek bevat naast de lekkere en gezonde recepten een aantal leuke extra’s, onder andere:

  • Dag- en weekmenu’s
  • E-book 13 richtlijnen voor een strak en gezond lichaam (PDF)
  • 10 gezonde toetjes (PDF)
  • E-book 84 gezonde tussendoortjes (PDF)

Meer weten over de Afslank Receptenbijbel? Lees hier mijn volledige review >>