ZIjn Sinaasappels Gezond? Lees het hier! (Dit Moet Je Weten!)
In Nederland eten we gemiddeld 8,5 kilogram sinaasappels per jaar. Te bedenken dat een sinaasappel gemiddeld 20 gram weegt, zijn dat maar liefst 425 sinaasappels per persoon, per jaar.
Maar, heb je wel eens nagedacht over wat je eet, waar de vrucht vandaan komt en nog belangrijker: zijn sinaasappels gezond?
Waarschijnlijk ben je op deze pagina gekomen omdat je wilt weten hoe gezond een sinaasappel is of hoeveel calorieën er in een sinaasappel zit.
Dat komt goed uit, want dan ben je op de juiste plek. Op deze pagina geef ik je antwoord op de vraag of sinaasappels gezond zijn, of dat het minder gezond is dan vaak gedacht wordt.
Om deze vraag te beantwoorden, zal ik je eerst exact uitleggen wat een sinaasappel is, waar de vrucht groeit en van oorsprong vandaan komt, wat er in een sinaasappel zit en uit hoeveel calorieën een sinaasappel bestaat.
Ten slotte geef ik een conclusie op de vraag: ‘Zijn sinaasappels gezond’ en lees je over het Koolhydraatarm 30 Dagen Menu, een goede manier om te starten met gezond eten.
Wat is een sinaasappel?
De sinaasappel is een vrucht van de sinaasappelboom en wordt ook wel appelsien genoemd. Een sinaasappel behoort tot het geslacht citrus.
De sinaasappel is een ronde, oranje vrucht en de sinaasappel die wij kennen heeft een zoete smaak. Er zijn ook andere soorten sinaasappels, de zure en de bittere sinaasappel. Deze worden in Nederland, in verhouding tot de zoete sinaasappel, weinig gegeten.
Waar groeien sinaasappels?
Deze tropische vrucht komt van oorsprong uit China, waar de naam naar vernoemd is. China was in de oude vorm namelijk Sina.
Tegenwoordig wordt de sinaasappel door landen als Nederland en België geïmporteerd uit subtropische landen rond de Middellandse Zee. Een aantal van deze landen zijn Spanje, Marokko en Israël.
In dit artikel vertel ik je verder over de zoete sinaasappel en niets over de zure of bittere sinaasappel. Lees verder om te ontdekken hoe gezond sinaasappels zijn.
Wat zit er in een sinaasappel?
Een sinaasappel zit vol gezonde voedingsstoffen voor het menselijk lichaam. Maar, is een sinaasappel echt zo gezond als vaak gedacht wordt? Of valt het tegen?
Er wordt vaak terecht beweerd dat een sinaasappel gezond is. De vrucht zit namelijk vol met vitamine C, een stof dat bijdraagt aan je welzijn en de opname van ijzer in je lichaam.
Daarnaast is een sinaasappel een vrucht dat bijdraagt aan de inname van foliumzuur (vitamine B11). Foliumzuur is ervoor om bloedarmoede tegen te gaan. Een tekort aan foliumzuur levert bloedarmoede op, dus het eten van een sinaasappel speelt mee in het voorkomen van bloedarmoede.
Een andere belangrijke stof die uit de sinaasappel die ons lichaam nodig heeft, zijn antioxidanten. Antioxidanten is een verzamelnaam voor onder andere vitamines C en E. Antioxidanten is een stof die een rol speelt in het zuurstofgehalte van ons lichaam. Het heeft een grote invloed, dus de stof kan eigenlijk niet in ons lichaam gemist worden.
Een derde van de zuurstof die een mens binnenkrijgt, bestaat uit vrije radicalen. Vrije radicalen is een slechte zuurstofvorm voor ons lichaam. Met behulp van antioxidanten worden de vrije radicalen besteden. Antioxidanten zorgen ervoor dat de vrije radicalen in ons lichaam geen veroudering en beschadigingen in ons lichaam veroorzaken.
Maar niet alle ingrediënten van de sinaasappel zijn gezond.
Naast het nodige foliumzuur en de antioxidanten bevat een sinaasappel ook veel suiker. Bijna een 10de deel van een sinaasappel bestaat uit suiker. Dit lijkt niet veel, maar als je je bedenkt dat 100 gram sinaasappel 8,1 gram suiker bevat, is het best een grote hoeveelheid suiker.
Hoeveel calorieën in een sinaasappel?
Ondanks dat de sinaasappel een veel gegeten vrucht is en relatief veel suiker bevat, is het een vrucht dat in verhouding met andere fruit, weinig calorieën bevat.
Van de 10 fruitsoorten met de meeste calorieën staat de sinaasappel op plek 9, met totaal 55 kcal. Ondanks dat een watermeloen ook maar 55 kilocalorieën bevat, staat de sinaasappel toch op plek 9 en de watermeloen op plek 10.
Waarom dit is, is niet bekend. Waarschijnlijk is dat omdat de watermeloen in verhouding minder suiker bevat. Hierdoor is de watermeloen in zekere zin gezonder dan de sinaasappel.
Een sinaasappel bestaat dus uit 55 kilocalorieën, waarvan een groot deel uit vitamines bestaat. Hierboven heb je al kunnen lezen dat een sinaasappel voornamelijk uit vitamine C bestaat, maar vergeet niet de mineralen, andere vitamines en vezels.
De sinaasappel levert je lichaam naast vitamine C ook stoffen als vitamine A, foliumzuur (vitamine B11) en mineralen zoals magnesium en kalium.
Kalium zorgt gedeeltelijk dat de bloeddruk gereguleerd wordt en vezels zorgen voor een verzadigd gevoel en een goede darmwerking.
Hoe gezond is sinaasappel?
Een sinaasappel bevat dus veel belangrijke stoffen: foliumzuur, antioxidanten, vezels, vitamines en een lage hoeveelheid calorieën maken dat de sinaasappel een gezonde vrucht is die je geregeld kunt eten.
Let op: wissel wel af met fruit eten; eet zo nu en dan ook een banaan, een appel of druiven. Zo krijg je van elk stuk fruit de nodige voedingsstoffen binnen.
Maar een sinaasappel bevat ook een relatief grote hoeveelheid suiker. In eerste instantie niet erg, mits je rekening houdt dat je niet teveel suiker inneemt, naast het eten van de sinaasappel. Daarnaast is suiker wel slecht voor je tanden, dus zorg ervoor dat je goed poetst.
Heb je regelmatig last van een hoge suikerspiegel? Overleg dan met je arts of het verstandig is of je sinaasappels mag eten en in welke regelmaat je dit kunt eten.
Meer gezond eten dankzij het Koolhydraatarm 30 Dagen Menu (PDF)
Het Koolhydraatarm 30 Dagen Menu is geschreven door Timo, eigenaar van bgreat.nl.
Timo is auteur van het Koolhydraatarm 30 Dagen Menu. In dit receptenboek deelt hij diverse koolhydraatarme maaltijden voor ieder moment van de dag.
Koolhydraatarme ontbijtjes, koolhydraatarme lunch-, diner- en snackrecepten komen allemaal in het KHA 30 Dagen Menu voorbij.
Daarnaast ontvang je boodschappenlijstjes voor 4 weken (PDF), gezonde smoothies recepten (PDF), een handboek over hoe vetverlies werkt en een niet-goed-geld-terug garantie.
Meer weten over het Koolhydraatarm 30 Dagen Menu? Lees hier mijn review >>