Wat is een smoothie (+ verschillende soorten)

Wat is de smoothie en waar komt dit drankje vandaan? Wat zit er in een smoothie en welke soorten smoothies zijn er? Hoe maak je zelf een smoothie?

Lees verder als je wilt weten wat een smoothie is, of een smoothie gezond is, wat er in een smoothie zit er natuurlijk welke verschillende soorten smoothies er zijn.

Ontdek mijn tip hoe je zelf eenvoudig een smoothie kan maken, met behulp van een ingrediëntenlijst en stappenplan. Is het niet ideaal om tijdens warme zomerdagen in een handomdraai een smoothie te kunnen maken? Lees dus snel verder!

Wat is een smoothie?

Een smoothie is een koud drankje en vaak fris van smaak. De smoothie, zoals we hem in Nederland kennen, is een zuivelproduct dat voornamelijk tijdens warme dagen gegeten wordt. Het gekoelde drankje bevat in sommige gevallen ijsklontjes en is een lekker drankje dat vaak gedronken wordt om te verkoelen.

De smoothie lijkt op bepaalde dranken in andere warme landen, die vaak ook gekoeld zijn. Een aantal landen die soortgelijke, en wellicht is de smoothie hiervan afkomstig, zijn India, Maleisië, het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten.

In deze landen worden producten gemaakt zoals vruchten, yoghurt, en honing. Maar, in plaats van melk- of roomproducten wordt ook wel eens water gebruikt. De ingrediënten van deze dranken lijken erg op die van een smoothie. In het volgende hoofdstuk lees je wat de ingrediënten van smoothie zijn.

Wat zit er in een smoothie?

Wereldwijd worden er smoothies gegeten, maar ze zijn niet overal hetzelfde. De smoothies zoals in Nederland geconsumeerd worden, zijn bijvoorbeeld heel anders als in Amerika.

Nederlandse smoothies bevatten voornamelijk ingrediënten als ijs, vers fruit, melkproducten (zoals yoghurt melk en room. De ingrediënten worden geperst of geblend en dit zal uiteindelijk een romige substantie gaan vormen.

Maar, dat zijn niet alle ingrediënten. Bovenstaande ingrediënten zijn wel de basis ingrediënten, maar vaak worden er extra ingrediënten aan toegevoegd of wordt er variatie aangebracht. Voor meer smaak wordt er soms gekozen om in gespecialiseerde smoothiebars ingevroren fruit of ingevroren yoghurt wordt gebruikt, in plaats van ijsblokjes.

Ook wordt er soms honing of suiker toegevoegd, om wat de smaak van de smoothie wat zoeter te maken.

Verschillende soorten smoothies

De meest bekende smoothie is waarschijnlijk de groene smoothie. Deze smoothie wordt veel ‘gedronken’ omdat het veel gezonde ingrediënten bevat. Maar, wat zit er dan precies in de groene smoothie? En welk soort smoothies zijn er nog meer? Lees het in de komende hoofdstukken!

Wat zijn groene smoothies?

Een groene smoothie is een van de verschillende smoothie soorten en de meest gedronken smoothie in Nederland. De smoothie bestaat enkel uit de ingrediënten bladgroenten, fruit en water.

Dit maakt ook dat het een heel gezonde smoothie is en zorgt dat je de dagelijkse portie groente en fruit binnenkrijgt. Je krijgt voldoende vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten binnen tijdens het drinken van een groene smoothie.

Ten slotte is een van de grote voordelen van het drinken van een groene smoothie dat het helpt je immuunsysteem te verhogen.

Lees hier mijn groene smoothie recept >>

Fruit smoothies

Een fruit smoothie is een variant op de normale smoothie. Deze smoothie bevat net als de groene smoothie fruit, ijs, water en melkproducten. Fruit smoothies en groene smoothies zijn bijna hetzelfde. Het enige verschil is dat de fruit smoothies geen bladgroenten bevatten en de groene smoothies wel.

Fruit smoothies worden vaak lekkerder gevonden dan groene smoothies. Toch worden fruit smoothies aanzienlijk minder gedronken dat groene smoothies, omdat deze geen bladgroenten bevatten.

De groene smoothie bevat daarentegen wel bladgroenten en wordt daarom vaker gedronken dat de fruit smoothies.

Rode smoothie

De rode smoothie ontstaat door lichte variatie op de normale smoothie (ijs, melkproducten en yoghurt) toe te passen.

Bij het maken van een rode smoothie wordt rood fruit toegevoegd, vandaar ook de naamkeuze rode smoothie. Een aantal voorbeelden van rood fruit zijn aardbeien, kersen, frambozen. Maar ook bieten worden toegevoegd. De kleur van bovenstaande vruchten zorgen dat de smoothie rood kleurt.

Ondanks dat je het waarschijnlijk niet verwacht had, bevat een rode smoothie ook andere fruit soorten als eerdergenoemd. Ook bevat een rode smoothie vaan fruitsoorten als watermeloen, rode druif, granaatappel, cranberries en bloedsinaasappel; wat overigens ook onder rood fruit valt.

Lees hier mijn rode smoothie recept >>

Paarse smoothie

De paarse smoothie lijkt in verhouding veel op de rode smoothie, maar wordt toch op een hele andere manier gemaakt.

Een paarse smoothie lijkt een moeilijk te maken smoothie; de combinatie en samenstelling van de ingrediënten van de paarse smoothie zijn juist heel simpel.

Paarse smoothie wordt gemaakt door yoghurt en blauwe bessen bij elkaar in de  blender te doen en te blenden. Optioneel kun je kiezen om ijs of melkproducten toe te voegen, zoals bij elke smoothie.

Het toevoegen van melk en ijs aan de paarse smoothie heeft mijn voorkeur, maar ook zonder deze toevoegingen is de smoothie lekker te eten.

Gezond eten dankzij het Fitcooking Stappenplan? Lees hier meer!

Het Fitcooking is het vernieuwde stappenplan uit 2019 Dat door het ultieme voeding en fitness lifestyle plan te gaan voor een strak & fit lichaam.

Het Fitcooking Stappenplan is een compleet programma om in de beste shape te komen en natuurlijk te blijven. In slechts 12 tot 16 weken kun je dankzij 4 simpele stappen zichtbaar resultaat behalen.

Het programma bevat onder andere 137 eiwitrijke, smaakvolle recepten voor iedere dag, persoonlijke voedingsschema’s op maar, een macrocalculator voor mannen én vrouwen én er wordt je alles verteld wat je moet weten over food preppen, maaltijdfrequentie, pre- en post workout maaltijden en progressie meten.

Meer weten over het Fitcooking Stappenplan? Lees dan hier mijn review >>

Wil jij Fitcooking editie 1 en 2 met korting bestellen?

JA! STUUR MIJ NAAR DE GEHEIME KORTINGSPAGINA!