Cable Row Uitvoering (+ Video)

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

De Cable Row is een veelgebruikte oefening in de gym, maar toch blijkt het vaak dat mensen de oefening onjuist uitvoeren. Waar menig persoon de oefening denkt goed te doen, wordt er te weinig gefocust op je houding tijdens de oefening in tegenstelling tot het gewicht dat gebruikt wordt.

Want vooral de houding met een wat lager gewicht tijdens de oefening maakt de uitvoering goed. Een te hoog aantal kilo’s aan gewicht gecombineerd met een onjuiste houding staat juist gelijk aan een slecht resultaat.

Ik leg je de juiste houding uit voordat je start met de oefening. Vertel je stap voor stap uit hoe je de oefening uitvoert en vertel je uiteraard ook welke spieren je traint met deze oefening. Tot slot deel ik een video waarin de oefening wordt voorgedaan.

Tip: Lees eerst mijn uitleg en kijk pas daarna de video.

Inhoudsopgave

Voorbereiden op de oefening

Voordat je start met deze oefening, is het belangrijk om te weten dat een onjuiste houding al heel snel verkeerd uitgevoerd wordt. Dit levert snel rugpijn of blessures op. Pas onderstaande tips toe om dit te voorkomen:

 • Houdt je rug recht gedurende de oefening
 • Duw je schouders naar elkaar toe en je borst naar voren
 • Zorg dat je bovenlichaam niet buigt
 • Houdt het gewicht even ‘vast’ wanneer je handen bij je buik zijn

Met deze stappen ter voorbereiding is het tijd voor de uitleg van de oefening. Let’s go!

Cable Row uitvoering

 1. Kies het juiste gewicht. Houdt dit bewust wat lager dan je aan kan, om de oefening optimaal uit te voeren en voldoende herhalingen te doen.
 2. Pak de stang vast, buig je benen lichtjes en plaats je voeten op de steuntjes. Duw je schouders naar achteren en zet je armen op spanning.
 3. Trek het gewicht in een gecontroleerde beweging richting je buik.
 4. Laat het gewicht 1 seconde rusten wanneer het bij je buik is.
 5. Laat het  gewicht rustig en gecontroleerd terugzakken naar de start positie.
 6. Herhaal deze oefening tot het aantal gewenste herhalingen.

Welke spieren train je met de Cable Row oefening?

De Cable Row is een compound oefening. Wat dit inhoudt? Dat je meerdere spieren tegelijkertijd traint. In het geval van de Cable Row oefeningen train je de volgende spiergroepen:

 • Trapezius
 • Posterior Deltoid (achterkant schouder)
 • Latissimus Dorsi
 • Rhomboideus
 • Teres Major
 • Biceps

De uitvoering van deze oefening op de Cable Row machine kent meerdere voordelen. Allereerst is het een effectieve oefening voor de ontwikkeling van ‘dikte in de rug’. Ook wordt het grootste gedeelte van de spieren getraind en tevens train je met deze oefening de spieren in de achterkant van je schouders. En last but not least helpt de juiste uitvoering van de Cable Row je bij een betere houding.

Kracht trainen met het Spiermassa Protocol Mannen

Werk aan je droomlichaam door middel van het Spiermassa Protocol voor Mannen en boek resultaten door de begeleiding en hulp uit het e-book. Het Spiermassa Protocol is samengesteld door de auteurs van de Droog Trainen Academie en is gebaseerd op jarenlange ervaring.

In het boek staan de volgende doelen centraal:

Hard, effectief en slim trainen

Flexibel diëten

Een alles-in-een pakket bieden om zelfs zonder ervaring vandaag nog te starten

Denk jij dat het Spiermassa Protocol is wat jij zoekt? Klik dan op onderstaande knop en krijg Tijdelijk Toegang tot de Geheime Kortingspagina.

Spiermassa Protocol

Wil jij direct starten met het Spiermassa Protocol Programma voor Mannen?

JA! IK WIL DIRECT STARTEN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.