Puistjes door Alcohol

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je momenteel last hebt van puistjes. Een van de mogelijke oorzaken van acne is het nuttigen van alcohol en het gebruiken van andere genotsmiddelen.

Misschien merk je zelf weleens dat er meer puistjes op je huid ontstaan nadat je een biertje of wijntje hebt gedronken. Puistjes op een zichtbare plek als het gezicht zijn erg vervelend. Door een slechte huid kun je zelfs mentale problemen krijgen. Om verergering van de huidige situatie te voorkomen dien je de puistjes te gaan behandelen. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over puistjes door alcohol.

Inhoudsopgave

Kun je puistjes krijgen door alcoholische dranken?

Wanneer oliën en andere verontreinigheden in de talgklieren opstapelen kan een verstopping ontstaan. Vervolgens kunnen bacteriën ervoor zorgen dat de talgklieren ontstoken raken. Je ziet dan een grote rode bobbel of een klein wit puntje op de huid. Dit noemt men in de volksmond acne of puistjes.

Verschillende factoren kunnen teweegbrengen dat er oliën en bacteriën in je huid terecht komen, en je dus puistjes krijgt.

Door het drinken van alcohol worden er verschillende processen in je lichaam op gang gebracht en verstoord. Wegens deze processen kunnen puistjes en acne verergeren.

Wat gebeurt er met je lichaam als je alcohol drinkt?

Het drinken van alcohol kan er dus voor zorgen dat je meer last hebt van puistjes. Maar waarom krijg je dan puistjes door alcohol?

Een bekende oorzaak van acne zijn je hormonen. Alcohol kan de aanmaak van het hormoon ‘testosteron’ stimuleren. Wanneer de hoeveelheden hormonen in je lichaam veranderen, ontstaat er een onbalans waardoor er meer olie door je huid wordt aangemaakt.

Een ander gevolg van overmatig alcoholgebruik is het verslechteren van je immuunsysteem en weerstand. Je cellen werken minder goed en kunnen zelfs doodgaan. Acne veroorzakende bacteriën zullen je huid dan sneller verstoren.

Denk ook aan de volgende gevolgen van alcohol die acne kunnen veroorzaken:

  • Alcohol kan ervoor zorgen dat de darmflora minder goed functioneert. De darmen kunnen gaan ‘lekken’ waardoor bacteriën in je bloedbaan terecht komen.
  • Alcohol kan invloed hebben op je lever. Normaal gesproken verwijdert je lever de gifstoffen en alcohol uit je lichaam. Door een slechte lever kunnen de gifstoffen richting de huid gaan.
  • Alcohol heeft invloed op de hydratatie van je huid. Je moet namelijk vaker naar het toilet om te plassen. Je spoelt dan water en zout uit je lichaam. Hierdoor kan de huid uitdrogen en vatbaarder worden voor acne. Voldoende hydrateren is dus belangrijk.

Klaar met puistjes? Lees het e-book Leven Zonder Acne >>

Hoe kun je puistjes behandelen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om puistjes en witte mee-eters te verwijderen. Ik ga je dan ook enkele tips geven voor het voorkomen en behandelen van puistjes.

Ten eerste is het belangrijk om te vermelden dat je de puistjes niet mag uitknijpen, hoe verleidelijk het ook is. Je kunt door het knijpen namelijk permanente littekens en putjes in de huid krijgen.

Vrijwel alle alcoholische drankjes kunnen katerverschijnselen, ontstekingen en uitdroging veroorzaken. Het maakt dus niet uit of je bier, wijn, wodka of whiskey drinkt. Misschien mix je alcohol met cola of andere suikerhoudende dranken. Producten met een hoge glychemische index kunnen echter meer acne veroorzaken. Het vermijden van alcohol en het volgen van een dieet met een laag glycemische index is aan te raden als je last hebt van acne.

Om uitdroging door alcohol te verminderen, kun je overwegen om water te drinken tijdens het nuttigen van alcoholische dranken.

Bovendien kun je de huidige puistjes verwijderen met huidverzorgingsmiddelen. Ga voortaan elke avond je gezicht reinigen met een mild anti-acne middel dat geschikt is voor jouw huidtype. Breng daarna een serum aan om bacteriën die acne veroorzaken te verwijderen.

Puistjes door Alcohol

Pak je alcoholgebruik aan!

Naast een goede huidverzorgingsroutine is het ook belangrijk om je alcoholgebruik te minderen of zelfs helemaal te stoppen. Anders kunnen de puistjes terug blijven komen, omdat de onderliggende oorzaak nog niet is opgelost. Het lijkt me zonde van je geld om steeds nieuwe huidverzorgingsproducten te moeten kopen zonder resultaat te zien.

Als je veel alcohol drinkt, kan het zijn dat alcohol een rol speelt bij het ontstaan van acne. Stop dus met het drinken van alcohol. Hierdoor zullen je huid en lichaam tot rust komen. Wil je toch alcohol blijven drinken? Houd het dan bij maximaal een tot twee glazen per dag.

Uiteraard kun je professionele hulp zoeken als het je niet lukt om te stoppen met alcohol.

Zo kom jij snel van je puistjes af!

In dit artikel is duidelijk naar voren gekomen dat je puistjes kunt krijgen door het drinken van alcohol. De verstoorde processen in je lichaam kunnen namelijk invloed hebben op de gezondheid van je huid.

Je hebt al enkele tips gekregen om acne te behandelen en je alcoholgebruik te minderen. Het is echter ook belangrijk om meerdere prikkels van acne aan te pakken. Er kunnen dan ook nog veel meer oorzaken zijn van acne.

Kijk hiervoor eens op de website van Fleur. Fleur is de autoriteit op het gebied van puistjes en acne. Ze heeft het complete e-book “Leven Zonder Acne” geschreven met routines en oplossingen voor puistjes door hormonen, stress, voeding, darmen, hygiëne, levensstijl en nog veel meer!

Ik weet zeker dat dit een grote impact gaat hebben op je acne en de gehele kwaliteit van je leven!

Puistjes door Alcohol

Stoppen met alcohol, klaar met puistjes en direct toegang tot het e-book “Leven Zonder Acne”?

JA! IK WIL LEVEN ZONDER ACNE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.