Afvallen en energieker worden (Tips + Foto's)

Veel mensen willen zo snel mogelijk veel afvallen en energieker worden, maar kan dit wel? En als dit mogelijk is, zou het dan gezond zijn om in een korte periode veel kilo’s te verliezen?

In dit artikel beantwoord ik de vraag of je snel kunt afvallen en ga ik in op verschillende manieren om af te vallen. Vervolgens ga ik je uitleggen hoe je meer energie krijgt en op welke manieren je dit kunt doen.

Ben je benieuwd of je snel kunt afvallen en energieker worden? Lees dan dit artikel!

Snel afvallen

Is het mogelijk om snel af te vallen en energieker te worden? Om deze vraag te beantwoorden, zal ik je eerst meer vertellen over manier waarop je kunt afvallen, om vervolgens vast te stellen of dit mogelijk is én of het gezond is om snel af te vallen.

Hoe val je snel af?

Er zijn veel manieren om af te vallen, waarover ik je verderop in dit document ga vertellen.

Heel simpel gezien is afvallen niets meer dan het verbranden van lichaamsvetten. Wanneer deze vetten verbrand worden, verminder je het lichaamsgewicht. Dit proces ontstaat wanneer je meer calorieën (lichaamsvetten) verbrand dan dat je binnenkrijgt.

Globaal gezien zijn er twee manieren om af te vallen: Minder eten, zodat je meer calorieën verbrand dan dat je binnenkrijgt én voldoende beweging waardoor je meer verbrand dan dat je aan calorieën binnenkrijgt.

Over het laatste, dus de beweging, ga ik je manieren vertellen waardoor je kunt afvallen. Je kunt afvallen door:

 • Te sporten (cardio & krachttraining)
 • Op dieet te gaan
 • Te gaan zwemmen
 • Veel te fietsen
 • Te gaan wandelen

Bovenstaande manieren om af te vallen worden veelgebruikt, zijn voor iedereen erg effectief en eenvoudig toepasbaar, mits je hier zelf aan begint en dit weer vol te houden.

Afvallen door te sporten

Snel afvallen met sporten, iedereen wil het. Maar is dit mogelijk en aan te raden? Lees het hieronder!

Sporten is een erg bekende manier om gewicht te verliezen. In dit geval doel ik met sporten specifiek op cardio en fitness, maar daarnaast is beweging tijdens een balsport of als wielrenner ook erg goed toe te passen.

Vrijwel iedereen is bekend met cardio. Fitnessoefeningen die voornamelijk zijn gericht op het verbeteren van de conditie, door diverse oefeningen. Denk bijvoorbeeld aan de lopende band, een hometrainer of een roeitrainer.

Bij deze oefening gebruik je zowel je arm- als beenspieren. Je verbruikt veel energie doordat je armen of benen constant in beweging zijn.

Door deze oefeningen bijvoorbeeld een uur te doen, verbrand je veel calorieën. Je traint hierbij voornamelijk je conditie, maar ook je spieren worden lichtelijk belast.

Dus, beschik je over een sportschool abonnement en wil je afvallen? Dan raad ik je aan om cardio (sport) oefeningen in de sportschool te gaan doen.

Wanneer je gaat sporten omdat je snel wilt afvallen, is het belangrijk om te onthouden dat je lichaam moet wennen aan de oefeningen.

Je zult vrij snel kunnen merken dat je kunt afvallen met sporten, maar onderschat het niet. Het is erg belangrijk om je lichaam de eerste paar weken te laten wennen aan de oefeningen. Ga dus niet direct voor de meest intensieve oefeningen, maar voorkom blessures door je sportritme langzaam op te bouwen.

Door rustig te beginnen met cardio, zul je het sportritme op kunnen bouwen en het sporten langer vol kunnen houden.

Hoe val je snel af met sporten? Gewoon beginnen, langzaam je sportritme opbouwen en blijven volhouden. Onthoudt dat de aanhouder altijd wint, dus doe je best en hou vol!

Conclusie: Je zult met sporten (cardio) na enkele dagen of weken resultaat zien in je gewicht, maar onderschat het niet en bouw je sportritme geleidelijk aan op.

Afvallen zonder te sporten

Hoe val je snel af zonder te sporten? Kan dat? Dat lees je in dit hoofdstuk!

Een van de beste manieren om af te vallen is door minder te gaan eten.

Juist voeding is de meest belangrijkste factor om af te vallen, en de grootste oorzaak waardoor niet afvalt of zelfs aankomt.

Enige tijd is bewezen dat voeding voor 70% bepaalt hoeveel je afvalt, terwijl dit met beweging maar 30% is. Daarin tegen, wil ik je afraden om nu heel weinig te gaan eten en te besluiten om niet te gaan sporten.

Doe dit juist wel. Blijf voldoende eten, maar let er erg op wát en hoéveel je eet. Blijf ook wel bewegen, want ieder lichaam moet voldoende bewegen.

Maar, om af te vallen zonder te sporten is het erg belangrijk om niet teveel te gaan eten. Dus ga niet iedere keer zoveel eten dat je een opgeblazen gevoel krijgt of zelfs buikpijn oploopt. Let er echter goed op dat je kleine porties neemt en zorg ervoor dat je vaak gezond eet. Verminder het ongezonde eten, zeg nee tegen snoepen en stop met tussendoortjes.

Een extra tip om dit vol te houden is vragen of jouw huisgenoten met je willen meedoen. Heb je die niet? Vraag dan aan je familie of buren of zij met je mee willen doen. Zo hebben jullie steun aan elkaar, en zul je minder snel opgeven.

Conclusie: Snel afvallen zonder te sporten kan, maar dit is niet aan te raden. Je lichaam zal erg moeten acclimatiseren aan je gewijzigde eetstijl, maar uiteindelijk zal het een groot deel van je vetverbranding bepalen.

Afvallen door dieet

Om af te vallen zonder te sporten, zoals in vorig hoofdstuk besproken, kun je kiezen voor afvallen door dieet. Een dieet helpt je om gezonde maaltijden te bereiden, welke normale porties bevatten en vaak eenvoudig te bereiden.

Het internet staat vol verschillende diëten, dus welke moet je nou kiezen? Er is zoveel keuze, denk onder andere aan koolhydraatarme diëten, eiwitrijke diëten en vetarme diëten.

Laatst heb ik het koolhydraatarm 50 dagen programma gevolgd. Een fijn dieet, want na deze 50 dagen stond ik versteld van de impact die het op mij had. Ik voelde me veel fitter, energieker en zat beter in mijn vel.

Daarnaast ben ik meerdere kilo’s afgevallen, en maak ik nog steeds gebruik van de recepten uit het boek.

Dus, bestaat er iets als een snel afvallen dieet? Naar mijn weten niet, maar met het koolhydraatarm 50 dagen programma merkte ik al na ongeveer een week resultaat.

Het enige wat ik hier verder over wil zeggen, is dat ik het jou heel erg aanraad om te kiezen. Het heeft mij op zo’n positieve manier geholpen, dat ik dit iedereen gun.

Klik hier om mijn uitgebreide review over het koolhydraatarm 50 dagen programma te lezen en bestel het direct!

Afvallen door zwemmen

Als er één oefening is waarmee je afvalt én wat geschikt is als full-body oefening, dan is het wel zwemmen.

Je kent het wel; Tijdens het zwemmen gebruik je je armen en handen, benen en voeten en je romp.

Met je armen en handen duw je, net als je benen en voeten het water weg. Met je romp zorg je ervoor dat je in een stabiele houding blijft en ook boven water blijft.

Doordat je bij deze oefening zoveel verschillende handelingen tegelijk doet, is dit een van mijn favoriete oefeningen om af te vallen.

Daarnaast is het leuk om te zwemmen, is het verkoelend tijdens warme dagen en je verbrand er ook nog eens veel calorieën door.

Denk maar eens na: Als je gaat zwemmen, merk je al snel dat je trek hebt. Ten minste, ik heb dit wel vaak. Klopt, toch?

Vet verbranden met zwemmen is wellicht een van de meest goede oefeningen wanneer je veel calorieën wilt verbranden. Je kunt snel afvallen door zwemmen, dus waarom maak je er geen hobby van? Wellicht vindt je het wel zo leuk, dat je er een hobby van gaat maken.

Afvallen door te fietsen

Ook fietsen kan natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Een van de grootste Hollandse kenmerken, iets wat nergens anders zo veel gedaan wordt dan in Nederland.

Ga eruit op de fiets. Zon, regen, wind, in welke weersomstandigheden ook, je bouwt er ook nog eens weerstand mee op.

Door regelmatig te fietsen werk je ook aan je conditie. Ik heb het zelf heel erg ontwikkeld. Zo oud als ik ben, heb ik al last van astma, en had daardoor altijd moeite met fietsen.

Ik herinner me nog goed, toen ik vroeger vaak op de fiets naar mijn grootouders ging. Minder dan een kilometer fietsen, maar voordat ik halverwege was al volledig buiten adem. Ik moest even uitrusten óf fietste heel langzaam, maar gestaag door.

Totdat ik naar het vmbo ging, en iedere dag 40 kilometer moest fietsen. 4 jaar lang, iedere dag, zowel met 35+ graden als -10 graden, iedere dag fietste ik. Sindsdien heb ik veel minder last van mijn astma, fiets ik gerust tientallen kilometers lang zonder problemen.

Maar dit vertel ik niet zomaar. Sinds dat ik iedere dag zoveel fietste, ben ik veel afgevallen, terwijl ik al vrij aan de slanke kant was.

Dus, je hoeft niet iedere dat 40 kilometer te fietsen, maar vet verbranden met fietsen is zeker een goede manier om af te vallen.

Kun je afvallen met fietsen? Jazeker! Ik wil je uitdagen om de komende maanden iedere dag minstens 5 kilometer te gaan fietsen. Het is goed voor je conditie, beweging en je weerstand. Waarom zou je het dan niet doen?

Afvallen door te wandelen

De laatste veelgebruikte manier om af te vallen in dit lijstje is wandelen. Wanneer je wilt afvallen met wandelen, raad ik je aan om dit voor lange tijd, dagelijks vol te houden.

Denk hierbij echt op lange termijn, dus ga weken, en zelfs maanden lang iedere dag wandelen. Nu is het niet zo dat dit na één week geen effect heeft, maar wanneer je dit lange tijd volhoudt, zal dit echt een groot verschil maken.

Daarnaast is het ook goed voor je conditie om lang vol te houden. Hiermee bouw je je conditie op, train je je beenspieren en des te langer je dit volhoudt, des te verder je kunt gaan.

Wanneer in het begin 2 km veel is, zul je na enkele weken geen moeite hebben met bijvoorbeeld 5 kilometer. Ook hierbij geldt, hoe langer je volhoudt, dient als voordeel op het vet verbranden met wandelen.

Conclusie: Je kunt zeker afvallen door te wandelen, maar dit zal niet heel snel gaan. Je zult dagelijks een wandeling moeten maken, om veel vet te verbranden met wandelen.

Tips om af te vallen

Vaak wordt er door mensen de vraag gesteld of er ‘snel afvallen tips’ gegeven kunnen worden. Nou, voordat ik hierop in ga, onthoudt: ieder lichaam reageert anders op voeding en beweging en bovendien is er niet echt een snelle manier om ‘ineens’ 5 kg te verliezen.

Dit proces, of het nu gaat om 2, 5 of 10 kilo verliezen, heeft tijd nodig.

Daarnaast vraag ik me altijd af: Wat vindt je snel afvallen? 3 dagen? 1 week? 1 maand? Je merkt, snel afvallen is dus een heel breed begrip wat door iedereen anders opgevat kan worden.

Maar hoe kun je dan op een effectieve manier veel lichaamsvet verbranden?

Nou, in ieder geval door de manieren om af te vallen zoals je in voorgaand hoofdstuk hebt kunnen lezen.

Natuurlijk zijn er wel tips om snel af te vallen, maar ik omschrijf het liever als tips om sneller af te vallen.

Een aantal tips om snel af te vallen, of om sneller af te vallen, zijn:

 • Drink vaker water, thee of groene smoothies in plaats van frisdrank en andere zoete drankjes
 • Eet verse en lichte maaltijden
 • Stop met tussendoor snacks
 • Ga vaker en langer bewegen dan je gewend bent, en doe iedere keer iets meer
 • Probeer ’s avonds later te eten dan je gewend bent, om avondsnacks te voorkomen
 • Krijg voldoende gezonde voedingsstoffen binnen
 • Ga regelmatig een rondje lopen, ook buiten je dagelijkse beweging om
 • Neem kleine porties tijdens de maaltijden
 • Zorg voor zo snel mogelijk (zichtbaar) resultaat tijdens je beweging, om dit als stimulans te gebruiken en nog beter je best te gaan doen
 • Stop met vet eten wanneer je niet lekker voelt, maar drink water of eet gezond fruit

Tips om buikvet te verbranden

Hoe val je snel af bij je buik, wanneer je overtollig buikvet hebt?

Om jou een goed antwoord op die vraag te kunnen geven, heb ik een aantal tips voor jou verzameld. Bekijk ze hieronder:

 • Eet een eiwitrijk ontbijt (minimaal 25 gram). Denk aan noten, yoghurt of kwark en natuurlijk ei of eiwitpoeder
 • Eet na je avondmaaltijd niets meer, of eet 2-3 uur voordat je gaat slapen niets meer. Hierdoor kan je lichaam zich voorbereiden om in een rustpositie naar bed te gaan. Wanneer je gaat slapen, kort nadat je gegeten hebt, is je lichaam druk bezig het eten verwerken en rust het niet goed uit.
 • Kies een voor jou geschikte portiegrootte. Zorg dat je genoeg gegeten hebt, dus niet te weinig, maar zorg er vooral voor dat je niet met een opgeblazen gevoel de etenstafel verlaat.
 • Bak in kokosolie in plaats van plantaardige olie, om de vet verbranding van je buik te stimuleren

Buikvet verbranden kan op meerdere manieren, maar deze manieren over buikvet verbranding waren voor mij ook niet altijd bekend én ik vindt dat jij ze ook moet weten.

Vaak wordt er gezegd dat je met buikspieroefeningen je buikvet sneller verbrand, maar vergeet het: Dit klopt niet. Het klínkt wel logisch, maar zo werkt de vetverbranding in je lichaam niet.

Het is zelfs bijna onmogelijk om de vetverbranding te sturen, waardoor je op een gewenste plek vet verbrand.

Toch zijn er een aantal buikvet verbranding oefeningen, waardoor je sneller afvalt. Deze oefeningen worden compound oefeningen genoemd, en houdt in dat je tijdens een oefening meerdere spiergroepen tegelijk gebruikt.

Doordat je met deze compound oefeningen spiergroepen door je hele lichaam gebruikt, verbrand je sneller lichaamsvet dan bij de zogenoemde isolatie oefeningen, waarbij je slechts één spiergroep traint.

Een aantal van deze compound oefeningen zijn:

 • Front Squat
 • Reverse Leg Raise
 • Side Plank
 • Power-wheel
 • Deadlift
 • Squat
 • Leg Climber
 • Ballet Twist

Alle bovenstaande oefeningen om buikvet raad ik aan, maar let er wel op dat dit je niet van je doel afbrengt. Je wilt namelijk buikvet verbranden, maar zorg er wel voor dat je hiervoor meerdere manieren van beweging toepast om overtollig buikvet kwijt te raken.

Tips om beenvet te verbranden

Zoals je bij het vorige hoofdstuk vertelt is, is het vrijwel onmogelijk om de vet verbranding te sturen. Dit geldt ook voor het beenvet verbranden.

Je vetverbranding is niet te sturen in die zin, dat je enkel beenvet enkel buikvet verbrand.

Waar je wel invloed op hebt, is het uitvoeren van compound oefeningen om beenvet te verbranden. Beenvet verbranden van benen kan met aan aantal samengestelde oefeningen, ofwel compound oefeningen.

Geschikte oefeningen om extra beenvet te verbranden, zijn:

Ook hierbij geldt weer, focus je niet enkel op de 3 bovenstaande oefeningen om beenvet te verbranden. In een voorgaand hoofdstuk heb je kunnen lezen dat onder andere zwemmen, fietsen en wandelen ook geschikte oefeningen zijn om lichaamsvetten te verbranden.

Tips om armvet te verbranden

Ten slotte zijn er mensen die graag gericht hun armvet willen verbranden. Dit vindt ik zelf een beetje onduidelijk, want je armen zijn niet de lichaamsdelen met veel vet, maar bestaat grotendeels uit spieren.

Maar, door krachttraining uit te voeren waarmee je je armspieren, onder andere je biceps en triceps traint, vergroot je je spieren en zul je minder last hebben van overtollig vet. De spierbelasting neemt toe waardoor je spieren groeien, en tijdens een armspier oefening verbrand je lichaamsvetten, dus onder andere armvet.

Zo kun je de vetverbranding van je armen stimuleren, maar om gericht je vet van je arm te verbranden, is vrijwel onmogelijk, net als bij beenvet en buikvet.

Hoe krijg ik meer energie?

Voordat we deze vraag gaan beantwoorden, is het belangrijk dat jij voor jezelf vaststelt wat de oorzaak is waarom je (te) weinig energie hebt.

Je kunt namelijk heel moe zijn, maar geen slaaptekort hebben. Heb je geen slaaptekort, maar ben je wel moe? Dan zal de oorzaak ogenschijnlijk een andere reden hebben.

Vermoeidheid kan op twee manieren plaats vinden: lichamelijke vermoeidheid en geestelijke vermoeidheid. Heb je een baan waarbij je veel zwaar werk moet verrichten, heb je voldoende slaap maar is je lichaam alsnog vermoeid? Dan kan je vermoeidheid ontstaan doordat je lichaam veel fysieke kracht te verduren krijgt, wat enkel op te lossen is door je spieren de rust te geven.

Heb je een kantoorbaan of een andere baan waarbij niet veel fysieke inspanning nodig is, maar is je lichaam toch vaak fysiek vermoeid? Dan kan het komen doordat je bijvoorbeeld af en toe intensieve beweging hebt. Denk aan een keer per week veel kilometers fietsen, 1 keer per week een zware training in de sportschool hebt, of iets anders waarbij je spieren ineens te veel belast worden, wanneer ze dit niet gewend zijn.

Ten slotte, waar ik zelf een aantal maanden last van gehad heb, is dat ernstige vermoeidheid veroorzaakt wordt door medicatie.

Een van de bijwerkingen van het medicijn was dat je gemiddeld 2 weken last kon hebben van ernstige vermoeidheid, maar bij mij bleef dit aanhouden. Na ongeveer 2 weken veranderde er niets en zélfs na een maand bleef de vermoeidheid aanwezig. Ik kon amper 8 uur lang achter elkaar wakker blijven, zonder mijzelf in te spannen.

Dus, wil je niet meer moe zijn, of ken je mensen die weinig energie hebben? Heb je geen slaaptekort, maar ben je wel moe? Lees dan het volgende hoofdstuk waar ik je vertel over manieren om vermoeidheid tegen te gaan.

Wat kun je doen tegen vermoeidheid?

Wil je meer energie, niet meer moe zijn en energieker uitstralen? Dan kun je een aantal dingen doen.

Deze dingen heb ik opgesomd in een aantal categorieën, namelijk:

 • Veel water drinken
 • Voldoende slapen
 • Geen koffie
 • Eet groente
 • Ga naar buiten

Wil jij energieker worden en niet meer moe zijn? Lees dan de volgende hoofdstukken waar ik verder in ga op de categorieën en ik kan alleen maar aanraden om ze iedere dag toe te passen. Succes!

Drink veel water

De belangrijkste levensbehoefte is water. Het is dus ook niet raar dat veel water drinken een goed middel is om vermoeidheid tegen te gaan.

Wanneer je iedere dag veel water drinkt, wordt je lichaam gereinigd van afvalstoffen. Vervang dus zoete frisdranken of andere drankjes voor water, om de reiniging van je lichaam te stimuleren. Het gevolg van veel water drinken is dat je lichaam minder moeite hoeft te doen om afvalstoffen af te breken, en je lichaam minder vermoeid raakt en je houdt dus dagelijks meer energie over.

Elke dag water drinken, je weet waarschijnlijk dat het moet. Drink voldoende water, want het is de eerste levensbehoefte van mensen. Maar hoeveel glazen water per dag moet je drinken om dagelijks voldoende water binnen te krijgen?

Drink voldoende water, het is erg belangrijk. Maar wat is voldoende water?

Elke dag water drinken, je weet waarschijnlijk dat het moet. Maar wat is voldoende water, en hoeveel glazen water per dag moet je drinken om aan de dagelijkse hoeveelheid water te komen?

Gemiddeld moet ieder volwassen mens 1,5 tot 2 liter water per dag drinken. 1 liter water staat gelijk aan 6 glazen water tot 8 glazen water per dag.

Natuurlijk kan dit verschillen, maar wanneer je uitgaat van 6 tot 8 glazen per dag zul je minder last hebben van vermoeidheid, omdat je lichaam dus meer gereinigd wordt.

Ten slotte: 60% van het menselijk lichaam bestaat uit water, dus ga maar na hoe belangrijk het is om dagelijkse voldoende water te drinken.

Voldoende slaap

Het tweede belangrijke onderdeel voor ieder mens, is het krijgen van voldoende slaap. Slaap is de manier om je lichaam te laten rusten van alle dagelijkse inspanning die het te verduren krijgt. Het klinkt heel logisch om te zeggen dat iedereen voldoende slaap moet krijgen, maar helaas gebeurt dit bijna nooit.

De meeste mensen die last hebben van vermoeidheid, hebben hier last van doordat ze te weinig rust krijgen.

Te weinig rust zorgt ervoor dat je lichaam niet meer zo goed functioneert als het hoort, je kunt last krijgen van (ernstige) hoofdpijn, je bent minder geconcentreerd en ook veel mensen worden er humeurig van.

Voldoende slaap is belangrijk, maar je moet natuurlijk wel weten wat voldoende slaap is.

Te vaak komt het nog voor dat er onduidelijkheid is over de hoeveelheid slaap die er nodig is. Mensen vragen zich namelijk vaak af:

 • Wat is voldoende slaap?

En:

 • Is 5 uur slaap voldoende?
 • Is 6 uur slaap voldoende?
 • Is 7 uur slaap voldoende?
 • Is 8 uur slaap voldoende?

Zie je hoeveel onduidelijkheid er is over de juiste hoeveelheid slaap voor mensen?

Dit ontstaat doordat iedereen iets anders beweert: De een zal antwoorden met ‘6 uur slaap per dag is voldoende’, terwijl je van een ander zal horen dat je minimaal 8 uur slaap nodig zult hebben.

Natuurlijk is voldoende slaap belangrijk, maar voor iedereen is de benodigde hoeveelheid slaap verschillend.

Gemiddeld zal voor iedereen 6 tot 8 uur slaap per dag voldoende zijn, maar het kan dus zijn dat jij minder of meer slaap per nacht nodig hebt.

Belangrijk is dus om ieder nacht minimaal 6 tot 8 uur slaap te pakken, en zelf te beoordelen of dit voor jou voldoende is. Verder kun je ervoor kiezen om je slaap te meten zodat je precies weet hoeveel uur je diep slaapt, hoeveel uur je lichtelijk slaapt en hoeveel uur je onrustig slaapt.

Sinds ik dit zelf ben gaan toepassen, merk ik dat ik mijn slaapritme en mijn hoeveelheid slaap veel beter onder controle heb. Vanaf dat moment merk ik ook dat ik overdag veel energieker ben, omdat je een veel beter inzicht hebt in je slaaptijd.

Heb je voldoende slaap, maar ben je toch moe? Probeer voldoende water te drinken zoals beschreven in het voorgaande hoofdstuk en lees de volgende hoofdstukken met meer tips om vermoeidheid te stoppen.

Geen koffie

Veel mensen drinken dagelijkse meerdere keren koffie. ’s Ochtends, net na het ontwaken of rond een uur of 10, ’s middags rond een uur of 3 én vaak ook nog ’s avonds, tussen 8 en 9 uur.

Denk aan kantoormedewerkers, chauffeurs, of andere arbeiders waarbij een constante focus vereist is. Vaak drinken zij koffie om een oppepper te krijgen, zodat zij beter op kunnen letten.

Maar de oorzaak dat zij minder gefocust zijn, kan komen doordat zij te weinig beweging hebben en constant dezelfde positie innemen, of doordat zij werkelijk vermoeid zijn.

Wanneer mensen vermoeid zijn, is dit een signaal van het lichaam dat het moet rusten. Nu is het natuurlijk tijdens werktijd niet mogelijk om zomaar even uit te gaan rusten, maar je kunt er wel voor kiezen om na werktijd geen koffie meer te drinken.

Door geen koffie te drinken om een oppepper te krijgen, zul je naar je lichaam luisteren en daadwerkelijk naar bed gaan als je moe bent. Ik raad ook aan om dit te gaan doen. Drink in de avond geen koffie meer, zodat je het ritme en de signalen die je lichaam afgeeft als het rust nodig heeft, niet verstoord worden. Ga in plaats daarvan naar bed om de rust te pakken die je nodig hebt, zodat je de volgende dag weer fris en fruitig kunt beginnen.

Maar is koffie slecht? Zeker niet, het kan er ook voor zorgen dat je mentaal sneller wakker bent wanneer je ’s ochtends een kopje koffie drinkt, maar zorg er voor dat je niet te veel koffie drinkt.

Ik raad je niet aan om volledig te stoppen met koffie drinken, vooral wanneer je lichaam gewend is om iedere dag koffie binnen te krijgen. Wat ik je wel aanraad, is minder koffie drinken.

Probeer eens te starten met 1 kopje minderen per dag, en na een week 2 kopjes per dag minder te gaan drinken. Hou dit zolang vol, totdat je geen last meer hebt van vermoeidheid.

Eet groente

Groentes worden vaak terecht bestempeld als de bouwstoffen voor je lichaam. Groente bevat veel voedingsvezels zodat je lichaam voldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgt. Doordat groente veel voedingsvezels bevat en weinig calorieën bevat, zul je door het eten van verse groente niet snel overgewicht krijgen.

Het is belangrijk om gevarieerd groente te eten, omdat er geen enkele groentesoort is die het lichaam kan voorzien van alle voedingsstoffen. Eet dus vaak, veel en variërend groente.

Wanneer je veel voedingsvezels, dus de bouwstoffen voor het lichaam binnenkrijgt, zul je meer lichamelijke energie krijgen.

Een gouden tip die ik je kan geven om gevarieerd te eten, is gebruik maken van de schijf van vijf. De schijf van vijf is een hulpmiddel voor iedereen die moeite heeft om gezond, maar ook om gevarieerd te eten

De schijf van vijf vakken bestaat, zoals je wellicht raden kunt, uit vijf verschillende vakken, waarvan een groente en fruit is. Alle schijf van vijf vakken zijn:

 • Groente en fruit
 • Smeer- en bereidingsvetten
 • Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
 • Brood, graanproducten en aardappelen
 • Dranken

Ten slotte is het belangrijk om te weten hoeveel groente per dag je binnen moet krijgen. Je kunt natuurlijk kiezen om verspreid over de dag kleine beetjes groente te eten, maar je kunt ook kiezen voor recepten met veel groenten.

Groente en fruit vormen de basis voor voldoende voedingsvezels, zorgen er voor dat je voldoende vitamines binnenkrijgt en dit zorgt er weer voor dat je beter bestand bent tegen ziektes of virussen.

Ga naar buiten

Zolang ik mij kan herinneren wordt ik altijd vrolijk, energiek en voel ik me goed wanneer ik in het zonlicht kan zijn. Het geeft mij een goed gevoel en daarom ben ik ook een fan van de zomermaanden, en houdt ik minder van de winter, ondanks dat dit ook een gezellige tijd kan zijn.

Het is nu eenmaal zo dat je energie van de zon krijgt van de zon krijgt en je lichaam maakt vitamines van de zon aan.

Zonlicht bevat vitamine D. Vitamine D is de stof die ervoor zorgt dat je je energieker voelt, je lekkerder in je vel zit en het maakt je vrolijker.

Dus, door veel in de zon te zitten, haal je voldoende vitamine D uit zonlicht om energieker te worden en je vermoeidheid te verminderen.

Wil je vitamines van de zon krijgen, stap dan op de fiets, ga eens een boswandeling of ga lekker een middagje in je luie stoel in de tuin zitten om veel zonlicht te pakken. Enjoy!

Fitchef Turbo

Een aantal waardevolle kookboeken met veel eiwitrijke recepten die mijn voorkeur heeft, zijn de Fitchef boeken.

Fitchef kent twee diverse boeken die elk vol staan met eiwitrijke recepten, weekmenu’s voor mannen en vrouwen.

De recepten zijn snel te bereiden en goed voor iedereen die een fit en energiek lichaam wilt hebben.

Je kunt beide boeken los kopen, maar ze zijn ook als combopack te bestellen. Het voordeel van de combopack is dat je 25% korting krijgt.

Ik heb er laatst een review over geschreven, dus wil je die lezen? Klik dan hier, of klik hieronder om een van de Fitchef boeken, of het combopack direct te kopen!

JA! IK WIL DIRECT TOEGANG TOT DE GEHEIME KORTINGSPAGINA!