5 eiwitrijke salades (ingrediënten + bereidingswijze)

Tijd om je meer te vertellen voer een aantal  van mijn favoriete salades. Natuurlijk zijn het stuk voor stuk eiwitrijke salades!

In dit artikel kun je lezen over vijf gezonde salades. Bij de verschillende salades lees je exact wat de benodigdheden zijn en hoe je de salade recepten moet bereiden.

Eiwitrijke salades

In dit hoofdstuk vindt je vijf verschillende salade gerechten, waarvan elk gerecht behoort tot het lijstje van maaltijden die ik zelf eet en vol gezonde eiwitten zit.

De salade recepten waarover je kunt lezen, zijn:

  • Koude pastasalade
  • Komkommersalade
  • Gegrilde zalm-salade
  • Fruit salade
  • Rivierkreeft salade

Lees in de volgende hoofdstukken welke ingrediënten de salade recepten, hoe je ze bereiden moet en ontdek waarom ik jou de recepten aanraad!

Koude pastasalade met avocado en kip

Iets wat ik echt leuk vindt aan het zoeken naar verschillende gerechten, is dat je door verschillende samenstellingen en manieren van bereiding, heel veel verschillende gerechten kan maken.

Een goed voorbeeld hiervan is de koude pastasalade. Veel mensen zullen gewend zijn geregeld een pasta als macaroni, spaghetti of lasagne als warm gerecht te eten.

De koude pastasalade wordt geserveerd met avocado en kip, en is daardoor een van de eiwitrijke salades die ik erg lekker vindt. De samenstelling van de pastasalade, avocado en kip zorgt voor een frisse en gezonde maaltijd én is een genot voor de tong!

De pasta, die gebruikt wordt in dit salade recept, is fusilli. Daarnaast wordt er avocado, kip, uien en bleekselderij aan toegevoegd.

Ten slotte maakt de vers gemaakte dressing het recept af. De dressing, wat onder andere avocado, citroensap en Griekse yoghurt bevat, zal over de pastasalade geserveerd worden om de smaak goed in te laten trekken.

Het recept, zoals hieronder beschreven staat, is voor 2 porties en in ongeveer 20 minuten klaar te maken.

Ingrediënten van de pastasalade

De ingrediënten die je nodig hebt om de pastasalade te bereiden, zijn:

  • 100 gram vezelrijke fusilli
  • 4 stengels bleekselderij
  • 2 rode uien
  • 250 gram gerookte kipreepjes
  • 1,5 avocado

Ingrediënten van de dressing

De benodigde ingrediënten voor de dressing zijn:

  • 150 milliliter Griekse Yoghurt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel chilipoeder
  • Halve avocado
  • Zwarte peper naar smaak

Bereiding van de koude pastasalade met avocado en kip

De bereiding van de koude pastasalade en de dressing gaat als volgt:

  1. Kook de fusilli volgens de instructies op de verpakking, en koel het af met koud water
  2. Snij de bleekselderij én de ui klein
  3. Snij de avocado in stukken naar wens
  4. Maak met een keukenmachine de Griekse yoghurt, limoensap, zwarte peper en de halve avocado tot een gladde dressing
  5. Werp de zojuist gesneden stukken avocado, bleekselderij, ui en fusilli in een grote kom en roer het voorzichtig door elkaar

Tot slot giet je de dressing bij de salade in en ook dit roer je goed door elkaar, zodat de dressing goed over de salade verdeeld wordt.

Komkommersalade

Verfrissender kan het niet: komkommersalade, te serveren met een kipburger.

Door caloriearme chilisaus bij de kipburger te voegen, creëer je een licht pittige smaak bij je kipburger en de komkommersalade.

De hoeveelheid ingrediënten die je hieronder vindt, is voor 4 porties. Dus als je dit recept gaat maken, zul je er met 4 mensen van kunnen eten.

Deze gezonde salade vraagt een voorbereidingstijd van ongeveer 10 minuten en een bereidingstijd van ongeveer 15 minuten. Dus, binnen een halfuur kun jij deze gezonde salade zelf bereiden.

Hoe dat moet en wat je hiervoor nodig hebt, lees je hieronder!

Ingrediënten van de komkommersalade

De benodigde ingrediënten om de komkommersalade te bereiden, zijn:

  • 6 lente uien
  • 40 gram verse koriander
  • 1 rode peper zonder zaadjes (vers)
  • 3 centimeter gember (vers)
  • 1 limoen
  • 400 gram ongekruid kipgehakt)
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1,5 eetlepel sesamzaadjes
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 3 theelepels sesamolie
  • 2 komkommers
  • 1 krop romaine sla
  • 4 eetlepels 2BSlim sweet chili

Bereiding van de komkommersalade

De komkommersalade maken doe je als volgt:

  1. Maak van de lente ui kleine uien ringen door ze te snijden, snijd de koriander fijn, snij de peper in dunne ringetjes en rasp de gember.
  2. Spoel de limoen met koud water af, rasp het vervolgens en pers de limoen daarna uit
  3. Doe de helft van de uien ringen, de helft koriander, de gember, rode peper en limoenrasp bij elkaar en meng het door het gehakt. Voeg vissaus toe om het op smaak te brengen.
  4. Maak vervolgens mooie kipburgers van het gehakt en bestrooi het aan beide kanten met sesamzaadjes. Doe de zonnebloemolie en de helft van de sesamolie in de pan, verhit het en bak de burgers ongeveer 10 minuten, zodat ze beide kanten mooi, goudbruin zijn.
  5. Schil de komkommers, en snijd ze door de helft. Maak van beide halve komkommers dunne plakjes (gebruik een kaasschaaf voor mooie, dunne plakjes. Meng deze plakjes komkommer met de overgebleven sesamolie, het limoensap en de helft van de lente uien en de koriander.
  6. Gebruik enkele blaadjes sla en gebruik dit als ‘broodje’ voor de kipburger. Leg dus een blaadje neer, daarbovenop de kipburger en vervolgens plaats je daar nog een blaadje sla bovenop.
  7. Doe een beetje chilisaus op de burger. Verspreid de komkommersalade toe aan de burger door het verspreid om de burger te leggen.

Je gerecht is klaar, smullen maar!

Salade met gegrilde zalm

Salade met gegrilde zalm, ofwel de gegrilde zalm salade met onder andere kikkererwten en groente.

Ikzelf vond het een heel divers recept, maar ik raad aan het te proberen. Na het bereiden van deze salade merkte ikzelf dat ik het lekkerder vond dan ik dacht.

De vele groente, vis en yoghurt als ingrediënten bij dit recept, maken het een erg gezond en eiwitrijke salade.

De ingrediënten hieronder is geschikt voor een hoeveelheid van 4 porties. De voorbereidingstijd van 10 minuten en de bereidingstijd van 10 minuten maakt dat deze salade in slechts 20 minuten op tafel klaarstaat!

Ingrediënten voor de salade met gegrilde zalm:

De benodigde ingrediënten zijn:

  • 300 gram worteltjes (geschrapt)
  • 1 ui (groot
  • 400 gram sperziebonen (diepvries)
  • 1 citroen
  • 3 eetlepels tahin sesampasta
  • 2 eetlepels magere yoghurt
  • 700 gram kikkererwten in blik
  • 300 gram zalmfilet
  • 40 gram rucola
  • PAM spray (om de pan in te vetten)
  • Zwarte peper en zout (indien gewenst)

Dus, met deze bovenstaande ingrediënten maak je 4 porties salade met gegrilde zalm klaar. Hoe dat moet, lees je in het hoofdstuk hieronder.

Bereidingswijze salade met gegrilde zalm

  1. Snij allereerst de worteltjes in plakjes van circa een halve centimeter
  2. Spuit nu wat PAM spray in een hapjespan en bak de worteltjes hierin ongeveer 10 minuten lang op middelhoog vuur. Gedurende de 10 minuten, moet je de worteltjes regelmatig omscheppen
  3. Voeg er (indien gewenst) zwarte peper en zout aan toe, om op smaak te brengen.
  4. Zorg dat de diepvries sperziebonen ontdooit zijn, voeg het vervolgens aan de pan toe en mix goed, net als de wortels
  5. Laat dit even door bakken en snij ondertussen de uien in ringen. Doe deze vervolgens ook bij de pan in
  6. Maak de tahin, magere yoghurt, citroensap en geraspte citroen een dressing tot een dressing
  7. Breng ook dit (naar wens) op smaak met peper en zout
  8. Laat de kikkererwten uitlekken, voeg dit samen met rucola toe aan de dressing en schep het goed om
  9. Spuit nu wat PAM spray over de grillpan en verhit deze op middelhoog vuur
  10. Voeg aan beide kanten van de zalmfilets peper en zout toe (hoeveelheid naar wens)
  11. Bak beide kanten van de zalmfilet goed
  12. Voeg de wortels en sperziebonen samen op een bord, strooi de mix van kikkererwten rucola en dressing erover heen.
  13. Snij als laatst de zalmfilet in stukken en voeg deze ook toe aan het bord

Bon Appétit!

Fruitsalade met yoghurt

Een van de meest bekende, typisch Nederlandse nagerechten: Fruitsalade met yoghurt.

Natuurlijk kan dit deze fruit salade niet ontbreken in dit lijstje met mijn favoriete verschillende salades.

Dit fruit salade recept zoals je hieronder vindt, is in 10 minuten te bereiden. De voorbereiding én de bereidingstijd kosten beide ongeveer 5 minuten, dus het is een erg snel te bereiden gerecht.

De ingrediënten hieronder is voor 1 portie, dus wil je er meer maken? Vermeerder de aantallen dan!

Fruitsalade met yoghurt benodigdheden

De benodigde ingrediënten voor deze fruitsalade zijn:

  • 200 milliliter magere yoghurt
  • 20 gram frambozen
  • 20 gram blauwe bessen
  • 50 gram superfood muesli

Bereidingswijze fruitsalade met yoghurt

De fruitsalade met yoghurt bereid je als volgt:

  1. Voeg 100 milliliter magere yoghurt in een glas of beker
  2. Werp de superfood muesli hierbij
  3. Voeg nogmaals 100 milliliter magere yoghurt toe

Doe als laatst de frambozen en blauwe bessen erbij, mix het door elkaar.

Rivierkreeftsalade met caesardressing

Het salade recept dat iedere visliefhebber gehad moét hebben. Een salade van rivierkreeft, wat geserveerd wordt met caesardressing.

Deze rivierkreeftsalade kost maar 5 minuten voorbereidingstijd en is klaar te maken in 10 minuten. Snel tafelen, voor deze heerlijke delicatesse!

De ingrediënten hieronder zijn geschikt voor 1 portie. Mocht je meer willen, vermeerder dan de aantallen.

Ingrediënten voor rivierkreeftsalade met caesardressing

De benodigde ingrediënten voor deze gezonde salade zijn:

  • 150 gram rivierkreeftjes
  • 2 eetlepels caesar dressing
  • 2 à 3 takjes fijn gesneden dille
  • Zwarte peper naar smaak
  • 100 gram ijsbergsla
  • 1 tomaat, gesneden in kleine stukjes
  • Een halve geraspte komkommer
  • Halve citroen

Rivierkreeftsalade met caesardressing bereidingswijze

De bereidingswijze van de rivierkreeftsalade met caesardressing is als volgt:

  1. Leg de ijsbergsla op een bord
  2. Rasp de komkommer met een dunschiller of kaasschaaf en snijd het in kleine stukken
  3. Voeg de komkommer nu aan het bord toe
  4. Snijd de tomaat in kleine stukken en doe ook deze bij het bord op
  5. Doe er 2 eetlepels caesardressing, de fijngesneden dille en peper en zout naar wens bij
  6. Snijd de citroen door de helft, en knijp de citroensap over de salade heen
  7. Roer het hele bord door elkaar en klaar: Eten maar!

Meer eiwitrijke recepten ontdek je met het eiwitrijke recepten kookpakket

Kun jij ook niet genoeg krijgen van de heerlijke eiwitrijke recepten, iedere dag weer?

Maak dan kennis met het eiwitrijke recepten kookpakket.

Dit boek bevat onder andere meerdere lekkere eiwitrijke ontbijtrecepten, eiwitrijke lunchrecepten, eiwitrijke dinerrecepten én ook eiwitrijke snackrecepten.

Wil jij dit boek ook in huis hebben? Bestel ‘m hier!