Is Sinaasappelsap Gezond? Lees het hier! (Dit moet je weten)
Wat is sinaasappelsap en waar groeien sinaasappels? Hoe wordt sinaasappelsap gemaakt en wat doet sinaasappelsap met je lichaam? Is sinaasappelsap gezond en zoja, hoe gezond is sinaasappelsap?
Benieuwd naar het antwoord op deze vragen? Lees dan snel verder, want ik vertel je alles over sinaasappelsap en geef je antwoord op de vraag of sinaasappelsap gezond is.
Wat is sinaasappelsap?
Sinaasappelsap is een niet-alcoholistische drank, wat gemaakt wordt van sinaasappel. Het sap van sinaasappels wordt gebruikt om sap van te maken.
Sinaasappelsap heeft doorgaans een geel/oranje kleur en wordt op verschillende manieren verkocht. Soms in glazen flessen, maar ook in kartonnen pakken.
Verder is het vaak ook mogelijk om sinaasappelsap vers te kopen. Dat wil zeggen, dat je het zelf in de winkel kunt laten persen, of je kunt het vers laten persen.
Waar groeien sinaasappels?
Er zijn veel verschillende soorten sinaasappels, maar we gaan het nu hebben over het stuk fruit dat we allemaal kennen: de gewone handsinaasappel met een zoete smaak.
Van oorsprong is de sinaasappel een vrucht dat afkomstig is uit China, waarnaar de naam ook verwijst. De oude naam van China was Sina, wat terug komt in de naam sinaasappel.
Tegenwoordig groeien sinaasappels over de hele wereld, ook in Nederland. Sterker nog, een groot deel van de sinaasappels dat jaarlijks in Nederland gegeten wordt, is in Nederland geteeld.
Maar, niet allemaal. Nederland is altijd al een land van import geweest, zo ook met sinaasappels. Zo importeert Nederland sinaasappels uit landen zoals Spanje en België. Maar, we halen onze appels ook uit Middellandse Zeegebieden zoals Israël, Spanje en Marokko.
Hoe wordt sinaasappelsap gemaakt?
Sinaasappelsap wordt gemaakt uit concentraat. Een concentraat ontstaat doordat het water uit het versgeperste sap verdampt wordt. Wanneer sinaasappels geoogst worden, worden de sinaasappels geconcentreerd, zodat er enkel een dikke ‘drab’ overblijft.
Doordat het water uit het sap verdampt wordt, verminderd het totaalgewicht. Dit wordt voornamelijk gedaan om het gewicht van de sinaasappelsap tijdens de transport te verminderen.
Het gevolg van een concentraat is dat tijdens ‘drab’ van de sinaasappels makkelijker en goedkoper vervoerd kan worden.
Nadat het transport plaatsgevonden heeft en de sinaasappelsap in Nederland aangekomen is, wordt er weer water aan de ‘drab’ toegevoegd en is het geheel weer sinaasappelsap.
Wat doet sinaasappelsap met je lichaam?
Het met regelmaat eten van sinaasappels brengt meerdere voordelen zich mee. Een aantal voordelen van sinaasappelsap voor je lichaam zijn:
- Versterking van het immuunsysteem
- Bescherming van de cellen
- Helpt tegen bloedarmoede
Versterking van het immuunsysteem
Een van de meest aanwezige stoffen in een sinaasappel is vitamine C. Uit onderzoek is gebleken dat vitamine C een rol speelt in de bescherming tegen vrije radicalen.
Doordat de kans op schade aan het lichaam en chronische ziekte bij een hoog aantal vrije radicalen hoog is, is het een groot voordeel van sinaasappels veel vitamine C bevatten.
Uiteindelijk levert dit als groot voordeel dat het ons lichaam minder belast wordt en de reactie van ons immuunsysteem op ziektes of een zwakke weerstand, verhoogt wordt.
Bescherming van de cellen
Uit een ander onderzoek is gebleken dat de hoeveelheid vitamine C in sinaasappels ervoor zorgt dat de gezondheid van onze cellen in het beenmerg en de darmen beter onderhouden wordt.
Naast de vitamine C zorgt ook limoneen ervoor dat onze cellen in goede staat blijven Limoneen draagt onder andere bij aan de gezondheid van de mond, huid, longen, borst en maag.
Helpt tegen bloedarmoede
Als we horen over bloedarmoede, wensen we waarschijnlijk allemaal dat we dit nooit zullen krijgen. In zekere zin hebben we dit niet in de hand, maar we kunnen onze weerstand tegen bloedarmoede wel verhogen.
Zo draagt vitamine C uit sinaasappels bij een de opname van ijzer uit plantaardige voeding -iets wat veel mensen niet weten-.
De vitamine C in sinaasappels kan bloedarmoede door een tekort aan ijzer, voorkomen.
Hoe gezond is sinaasappelsap?
Sinaasappelsap wordt vaak gezien als een gezond drankje en dat is begrijpelijk. In sinaasappelsap zit namelijk hetzelfde als in een sinaasappelsap. Er zijn slechts twee verschillen tussen een sinaasappel en sinaasappelsap.
Het eerste verschil is dat bij sinaasappelsap het water verdampt is en dat er na import opnieuw water wordt toegevoegd. Hierdoor smaakt de sinaasappelsap vrijwel hetzelfde als na de oogst en voordat het geconcentreerd werd. Het is wel mogelijk dat door het concentreren de aroma’s verdwijnen, waardoor het sap minder naar echt sinaasappelsap zal ruiken.
Het tweede verschil is waardoor sinaasappelsap minder gezond is dan vaak gedacht wordt. In een sinaasappeldrankje zijn namelijk 4 sinaasappels verwerkt. Dat lijkt in eerste instantie onschuldig, totdat je weet dat de vier sinaasappels in een glas sinaasappels zorgen voor de inname van veel suiker. Een glas sinaasappelsap staat gemiddeld gelijk een totaal 7 suikerklontjes.
Conclusie: Is sinaasappelsap gezond?
Zoals je hebt kunnen lezen, bevat sinaasappel een grote hoeveelheid vitamine C. Hierdoor brengt het drinken van sinaasappelsap veel weerstand aan het lichaam. In dit opzicht is het drinken van sinaasappelsap dus een aanrader.
Maar, zoals je hebt kunnen lezen, bevat sinaasappelsap in totaal 7 suikerklontjes per glas. Hierdoor stijgt je suikerspiegel binnen enkele minuten erg snel, wat negatief uitpakt voor hoe je in je vel zit. Het snel stijgen en weer zakken van je suikerspiegel zorgt ervoor dat je lichaam sneller moe voelt en je hierdoor minder fit zult zijn.
Gezond eten dankzij de Afslank Receptenbijbel
Vond je dit artikel interessant en wil je starten met gezond eten en drinken? Dan wil ik je de afslank receptenbijbel aanraden.
Dit receptenboek bevat naast de lekkere en gezonde recepten een aantal leuke extra’s, onder andere:
- Dag- en weekmenu’s
- E-book 13 richtlijnen voor een strak en gezond lichaam (PDF)
- 10 gezonde toetjes (PDF)
- E-book 84 gezonde tussendoortjes (PDF)
Meer weten over de Afslank Receptenbijbel? Lees hier mijn volledige review >>