Eiwitrijke recepten (dierlijke + plantaardige recepten)

Steeds vaker merk ik dat té veel mensen de waarde van eiwitten voor het lichaam onderschatten en maar weinig eiwitrijke recepten kennen.

Er wordt vaak eenzijdig gekookt en er is maar weinig verschil tussen de gerechten gegeten. Eiwitrijke recepten is belangrijk, maar het is ook belangrijk om gevarieerd te eten.

Ik ga jou vertellen wat eiwitten zijn, welke eiwitsoorten er zijn en geef ik je meer dan 20 eiwitrijke maaltijden!

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten behoren tot een van de meest belangrijke bouwstoffen van het lichaam. Eiwitten staan ook bekend als proteïnen, wat dezelfde voedingsstof is voor het lichaam, maar enkel onder een andere naam.

Eiwitten zijn macronutriënten, de bouwstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Wanneer je te weinig eiwitten binnenkrijgt, zul je minder goed in je vel zitten en sneller vermoeid raken.

Eiwitten dient ervoor dat ons lichaam zowel calorieën als aminozuren aangeleverd krijgt. Calorieën is de bouwstof die onder andere ons lichaamsgewicht bepaalt. Hoe meer calorieën je dagelijkse binnenkrijgt, des te zwaarder je wordt.

Aminozuren is een belangrijk onderdeel voor eiwit in de lichaamscellen. Iedere lichaamscel wordt ondersteunt en versterkt door de aanvoer van aminozuren.

Het is nooit bewezen, maar er wordt geschat dat ieder lichaam over minimaal 100.000 eiwitten beschikt. Snap je nu het belang van eiwitten voor het menselijk lichaam?

Welke soorten eiwitten zijn er?

Hoofdzakelijk zijn eiwitten aanwezig in twee vormen. De eiwitten kun je verdelen in de volgende twee categorieën:

  • Dierlijke eiwitten
  • Plantaardige eiwitten

Deze eiwitten (aminozuren) zijn de twee essentiële aminozuren voor het lichaam. Ieder heeft ze nodig, en dient dagelijks voldoende eiwitten binnen te krijgen.

In het volgende hoofdstuk lees je wat dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten zijn.

Wat zijn dierlijke eiwitten?

Dierlijke eiwitten zijn afkomstig, zoals de naam al verraad, van dieren. Wat veel mensen denken, is dat dierlijke eiwitten enkel in dierlijk vlees zitten. Maar ze hebben het mis, dierlijk vlees zit in veel meer producten:

  • Vis
  • Vlees
  • Smoothies

Maar ook kaas, melk en eieren bevatten dierlijke eiwitten. Dus eigenlijk bevatten alle producten die van een dier afkomstig zijn, eiwitten.

Wat zijn plantaardige eiwitten?

Plantaardige eiwitten zijn afkomstig uit planten, bomen, struiken en andere plantachtige producten.

Niet alleen letterlijk de plant, een boom of een struik bevat plantaardige eiwitten, maar vaak bevat de vrucht van een plant, boom of struik veel eiwitten.

Denk aan noten: deze vrucht bevat de eiwitten, en niet in de bomen of planten zelf.

Plantaardige eiwitten halen we uit:

  • Groente
  • Salade

Ook noten en graan bevatten plantaardige eiwitten. Deze producten worden vaak onderschat, maar door te kiezen om noten toe te voegen aan je maaltijd, of door volkorenbrood te eten, krijg je extra eiwitten binnen.

Dierlijke eiwitten

In dit hoofdstuk ga ik je een aantal eiwitrijke recepten meegeven, die jij eenvoudig kunt maken en wat je een grote hoeveelheid eiwitten levert.

Ik ga je recepten geven in de volgende categorieën:

  • Vis gerechten
  • Vlees gerechten
  • Smoothie recepten

Een van de minst gegeten producten in ons land is vis. In het algemeen is vis een wat duurder product dan vlees, wellicht dat dit de oorzaak is.

Vis bevat een grote bron van eiwitten, die ons lichaam goed kan gebruiken. Daarom heb ik een aantal eiwitrijke visgerechten hieronder geplaatst, zodat jij ze direct kan maken. Ik zou zeggen: Probeer ze direct uit!

Vis gerechten

In dit hoofdstuk vindt je maar liefst vier eiwitrijke visgerechten, welke eenvoudig te bereiden zijn, erg lekker zijn en natuurlijk veel eiwitten bevatten.

Elk van deze recepten die hieronder staan, zijn eenvoudig en snel te bereiden. Klik op de link die erbij staat voor de exacte uitleg waarop je de gerechten kunt maken!

Gerookte forel

De gerookte forel met veldsla en salade is een visgerecht dat binnen 15 minuten te bereiden is.

Het is gezond, vult de maag en jij kunt binnen zeer korte tijd eten!

Klik hier voor de exacte bereiding van gerookte forel met veldsla!

Roze garnalen met Italiaanse wok groente

Roze garnalen met Italiaanse wok groente, ik had er nog niet eerder van gehoord.

Juist daardoor besloot ik het eens te proberen, en het smaakte me toch lekker!

Natuurlijk kende ik garnalen, en had ik wel eens wok groente op, maar vond in de eerste instantie de combinatie wel apart. Toch besloot ik het te kiezen, en heb daar tot op heden geen spijt van.

Ik raad jullie allemaal aan het recept eens te maken, en wellicht ben je er net zo enthousiast over als ik.

Het roze garnalen met Italiaanse wok groente recept vindt je hier!

Tonijn wrap

De tonijn wrap is extreem geschikt voor mensen die niet lang willen wachten op hun maaltijd: Het tonijn wrap gerecht is binnen 10 minuten bereid. Je kunt dus vrijwel direct tafelen!

Het recept bevat onder andere ijsbergsla, een rode paprika en enkele kruiden om de smaak te versterken.

Benieuwd naar de bereidingswijze van de tonijn wrap recept? Klik hier!

Pasta salade met gerookte zalm

Een frisse salade met gerookte zalm in één gerecht: Maak kennis met de pasta salade met gerookte zalm.

Dit gerecht is, wanneer je bereidingswijze volgt, in ongeveer 10 minuten klaar te maken.

De bereidingswijze vindt je hier!

Eiwitrijk vlees

Vlees is een veel gegeten product in Nederland, dus de categorie eiwitrijke vlees recepten kan natuurlijk in dit artikel ontbreken.

In dit hoofdstuk is het tijd om jou meer van mijn favoriete vlees gerechten te maken. Een aantal van mijn favoriete recepten, omdat ik enkel suggesties wil delen waar ik volledig achter sta.

Daarom is het tijd om jou meerdere vlees gerechten bekend te maken. Alle gerechten die hieronder geplaatst heb zijn stuk voor stuk recepten die ikzelf al langere tijd ken, en daarom raad ik jullie ze ook aan!

Ik heb hieronder van elk vleessoort een van mijn favoriete gerechten geplaatst, dus bekijk ze snel en misschien sta jij ze binnenkort wel te bereiden!

Mexicaanse burrito met gehakt

Dit recept, Mexicaanse burrito met gehakt is binnen 10 minuten te bereiden, dus lekker snel tafelen.

Het burrito met gehakt recept bestaat onder andere uit mager rundergehakt, 20+ geraspte kaas, paprika’s en tomaten.

Benieuwd naar de overige ingrediënten en de bereidingswijze van het burrito met gehakt recept? Klik dan hier!

Pekingeend

Pekingeend is een recept met een langere bereidingstijd dan de andere eiwitrijke recepten in dit artikel.

Het pekingeend recept bestaat natuurlijk uit pekingeend, maar ook uit Chinese pannenkoekjes. Verder voeg je er sojasaus, sambal oelek en honing aan toe.

Klik hier, wanneer je benieuwd bent naar de overige ingrediënten en de bereidingswijze van het pekingeend recept!

Roti met kip

Roti met kip is het recept uit dit artikel dat ik het langst ken, maar wat ik het minst lang eet.

Als ik het goed kan herinneren heb ik in mijn kinderjaren eens een boek gelezen, waarin roti ook naar voren kwam.

Sindsdien ken ik het, maar toen ik enige tijd geleden dit recept tegenkwam, ben ik het diezelfde week nog gaan bereiden. Het is écht een recept waar je je vingers bij wilt opeten.

Klik hier voor het roti met kip recept!

Kip Kerrie

Het kip kerrie recept dat thuis zeer gewaardeerd wordt is in maximaal 30 minuten te bereiden.

Een aantal van de ingrediënten zijn zilvervliesrijst, kipfilet, ananas, sperziebonen en uien.

Wil je ook kip kerrie eten? Klik dan op deze link voor het kip kerrie recept!

Chili con carne

Bij het chili con carne recept kun je kiezen om dit op een wrap te doen, of om er zilvervliesrijst bij te krijgen.

Dit gerecht is te bereiden in ongeveer 30 minuten, is makkelijk te bereiden en met de bereidingswijze kan iedereen dit klaarmaken.

De chili con carne ingrediënten en bereidingswijze vindt je hier!

Eiwitrijke smoothies

Als laatste van de dierlijke eiwitten wil ik jullie vertellen over de categorie eiwitrijke smoothies en lees je over een aantal van mijn favoriete, eiwitrijke smoothies.

Smoothie recepten zijn er veel, maar waar moet je uit kiezen? Ik heb de smoothie recepten waar ik het meest van hou hieronder geplaatst, zodat jij ze ook kan uitproberen. Ik hoop natuurlijk dat je ze lekker vindt, omdat het ook nog eens goed is voor de aanvoer van bouwstoffen in je lichaam.

Groene smoothie

De groene smoothie is hét recept om tegelijk veel groente, maar ook fruit kunt binnenkrijgen. Veel mensen vinden het niet lekker om er teveel groente in een groene smoothie te hebben, dus je kunt het compenseren met vers fruit.

Het groente smoothie recept is te bereiden in slechts 10 minuten voor 1 blenderglas. Een aantal van de ingrediënten zijn babyspinazie, bananen, appel, kiwi en eiwitpoeder.

Benieuwd naar de bereidingswijze van de groene smoothie? Klik hier!

Rode smoothie

Deze smoothie variant, de rode smoothie, was mij lange tijd niet bekend.

Laatst kwam ik hem online tegen, en wilde het gelijk proberen. Ja, dit omdat ik altijd erg open sta om nieuwe gerechten te proberen, zo dus ook bij de rode smoothie.

Ik was er niet direct enthousiast over, omdat het toch anders was dan ik verwachtte, maar na enkele glazen begon ik het steeds lekkerder te vinden. Uiteindelijk wenste ik zelfs dat ik hem eerder ontdekte, want hij is minstens zo lekker als de groene smoothie.

Klik hier om te ontdekken waarom ik er zo enthousiast over ben!

Choco eiwitshake zonder eiwitpoeder

Dit smoothie recept, de choco eiwitshake zonder eiwitpoeder is een goed recept om te maken wanneer je geen eiwitpoeder meer op voorraad hebt.

Een shake is in slechts 5 minuten te bereiden en doet qua smaak, kleur en hoeveelheid eiwitten niets onder voor de groene smoothie en de rode smoothie, waarover je eerder hebt gelezen.

De receptuur van de choco eiwitshake zonder eiwitpoeder vindt je hier!

Plantaardige eiwitten

Natuurlijke eiwitten komen vaker voor dan je denkt. We eten ze vaak onbewust, maar toch zijn ze erg goed en zijn er diverse plantaardige eiwitrijke recepten.

In dit hoofdstuk vertel ik je over eiwitrijke groente en eiwitrijke salade. Je vindt een aantal van mijn favoriete groente recepten en salade recepten. Al deze recepten zijn producten met veel eiwitten, dus ik raad ze iedereen aan!

Eiwitrijke groente

Ik vertel respectievelijk over een aantal van mijn favorieten groente gerechten en salade gerechten.

In dit hoofdstuk vindt je vijf eiwitrijke groenten, dus samen met de vorige vlees recepten en vis recepten, voldoende keus om de hele week gevarieerd te eten!

Orzo met gehakt en groente

Orzo is niet de meest bekende pastasoort, maar dit móet je echt geprobeerd hebben.

Ik kende het niet, maar juist doordat ik toch wel altijd geïnteresseerd ben in het proberen van nieuwe dingen, besloot ik hiervoor te gaan.

De ingrediënten, het orzo recept klaargemaakt en het wás me toch een smulpartij. Het grappige is, dat ik diezelfde week het gerecht zelfs 2 keer gemaakt heb.

Een aantal van de ingrediënten zijn: Italiaanse groentemix, rundergehakt, geraspte kaas en tomatenpuree. Benieuwd naar de rest van het recept? Klik dan op onderstaande link!

Het orzo recept, de ingrediënten en de bereidingswijze vindt je door hier te klikken!

Spinazie pannenkoek

Een van de meest geliefde gerechten én een van de minst geliefde gerechten door kinderen in 1 recept:

Eiwitrijke spinazie pannenkoek. Ondertussen zul je wel weten dat ik erg graag nieuwe dingen probeer. Hoe raar de combinatie in eerste instantie bij mij overkomt, ik probeer het bijna altijd.

Dit spinazie pannenkoek recept had gelijk mijn waardering. Het is veel lekkerder dan ik had verwacht en is binnen een halfuur te bereiden. Dus, binnen een halfuur te bereiden, en bovenal erg gezond.

Zeker wanneer je dit niet gewend bent, raad ik juist aan het te proberen. Stel je open voor nieuwe recepten, probeer het en ervaar de smaak. Als je het niets vindt, wat ik niet verwacht, hoef je het niet opnieuw te maken. Maar wat heb je te verliezen als je het eens probeert?

Enkele ingrediënten van het spinazie pannenkoek recept is uiteraard pannenkoek, spinazie, maar ook cottage cheese, lente-ui en geraspte kaas.

Het spinazie pannenkoek recept vindt je hier!

Zoete aardappelsoep met gegrilde beenham

Ik heb zelf niet vaak dat ik kies voor soep bij een maaltijd. Hier kwam verandering in toen ik onder andere het zoete aardappelsoep recept ontdekte.

Deze soep kan in ongeveer een halfuur geserveerd worden, is gezond en zit natuurlijk vol eiwitten.

Een aantal van de ingrediënten van de zoete aardappelsoep zijn uiteraard zoete aardappelen, rode uien, wortels, rode paprika en beenham.

Klik hier om te starten met de voorbereiding!

Broccoli Courgettesoep

Wederom een soep, waarvan ik vrijwel gelijk wist dat ik dit lekker zou vinden. Ondertussen zul je weten dat er weinig gerechten of producten zijn die ik niet zou eten. Maar als er een soort groente is die ik meerdere keren per week kan eten, is het wel broccoli.

Ik besloot, toen ik dit recept tegenkwam, natuurlijk direct dat ik dit ging proberen. En wederom een goed besluit, want ja, alle eiwitrijke recepten die ik je hier aanbeveel, zijn gerechten waar ik zelf volledig achter sta.

Het broccoli courgettesoep recept is in een halfuur te bereiden en bevat onder andere broccoli, fijngesneden uien en fijngesneden courgettes.

Bekijk hier de overige ingrediënten en de bereidingswijze van het recept!

Gebakken rijst met groente en gerookte kip

Veel mensen zullen weten dat rijst en kip een heerlijke en gezonde lekkernij is. Voeg daar groente aan toe en voila, je hebt een eiwitrijke maaltijd voor de lunch of het diner.

Doordat er sla wordt toegevoegd in dit recept, krijgt de rijst met kip een frisse toevoeging, dus ik zou zeggen: Probeer het zelf!

Het rijst met groente recept bevat 1 zilvervliesrijst, gerookte kip, diepvries doperwten en nog meer gezonde groentes.

Benieuwd naar de rest van dit rijst met groente recept? Klik dan hier!

Eiwitrijke salade

Je bent alweer aangekomen bij de laatste categorie in dit blog over eiwitrijke recepten: de eiwitrijke salade.

In dit hoofdstuk ga ik jou vertellen over een aantal van mijn favoriete salade recepten. De salade recepten variëren veel van elkaar, zodat jij ruime en afwisselende keuze hebt.

Alle salade gerechten hieronder beveel ik je aan omdat ik ze stuk voor stuk zelf zou eten, als het mij voorgeschoteld wordt. Ikzelf ben namelijk een erg groot liefhebber van salade, bijvoorbeeld als voorgerecht tijdens het uiteten gaan of als lunch.

Ik zou zeggen: Lees de onderstaande recepten, probeer het uit en laat hieronder in de reacties weten wat jij ervan vindt. Ook als je nog tips hebt, hoor ik het graag, dus wat is jouw favoriete eiwitrijke recept?

Laat het me weten, dan ga ik het proberen en wellicht er een blog over schrijven. Veel plezier met lezen!

Koude pastasalade met avocado en kip

Dit snel te bereiden recept heeft een erg frisse smaak en is vol van eiwitten. Een koude pastasalade met avocado en kip, een combinatie die je moet proberen!

De koude pastasalade is in slechts 10 tot 15 minuten te bereiden en is een geschikte keuze tijdens de lunch, of bijvoorbeeld als voorgerecht tijdens het diner.

De koude pastasalade met avocado en kip bevat natuurlijk de ingrediënten pasta (fusilli), avocado en kip, maar het bevat ook rode ui, bleekselderij en Griekse Yoghurt.

Benieuwd hoe je dit gerecht snel kunt bereiden? Klik hier!

Komkommersalade met kipburgers

Dit gerecht is zowel een eiwitrijke salade als eiwitrijk vlees. Het komkommersalade recept is binnen 30 minuten klaar te maken, dus wie wil dat nou niet?

Doordat veel mensen kipburgers lusten, maar ook doordat de komkommersalade een frisse tint geeft aan het geheel, is dit door veel mensen een zeer gewaardeerde maaltijd.

Lees hier het komkommersalade recept en ontdek wat jij vindt van de komkommersalade met kipburgers!

Gegrilde zalm salade

Deze lekkernij, waarbij kikkererwten en groenten aan toegevoegd, laat me nu, terwijl ik dit schrijf, water in de mond lopen.

Gegrilde zalm, kikkererwten en groenten bij elkaar: de ideale combinatie voor een gezonde salade.

De gegrilde zalm salade is te bereiden in ongeveer 20 minuten, dus lekker snel tafelen!

Het gegrilde zalm salade recept bestaat dus uit zalm, kikkererwten en groenten. Maar het recept bevat ook rucola, ui en geraspte wortelen.

Ontdek hier de bereidingswijze van de gegrilde zalm salade!

Fruitsalade met yoghurt

Wellicht een van de meest bekende salades die er zijn: fruitsalade met yoghurt. Toch is het niet zo. Althans, er zijn maar weinig mensen die dit eten.

Laatst deed ik onderzoek naar het aantal mensen dat op zoek is naar fruitsalade met yoghurt. Tot mijn verwondering zijn dit echt maar weinig mensen, terwijl het zo simpel en snel te bereiden is.

Slechts 10 minuten bezig en je gerecht is klaar. Ja, het bereiden van deze fruitsalade is dus zo gepiept.

Bovendien is het een erg gezond, eiwitrijk recept omdat het veel fruit en zuivel bevat.

Maak de fruitsalade met yoghurt vandaag nog!

Rivierkreeftsalade

“Rivierkreeftsalade? Wat is dat voor een gerecht?”, dacht ik toen ik het online voorbij zag komen. Maar natuurlijk moest ik het proberen om te controleren of ik het lekker zou vinden, en wat denk je?

Ik raad het iedereen aan, vooral omdat veel mensen al afhaken als ze lezen dat het gerecht kreeft bevat. Waarom snap ik niet, want veel van die mensen hebben nog nooit kreeft gehad.

Dus, probeer het want het is zoveel lekkerder dan mensen denken.

Jij gaat het toch wel proberen? Uiteraard, hoe moet ik het bereiden?