Puistjes door Frisdrank? Dit is wat je er tegen kunt doen!

Puistjes door frisdrank.

Het ontstaan van acne en puistjes kan verschillende oorzaken hebben. Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat suikerhoudende dranken, puistjes zouden veroorzaken.

Misschien is het een gewoonte van je veel cola of Fanta te drinken. Je kunt dan overwegen het voortaan met mate te drinken of een alternatief drankje te vinden.

Hoe ontstaan de onzuiverheden? Welke frisdranken leveren de meeste puistjes op? Wat kun je er tegen doen? Deze vragen zullen onder andere worden besproken. In dit artikel vertel ik je dan ook alles wat je moet weten over puistjes door frisdrank.

Wat vertellen onderzoeken over frisdrank en acne?

We weten allemaal wel dat je door suiker kunt aankomen, je gebit kan beschadigen en dat het slecht is voor je gehele gezondheid.

Er zijn echter nog geen grote wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar specifieke frisdranken en hun relatie met het ontstaan van acne. Er is dus nog geen bewijs dat je puistjes kunt krijgen door het drinken van frisdrank.

Frisdrank kan eigenlijk wel degelijk bijdragen aan het ontstaan van acne. Er zijn namelijk veel onderzoeken gedaan naar voedingsmiddelen met een hoge glychemische lading. Dit soort producten zorgen voor een stijging van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor kunnen de hormonen uit balans raken. Vervolgens ontstaat acne. Je herkent hormonale acne vaak aan de onderhuidse puistjes.

Waarom kun je puistjes krijgen door suikerhoudende dranken?

Een blikje cola bevat 8 suikerklontjes. Door dus één zo’n blikje te drinken, hebben zowel mannen als vrouwen al meer dan genoeg suiker binnen voor de hele dag. Daarbij is de kans groot dat je nog veel meer suiker in je lichaam krijgt gedurende de dag.

Maar waarom krijg je dan puistjes door frisdrank?

Het hormoon IGF-1 ‘insuline’ wordt op gang gebracht door het drinken van frisdrank. Door het hoge insulinegehalte kunnen andere hormonen ook worden beïnvloedt. Hormonale acne kan dus ontstaan door hormonale veranderingen tijdens bijvoorbeeld de zwangerschap of pubertijd, maar dus ook door voedingsmiddelen.

Producten met veel suiker hebben invloed op de bloedsuikerspiegel van ons lichaam. De hoogte van de glychemische index van een voedingsmiddel, geeft aan hoe snel de koolhydraten in het voedsel worden afgebroken en door de bloedbaan worden opgenomen. Door de hoge glychemische index van een product, zal je lichaam meer insuline aanmaken. Op de lange termijn kun je hierdoor hogere insulineniveaus in je lichaam krijgen. Hierdoor zullen de talgklieren meer talg aanmaken waardoor de poriën sneller verstoppen en zullen er dus ook sneller ontstekingen ontstaan.

Andere redenen waarom je puistjes kunt krijgen door suiker zijn:

  • Veel mensen krijgen puistjes door alcohol, door het te mengen met frisdrank.
  • De cafeïne in frisdrank kan ervoor zorgen dat de huid dehydrateert. Dit betekent dat je huid minder vocht vasthoudt en uitdroogt.
  • Bovendien kunnen mensen stress krijgen, omdat zij blijven denken aan de nadelige gevolgen van frisdrank. Door de stress gaat je lichaam het hormoon ‘cortisol’ aanmaken die puistjes veroorzaakt. Stress kan op de lange termijn veel meer effecten hebben op het lichaam.

Wat kun je doen tegen puistjes door frisdrank?

Als jij merkt dat je puistjes krijgt door frisdrank, kan het een goed idee zijn te overwegen te stoppen of te minderen met het drinken van frisdrank. Op de lange termijn kan het namelijk veel nadelige effecten hebben op je gezondheid.

Ook kun je overstappen op light frisdranken. Deze drankjes bevatten een stuk minder suiker door de kunstmatige zoetstoffen. Echter is het niet de bedoeling nu de hele dag light frisdranken te gaan drinken. Het bevat namelijk wel cafeïne wat er voor kan zorgen dat de huid slapper wordt en uitdroogt. Daarnaast kan je meer honger krijgen door cafeïne, omdat het aspartaam bevat. Dit kan leiden tot gewichtstoename, wat ook weer in verband wordt gebracht met het ontstaan van acne.

Bovendien raad ik je aan voeding met een hoge glychemische index in het algemeen te gaan vermijden. Kies in plaats daarvan voor voedingsmiddelen met een lage glychemische lading. Zorg ook dat je veel groenten en fruit binnenkrijgt. Er zitten namelijk veel voedingsstoffen in die ontstekingen kunnen afremmen.

Drink meer water in plaats van frisdrank!

Een goed alternatief voor het drinken van frisdrank is water. Water kan om tal van redenen gezond zijn voor je huid en lichaam. Denk bijvoorbeeld aan de hydratatie van de huid en het afvoeren van gifstoffen. Gemiddeld gezien hebben vrouwen ongeveer 1,5 tot 2 liter water per dag nodig en mannen 2 tot 3 liter.

Wat kun je nog meer doen tegen acne?

Hoewel er nog geen definitief bewijs is dat puistjes worden veroorzaakt door het drinken van frisdrank, heb ik in dit artikel besproken waarom je mogelijk toch puistjes krijgt door frisdrank.

Onthoud dat suikers, kleurstoffen en chemicaliën naast puistjes ook slecht zijn voor veel andere delen van je lichaam.

Om de puistjes eindelijk de baas te worden, kun je eens kijken naar de methode van Fleur. Zij heeft zelf ook erg lang last gehad van acne en helpt nu anderen bij het bestrijden van acne. Haar methode is niet gericht op het bestrijden van acne met zalfjes, maar de acne aan te pakken door de echte oorzaken op te lossen.

Via de onderstaande knop ga je direct naar de website van Fleur en lees je meer over de revolutionaire methode.