Koolhydraatarm koken (3 nieuwe recepten) 

We horen er steeds meer over en we zien het steeds vaker voorbij komen op televisie of online: Reclames over koolhydraatarm koken.

De laatste tijd wordt koolhydraatarm koken door de media erg in de aandacht gebracht: Het is belangrijk om verantwoord te eten en daarom is het zo belangrijk om te kiezen voor koolhydraatarm eten.

Maar, is dit echt zo hard nodig als beweerd wordt? Of kunnen we dit met een korreltje zout nemen?

In dit artikel vertel ik je wat koolhydraatarm eten is, hoe je dit kunt doen en geef ik je voor het ontbijt, de lunch én het diner een aantal koolhydraatarme recepten mee.

Wat is koolhydraatarm eten?

Koolhydraten bestaan uit 2 verschillende soorten koolhydraten: Snelle koolhydraten en langzame koolhydraten. Het is overigens geen officiële term, maar zo wordt het in de volksmond wel vaak genoemd.

Snelle koolhydraten worden door het lichaam snel verwerkt en omgezet in suikers en komen daardoor snel in ons bloed terecht. Bij snelle koolhydraten kun je denken aan koek, snoep, friet, rijst, suikerhoudende frisdranken, aardappelen, wit brood en nog meer.

Langzame koolhydraten worden in tegenstelling tot snelle koolhydraten, door ons lichaam langzaam in het bloed opgenomen. Enkele voorbeelden van langzame koolhydraten zijn groente, fruit, magere yoghurt en volkoren producten.

Door koolhydraten te eten, worden deze stoffen door het lichaam eerst omgezet in suiker en daarna in glucose.

De koolhydraten in ons lichaam leveren dus energie dat dient als brandstof voor ons lichaam.

Stel dat je snelle koolhydraten eet, dan wordt dit sneller door ons bloed opgenomen maar hier haalt het lichaam minder energie uit dan de langzame koolhydraten, die langzaam in ons lichaam opgenomen wordt.

Koolhydraatarm eten zijn dus producten die zoveel mogelijk onbewerkt en zo natuurlijk mogelijk zijn.

Denk bij producten met veel koolhydraten aan gekruid vlees en vis, kunstmatige zoetstoffen, suiker, fruit en zelfs graan en zetmeel.

Waarom koolhydraatarm eten?

Het vorige hoofdstuk sloot ik af met de vraag wat jij dacht van koolhydraatarm eten. Ik liet je een beetje geloven dat koolhydraatarm eten niet heel slim is, maar het heeft juist wel grote voordelen.

Stel dat je lijdt aan overgewicht maar je vindt het lastig om af te vallen: Dan is koolhydraatarm eten de manier waarop je op een vrij makkelijke manier gewicht kunt verliezen.

Je eet namelijk normale maaltijden, maar haalt er minder voeding uit dan normaal, terwijl je tóch zult merken dat je verzadigd bent.

Dus, je krijgt minder koolhydraten binnen maar hebt toch een verzadigd gevoel. Je lichaam gaat aan het werk om opgeslagen lichaamsvetten te verbranden zodat jij je werk kunt doen en warm blijft. Maar deze manier zorgt er bovenal voor dat je gewicht zult kwijtraken, doordat de overtollige lichaamsvetten verbrand zullen worden.

Hoe eet ik koolhydraatarm?

Het zal je nu duidelijk zijn wat het nut is van koolhydraatarm eten en wat de verschillen tussen snelle koolhydraten en langzame koolhydraten zijn, maar hoe eet je koolhydraatarm?

Hoe weet je nu welke gerechten koolhydraatarm zijn, en welke vol zitten met koolhydraten? Nou, daar is geen pasklaar antwoord op te geven.

Wel heb ik 3 koolhydraatarme recepten voor je verzameld waardoor jij verantwoord kunt eten en je lekker en eenvoudig het de bereidingswijze van het recept kan volgen. Ik heb voor ieder moment van de dag een koolhydraatarm recept verzameld en daarvan hieronder de benodigde ingrediënten en de bereidingswijze voor jou achtergelaten.

Dus, door onderstaande recepten kun jij koolhydraatarm ontbijten, koolhydraatarm lunchen en heb je een geschikte maaltijd als koolhydraatarm avondeten.

3 Koolhydraatarme maaltijden

Het koolhydraatarme ontbijt is een boerenomelet met onder andere paprika, ui en aardappel. De koolhydraatarme lunch is een caesar salade met gerookte kip en ei.

Als laatste is het koolhydraatarme avondeten een recept van witlofschotel met ham en kaas uit de oven.

Ben je nou benieuwd geworden naar deze recepten? Lees dan verder, want in de volgende hoofdstuk vertel ik je alles wat je moet weten om deze gezonde koolhydraatarme maaltijden te bereiden!

Boerenomelet met paprika, ui en aardappel

Een typisch Oudhollands gerecht en een lekkere koolhydraatarm ontbijt is dit recept van de boerenomelet met paprika, ui, aardappel. Maar ook de courgette en cherrytomaat ontbreken niet in deze boerenomelet.

Dit koolhydraatarm ontbijt recept is een van mijn favorieten, omdat ik zelf een groot liefhebber ben van diverse ei-gerechten. Niet enkel een gebakken of gekookt eitje, maar ook een uitsmijter of natuurlijk de boerenomelet gaat er bij mij goed in.

Het recept hieronder is geschreven voor 1 persoon en het duurt ongeveer 20-30 minuten om het gerecht te bereiden.

Voor dit boerenomelet heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 2 eieren
  • ¼ paprika
  • ¼ courgette
  • Een scheutje melk
  • ½ rode ui
  • 1 aardappel
  • 2 cherrytomaatjes
  • Handje geraspte kaas
  • 1 tl Provençaalse kruiden
  • Zout en peper

De boerenomelet met paprika, ui en aardappel bereidingswijze is als volgt:

  1. Schil de aardappel en snijd het in kleine blokjes. Doe olie in een pan en bak de aardappelblokjes hier 7-8 minuten in
  2. Snijd in de tussentijd de paprika, ui en courgetten in blokjes en voeg deze na ongeveer 8 minuten toe aan de pan met aardappelblokjes. Voeg vervolgens ook de kruiden toe en laat dit enkele minuten meebakken.
  3. Tik de eieren kapot en werp het samen met een scheutje melk in een kom. Hussel het vervolgens goed door elkaar. Giet het geheel vervolgens over de pan met aardappelen en groente heen en laat het nog ongeveer 5 minuten bakken.
  4. Gebruik na deze 5 minuten een spatel om de omelet om te keren en laat de omelet vervolgens nog circa 2 minuten bakken.

Na deze 2 minuten is je omelet klaar, dus voilà, je omelet is klaar! Smullen maar!

Caesar salade met gerookte kip en ei

Uiteraard kan een salade niet ontbreken in dit lijstje van koolhydraatarme recepten. Dit koolhydraatarm lunch recept, de caesar salade met gerookte kip en ei is naar mijn mening een ware frisse streling voor de tong.

Naast de eigenschap dat deze salade erg koolhydraatarm is, is het ook nog eens rijk aan eiwitten. De gerookte kip en de ei door de salade zijn beide grote bronnen van eiwitten waardoor dit recept een aanrader is voor iedereen die meer eiwitten nodig heeft of op zoek is naar eiwitrijke recepten.

Onderstaande ingrediënten is gebaseerd op een gerecht voor 1 persoon

De ingrediënten voor de caesar salade zijn:

  • 75 gram gerookte kipfilet
  • Ei
  • Een zakje botersla à 75 gram
  • 150 gram cherrytomaten
  • 20 gram pijnboompitten
  • 2 el Griekse yoghurt
  • Halve citroen
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • Zout en peper

De bereiding van de Caesar salade met gerookte kip en ei is als volgt:

  1. Breng het ei in 6-8 minuten aan de kook. Afhankelijk of je een zacht- of hardgekookt ei wil, mag je zelf kiezen hoelang. Ongeveer 6 minuten voor een zachtgekookt ei, 8 minuten voor een hardgekookt ei.
  2. Pel het ei vervolgens en snijd het tweemaal door de helft.
  3. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan.
  4. Snij reepjes van de kipfilet en snijd de cherrytomaten door de helft.
  5. Maak van de Griekse yoghurt, de citroensap, de olijfolie en de zout en peper een dressing.
  6. Plaats de sla op een bord en verdeel het ei, de gerookte kip, de cherrytomaten en de pijnboompitten gelijkmatig over het bord.
  7. Sprenkel de dressing over het geheel.

Je caesar salade met gerookte kip en ei is nu klaar, dus smullen maar!

Witlofschotel met ham en kaas

De witlofschotel met ham en kaas is het laatste koolhydraatarme avondeten waarover je in dit artikel leest en bovendien een erg lekker en goed vullend gerept.

Voor dit gerecht duik je gewoon lekker de keuken in, ga je met plezier om de voorbereiding voor de witlofschotel te doen en na enige tijd zet je de schaal in de oven en is het wachten maar.

Wat wil je nog meer?!

Het koolhydraatarm diner recept hieronder is gebaseerd op een maaltijd voor 2 personen en het duurt ongeveer 20-25 minuten om de witlof uit de oven met ham en kaas te bereiden.

De ingrediënten voor de witlof-ovenschotel met ham en kaas zijn:

  • 5 stronkjes witlof
  • 2 bosuien
  • 500 gram aardappelschijfjes (of aardappels)
  • Een scheut kookroom
  • 50 gram geraspte kaas
  • 1,5 tl Italiaanse kruiden
  • 2 eieren
  • 100 gram ham reepjes
  • Zout en peper

De bereiding van de witlof ovenschotel met ham en kaas gaat als volgt:

  1. Verwarm de over op 180 graden voor.
  2. Kook de eieren in zo’n 8 minuten gaar, zodat ze hardgekookt zijn.
  3. Pel de eieren en snijd ze in stukjes.
  4. Snij de onderkant van de witlof af en haal het bittere deel ervan af. Snij de witlof én de bosui in stukjes.
  5. Gebruik je aardappelschijfjes? Sla dan stap 6 over.
  6. Indien je aardappels hebt, schil ze en snijd het in plakken. Kook ze vervolgens zo’n 10 minuten lang en giet ze na deze 10 minuten af.
  7. Verwarm boter in een pan om de witlof en bosui, Italiaanse kruiden en een snufje peper ongeveer 10 minuten te bakken.
  8. Werp de ham reepjes en kookroom na de 10 minuten toe, meng dit alles goed door elkaar en voeg een beetje geraspte kaas toe.
  9. Laat dit 2 tot 3 minuten bakken en voeg de aardappelschijfjes en eieren toe. Meng het opnieuw door elkaar en schep het mengsel in een grote ovenschaal.
  10. Strooi de overgebleven geraspte kaas eroverheen en zet de witlof-ovenschotel met ham en kaas 10-15 minuten in de voorverwarmde oven.

En voilà, je witlof in de oven met ham en kaas kan eruit gehaald worden. Maar, wel handschoenen gebruiken, hè

Je gerecht is klaar, dus smullen maar!

Koolhydraatarm koken? Ontdek het met het Koolhydraatarm 30 Dagen Menu!

Geïnteresseerd geraakt door bovenstaande artikelen, maar ook het besef dat dit niet voldoende recepten zijn om dagelijks gevarieerd en koolhydraatarm te eten?

Ik herken het! Althans, ik heb dit probleem ook gehad, tot ik in het koolhydraatarm 30 dagen menu ontdekte.

Het koolhydraatarm 30 dagen menu helpt jou om in slechts 30 dagen, door middel van de eenvoudige recepten, een snelle vetverbranding met een blijvend resultaat te behalen.

Het boek staat vol met dagmenu’s en recepten, zoals ontbijtmenu’s en -recepten, lunchmenu’s en -recepten, dinermenu’s en -recepten én snackmenu’s en -recepten.

Benieuwd naar de recepten in het Koolhydraatarm 30 Dagen Menu? Je ontdekt het hier!

Gelukkig voor jou kun jij tijdelijk gebruik maken van hoge korting op het Koolhydraatarm 30 Dagen Menu en ben je niet tevreden met je aankoop? Dan kun je gebruik maken van de 30 dagen niet-goed-geld-terug garantie.

Bekijk hieronder de beste manier om koolhydraatarme recepten en verantwoord te eten!

JA! STUUR MIJ DIRECT DOOR NAAR DE GEHEIME KORTINGSPAGINA!