Hoe meet je of je in ketose bent?
Ketose is een metabolische toestand waarbij het lichaam overschakelt van het gebruik van glucose als primaire energiebron naar het gebruik van ketonlichamen. Ketonen zijn een alternatieve energiebron die door het lichaam wordt geproduceerd wanneer de glycogeenvoorraden van het lichaam uitgeput zijn en het lichaam begint met het afbreken van vetten. Dit kan gebeuren tijdens perioden van vasten of bij het volgen van een koolhydraatarm dieet, zoals het ketogeen dieet.
Hoe werkt Ketose?
Het lichaam gebruikt normaal gesproken glucose als primaire energiebron. Glucose wordt geproduceerd uit koolhydraten die we eten en wordt opgeslagen in de spieren en lever als glycogeen. Wanneer de glycogeenvoorraden van het lichaam uitgeput zijn, begint het lichaam met het afbreken van vetten voor energie. Dit leidt tot de productie van ketonlichamen in de lever, die vervolgens worden gebruikt als brandstof voor de hersenen en andere organen.
Hoe kom je in Ketose?
Het bereiken van ketose kan enige tijd en moeite kosten, maar het kan worden bereikt door een ketogeen dieet te volgen. Hieronder staan enkele stappen die je kunt nemen om ketose te bereiken:
Verminder je koolhydraatinname
Om in ketose te raken, moet je je koolhydraatinname aanzienlijk verminderen. Het wordt aanbevolen om niet meer dan 20-50 gram koolhydraten per dag te consumeren om de ketose te bereiken.
Verhoog je vetinname
Je moet je vetinname verhogen om voldoende energie te krijgen en om in ketose te blijven. Ongeveer 70-80% van je dagelijkse calorieën moet uit vetten komen.
Matig je eiwitinname
Te veel eiwitten kunnen leiden tot gluconeogenese, waarbij het lichaam eiwitten omzet in glucose. Dit kan de ketose verstoren. Het wordt aanbevolen om matige hoeveelheden eiwitten te consumeren, ongeveer 20-25% van je dagelijkse calorieën.
Eet meer gezonde vetten
Het is belangrijk om gezonde vetten te consumeren, zoals olijfolie, kokosolie, avocado's, noten en zaden, om in ketose te blijven en een gezond dieet te behouden.
Hoe meet je of je in Ketose bent?
Als je erachter wilt komen of je in ketose bent of niet dan is het goede nieuws dat je het kunt meten. De drie soorten ketonen, aceton, beta-hydroxybutyraat en acetoacetaat, kunnen op verschillende manieren gemeten worden. Het meten van het ketonengehalte kun je meten met behulp van je adem, bloed of urine.
Uit recent onderzoek1 blijkt dat de hoeveelheid ketonen tijdens het ketogeen dieet na het ontwaken het grootst is en na het avondeten.
Adem
Aceton is te vinden in je adem. Het is de fruit- of metaalachtige geur die je ruikt als je in ketose bent. Onderzoeken hebben aangetoond2 dat het meten van aceton in de adem een betrouwbare manier is om te controleren of je ketose bent. Met een ketonenmeter kun je de aceton in je adem meten. Nadat je in de meter geblazen hebt kun je aflezen wat het acetongehalte in de adem is.
Bloedmeter
Ketonen kunnen ook gemeten worden met een bloedketonenmeter. Deze meter werkt op dezelfde manier als een bloedglucosemeter. Om gebruik te maken van de meter heb je een druppel bloed uit je vinger nodig. Deze druppel wordt op een strip geplaatst waarna de strip in de meter geplaatst wordt. Bij deze meting wordt niet aceton gemeten maar de hoeveelheid beta-hydroxybutyraat in je bloed. De bloedmeter is een betrouwbare indicatie3 of je in ketose bent of niet. Het nadeel van de bloedketonenmeter is dat je het apparaat moet aanschaffen maar ook de strips moet kopen die niet goedkoop zijn.
Urine
Het ketonengehalte kan naast je adem en je bloed ook in je urine gemeten worden. Bij deze meting wordt het gehalte acetoacetaat gemeten. Je plast over een ketostrip of je dompelt de stick in een staal met urine. Nadat je dit gedaan hebt verkleurt de stick naar een andere kleur, roze of paars, afhankelijk van het ketonengehalte in de urine. Een donkere kleur betekent dat er een hogere concentratie ketonen in de urine aanwezig zijn. Het grote voordeel van de urinetest met ketose strips is dat het goedkoper is dan de andere methodes maar ook makkelijker te gebruiken is.
Tips
- Gebruik geen ochtendurine
- Een meting 2 uur na het avondeten heeft de voorkeur
- Het maakt niet uit hoe donker de kleur is, als de stick maar verkleurt
- Controleer de vervaldatum van de ketostrips
- De stick mag ook in een urinestaal ondergedompeld worden
- Houdt rekening met de reactietijd
- Gebruik verse urine
Conclusie
Over het algemeen kan ketose een effectieve manier zijn om gewicht te verliezen, de bloedsuikerspiegel te verlagen en de algehele gezondheid te verbeteren. Het kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de gezondheid van het hart en de hersenen.
Het is echter belangrijk om te onthouden dat ketose niet voor iedereen geschikt is en dat het volgen van een ketogeen dieet enige voorbereiding en monitoring vereist. Raadpleeg altijd een arts voordat je begint met een nieuw dieet of voedingsplan.
Als je van plan bent om een ketogeen dieet te volgen, zorg er dan voor dat je voldoende gezonde vetten consumeert, matige hoeveelheden eiwitten eet en je koolhydraatinname aanzienlijk vermindert. Blijf ook gehydrateerd en blijf gemotiveerd om je doelen te bereiken.
Dus, als je op zoek bent naar een manier om je gezondheid te verbeteren en gewicht te verliezen, overweeg dan om een ketogeen dieet te proberen en ervaar de voordelen van ketose zelf.
Veel gestelde vragen
Is ketose veilig voor iedereen?
Ketose is niet geschikt voor iedereen en kan risico's met zich meebrengen voor bepaalde individuen, zoals mensen met diabetes type 1 of nierproblemen. Raadpleeg altijd een arts voordat je begint met een ketogeen dieet.
Hoe lang duurt het om in ketose te raken?
Het kan enige tijd duren om in ketose te raken, afhankelijk van verschillende factoren, zoals je dieet, lichaamsgewicht en metabolisme.
Kan ik nog steeds koolhydraten eten op een ketogeen dieet?
Ja, maar je moet je koolhydraatinname aanzienlijk verminderen om in ketose te raken. Het wordt aanbevolen om maximaal 20-50 gram koolhydraten per dag te consumeren.
Kan ik nog steeds uit eten gaan op een ketogeen dieet?
Ja, maar het kan moeilijker zijn om ketogeen-vriendelijke opties te vinden. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden en gezonde vetten en eiwitten te kiezen, terwijl je koolhydraatinname beperkt blijft.