Zoete Aardappelfriet uit de oven (Slechts 242 kcal!)

Zoete aardappelfriet uit de oven, het is lekker en gezond. In heel Nederland, maar ook in landen als België, Frankrijk, Duitsland en verschillende andere (Europese) landen kun je friet verkrijgen. Ikzelf woon in Nederland, en in vrijwel iedere stad, dorp en zelfs elk klein gehucht kent een snackbar, cafetaria, frietwagen of welke naam het ook heeft. De bekende gefrituurde aardappelstaafjes zijn een erg bekende, niet al te dure en heel favoriete snack in Nederland.

Maar er zijn veel verschillende soorten friet en het kan op veel verschillende manieren gemaakt én geserveerd worden. Zo kennen we in Nederland de normale friet, raspatat en frietstro. Maar er zijn ook verschillende frieten met sauzen zoals het frietje met (friet met mayo), de friet speciaal (friet met mayonaise, curry/ketchup en uien) en natuurlijk het welbekende patatje pinda (een patatje met verse pindasaus).

Maar helaas zijn veel van deze lekkere snacks niet heel gezond, maar bevatten vaak veel vetten. Het is dus erg lekker, maar erg ongezond. Toch is er een gezonde variant friet, zoete aardappelfrietjes uit de oven.

In dit artikel vertel ik je exact hoe je zelf zoete aardappelfriet uit de oven kunt maken. Ik vertel je precies wat je nodig hebt en verklap je precies wat je nodig hebt om dit te doen.

Lees je mee?

Zoete aardappelfriet uit de oven

Dat zoete aardappelfriet gezond is, heb je kunnen lezen. Maar hoe komt dit, en wat is het verschil tussen zoete aardappel frietjes uit de oven en ander friet dat niet gezond is.

Allereerst is het goed om te vertellen dat zoete aardappelfriet, zoals de naam al verraad, een zoete smaak heeft. Ikzelf vindt het dan lekker om de friet met een beetje zout te kruiden, maar je kunt hierbij ook kiezen voor een ander soort kruiden naar keuze. De zoete frietjes worden in de oven geroosterd, wat het gebruik van frituurvet overbodig maakt en ze een heel stuk gezonder zijn dan gefrituurde frietjes.

Benodigdheden voor het zoete aardappelfrietjes recept

Dit recept met zoete aardappel frietjes is bedoeld voor 1 portie. Je kunt de ingrediënten natuurlijk verdubbelen door het aantal porties dat je wilt maken, maar voor het gemak zijn deze ingrediënten gebaseerd op 1 portie.

Je hebt nodig:

 • 250 gram zoete aardappel
 • Een oven
 • Een bakplaat
 • Bakpapier
 • Calorievrije cookingspray
 • Peper en zout (of andere kruiden naar wens)

Bereidingswijze van het zoete aardappelfrietjes recept

De bereidingstijd van de zoete aardappelfriet duurt ongeveer 45 minuten, terwijl je zelf maar een kleine 5 minuten bezig bent. Het grootste gedeelte van de tijd moet je wachten en die tijd kun je gebruiken andere dingen te doen (het koolhydraatarm 50 dagen programma downloaden, bijvoorbeeld)

 1. Laat de open voorverwarmen op 200 graden
 2. Was de aardappel en verwijder oneffenheden om mooie rechte friet te krijgen
 3. Snij de aardappel in mooie plakken en vervolgens in reepjes van ongeveer een halve centimeter dik
 4. Sproei de bakplaat in met de cookingspray of bedek de bakplaat met bakpapier
 5. Plaats de aardappelreepjes op de bakplaat en spuit de aardappelreepjes van beide kanten in met de caloriearmee cookingspray
 6. Leg de bakplaat met de zoete aardappel patatjes in de oven
 7. Nu je moet wachten (en heb je tijd om het koolhydraatarm 50 dagen programma te downloaden)
 8. Keer alle zoete aardappel frietjes na 20 minuten om en laat ze opnieuw 20 minuten lang in de oven zitten.
 9. Controleer na de zoete aardappelfrietjes na de 20 minuten. Als ze er goed uitzien (goudbruin en knapperig) kun je de uit de oven halen.

De voedingswaarde

Een portie zoete aardappelfrietjes uit de oven bevat de volgende voedingswaarde:

 • 242 kcal
 • 2,5 gram eiwitten
 • 52,5 gram koolhydraten
 • 0 gram vetten
 • 6,2 gram vezels

Sauzen bij je zoete aardappelfrietjes

Eigenlijk hoort er een sausje bij je friet, want zonder saus is het gelijk een stuk minder lekker. Helaas zitten veel sauzen vol met calorieën, vaak nog meer dan de friet zelf. Gelukkig vindt je via bol.com caloriearme mayonaise en curry ketchup, waardoor je je zoete aardappelfrietjes zelfs met caloriearme saus kunt eten.

Koolhydraatarm eten dankzij het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma

Koolhydraatarm eten zonder zorgen te maken over recepten, dat doe je met het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma. Als jij op zoek bent naar extra koolhydraatarme recepten die je eenvoudig via een stappenplan kunt maken en waar je precies wordt verteld wat je nodig hebt, Is het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma precies wat jij nodig hebt.

Buiten dat om heeft dit programma alles wat je nodig hebt om overtollig vet te verliezen en gezondere eetgewoontes aan te nemen.

Maar dat is nog niet alles; voor, tijdens en na aankoop van het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma loop je geen enkel risico vanwege de 100% niet goed geld terug garantie. Als het programma je uiteindelijk tegenvalt of het is niet wat jij ervan verwacht had, dan kun je binnen 30 dagen je bestelling retourneren. Lees hier meer over het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma.

Twijfel je of jij het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma moet kopen? Dan heb ik nu goed nieuws voor je. Als jij besloot om het KHA 50 Dagen Programma nu te kopen, maak je gebruik van de tijdelijke korting op de aankoop van je product.

Ik ben erg benieuwd of jij het programma gaat downloaden, dus laat me ook zeker weten of je dit gedaan hebt en wat je programma vindt door het hieronder achter te laten.

Eet smakelijk!

Wil jij toegang tot de geheime kortingspagina van het KHA 50 Dagen Programma?

JA! IK WIL DIRECT TOEGANG TOT DE GEHEIME KORTINGSPAGINA!