Koolhydraatarme Zuurkool Ovenschotel met Gehakt (Recept)

Koude, gure dagen vol wind en het grootste deel van de week dagen vol regen of kou waardoor je ’s ochtends het liefst in bed blijft liggen. Maar ook de tijd waarin ik weer zin krijg om verschillende oudhollandse ovenschotels te gaan bereiden -en eten-, uiteraard.

Nog leuker is het om dit soort recepten te delen zodat ze niet in verval raken, maar ze in stand zullen gehouden worden. Daarom deel ik in dit artikel een recept om koolhydraatarme zuurkoolschotel met gehakt met jullie om zelf te maken.

Zuurkoolschotel is misschien wel een van de meest bekende en geliefde oudhollandse winterse recepten en daarom deel ik vandaag de koolhydraatarme variant. Zo kun je lekker genieten van een heerlijke zuurkoolschotel uit de oven én eet je verantwoord doordat het recept weinig koolhydraten bevat.

Ik vertel je exact welke ingrediënten je nodig hebt, de bereidingswijze van de zuurkoolschotel, de voedingswaarde van het recept en enkele tips ter toevoeging of aanpassing van het recept. Zónder dat dit grote invloed heeft op het aantal koolhydraten.

Koolhydraatarme zuurkool ovenschotel met gehakt

Momenteel zitten we middenin de winter en dat betekent voor mij: Koolhydraatarme Ovenschotels! Het recept dat ik vandaag deel, is een van mijn favoriete ovenschotels: de zuurkool ovenschotel met gehakt.

Om het gerecht koolhydraatarm te maken, heb ik het traditionele recept aangepast. Zo is de aardappelpuree vervangen door bloemkoolpuree. De zuurkoolschotel bevat hierdoor meer groente en minder koolhydraten.

De ovenschotel wordt op smaak gebracht door gebakken spekjes, mosterd, kerriepoeder en geraspte kaas. Het resultaat hiervan i een frisse en voedzame ovenschotel met veel groente en weinig koolhydraten.

Benodigde ingrediënten

De benodigde ingrediënten voor dit recept zijn:

  • 550 gram bloemkool
  • 500 gram rundergehakt
  • 125 gram spekblokjes
  • 250 gram zuurkool (uitgelekt)
  • 150 gram geraspte kaas
  • 1 ui
  • Scheutje melk
  • 1-2 tl mosterd naar smaak
  • 2 tl kerriepoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie om in te bakken
  • 170 gram geraspte mozzarella
  • Optioneel: rookworst

Haal de benodigde, ontbrekende ingrediënten in huis en volg de bereidingswijze hieronder.

Bereidingswijze

Volg onderstaande stappenplan om tot een heerlijke koolhydraatarme zuurkool ovenschotel met gehakt te komen.

  1. Laat de oven voorverwarmen tot 180 graden.
  2. Snijd de bloemkool in roosjes en kook het ongeveer 10-15 minuten. Je moet er met een vork in kunnen prikken.
  3. Snij de ui in snippers of ringen.
  4. Verwarm een el olijfolie in een koekenpan en fruit de ui. Voeg de spekblokjes toe om kort mee te bakken.
  5. Voeg het gehakt toe zodra de spekblokjes gaar zijn en bak het 5-8 minuten mee. Laat na het bakken het vet voorzichtig uit de pan lopen.
  6. Laat de zuurkool uitlekken middels een vergiet zodat het meeste vocht eruit gelukt is.
  7. Voeg de zuurkool, mosterd en kerriepoeder toe aan de koekenpan met gehakt.
  8. Roer het geheel goed door elkaar en zet na enkele minuten het vuur uit.
  9. Giet de gekookte bloemkool af met behulp van een vergiet. Doe de bloemkool vervolgens terug in dezelfde pan en breng het op smaak met zout en peper.
  10. Voeg een scheutje melk toe en pureer de bloemkool met een staafmixer of een stamper.
  11. Giet of schep het gehakt met de zuurkool, spekjes en ui in een ovenschaal en leg eventueel plakjes rookworst over het gehakt.
  12. Schep de bloemkoolpuree over de inhoud van de ovenschaal.
  13. Strooi de geraspte kaas over de zuurkoolschotel en zet de ovenschotel ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  14. Haal na 30 minuten bakken de schaal uit de oven.
  15. Optionele kun je de oven vervolgens voorverwarmen naar 220 graden en de geraspte mozzarella en roomkaas in een magnetronbestendige kom.

Eet smakelijk!

Voedingswaarde

Uit dit recept zijn 4 porties te halen / van dit recept kunnen 4 personen eten. De zuurkool ovenschotel bevat 533 calorieën, 35,1 gram vetten, 7,9 gram koolhydraten en 42,9 gram eiwitten.

Variatietips

Voor alle vleesliefhebbers: mocht je van vlees houden, dan kun je extra rookworst aan de ovenschotel toevoegen. Na het bakken en zodra de ovenschotel enigszins is afgekoeld, kan deze prima in de koelkast bewaard worden. Heel handig om deze weer te pakken na een drukke dag of wanneer je eens geen zin hebt om aan het eind van een drukke dag nog uitgebreid in de keuken te gaan staan koken. Let op: Dek de ovenschotel af!

Meer koolhydraatarme recepten dankzij het Koolhydraatarm 30 Dagen Menu

Sinds ik meer interesse heb gekregen in koolhydraatarme recepten, ben ik gaan zoeken naar kookboeken met koolhydraatarme recepten.

Ik kwam een aantal receptenboeken tegen, waarvan het Koolhydraatarm 30 Dagen Menu mijn favoriet is.

Het Koolhydraatarm 30 Dagen Menu https://bgreat.nl/koolhydraatarm-30-dagen-menu-korting bevat weekmenu’s en recepten die zorgen voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

De voordelen van het Koolhydraatarm 30 Dagen Menu zijn:

  • Eenvoudige recepten
  • Vernieuwde aanpak
  • Handig in gebruik
  • Persoonlijke support
  • Veilig forum
  • Prijs/kwaliteit verhouding

Ben jij benieuwd naar het Koolhydraatarm 30 Dagen Menu? Klik dan hieronder op de Geheime Kortingspagina en maak gebruik van de tijdelijke korting op de hele bundel.

JA! IK WIL DIRECT STARTEN