Is alcohol slecht voor je? Lees hier ALLES wat je moet weten!

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Craft bier

Dat festival dat maar 1 keer per jaar plaatsvindt en vaak uitverkocht is voordat jij je ticket hebt. Dat avondje uit met je vriendengroep dat al lange tijd gepland staat, omdat jullie vaak niet tegelijkertijd vrij zijn. Het vrijgezellenfeest van je vriendengroep. Die housewarming van je collega die onlangs verhuist is, of die verjaardag van je allerbeste vriend die aan de andere kant van ’t land woont en je maar een paar keer per jaar ziet. Of misschien wel die zaterdagavond na een drukke werkweek wanneer je zin hebt in een biertje. Allemaal gelegenheden om een biertje, wijntje, mixje of sterke drank te nuttigen. Maar, wat doet alcohol met je gedrag? Is alcohol slecht voor je, of wordt je dik van alcohol?

Allemaal belangrijke vragen die vaak gesteld worden, waaruit blijkt dat mensen niet op de hoogte zijn van de gevolgen van alcoholgebruik.

In dit artikel vertel ik je wat alcohol is en wat alcohol met je gedrag doet. Je krijgt antwoord op de vraag of je dik wordt van alcohol en zijn er alternatieven voor alcoholische dranken, of niet? Je ontdekt het allemaal in dit artikel, dus lees snel verder!

Inhoudsopgave

Is alcohol slecht voor je?

In dit artikel staat de vraag ‘Is alcohol slecht voor je’ centraal. Ik ga je stap voor stap uitleggen wat alcohol is, welke soorten drank er zijn, wat alcohol met je gedrag doet, of je dik wordt van veel drank drinken en vertel je of er alternatieven zijn voor alcoholische dranken.

Om jou zo goed mogelijk antwoord te geven op de vraag of alcohol slecht voor je is, deel ik dit artikel in de voorgaande, genoemde hoofdstukken. Hieronder zie je ze nogmaals:

 • Wat is alcohol
 • Wat doet alcohol met je gedrag
 • Wordt je dik van alcohol
 • Alternatieven voor alcohol

Na het behandelen van deze onderwerpen doe ik je een aanbeveling voor een gezond leven. Mocht je er snel bij zijn, dan kan je gebruik maken van de tijdelijke kortingspagina van het Fitcooking Lifestyle Programma (2020).

Wat is alcohol?

Alcohol kennen we allemaal van dranken zoals licht bier, bier, tripel bier, wijn, een mixje of sterke drank. Maar hoe ontstaat deze stof en is het slecht voor je hersenen?

Is alcohol zo schadelijk zoals het in de media wordt benadrukt? Of kunnen we het met een korreltje zout nemen. Want wat zijn de gevolgen van drankgebruik?

Alcohol is een natuurlijk product dat wordt gewonnen door het gisten van gerst (in het geval van bier) of druiven (in het geval van wijn). Ook wordt het gemaakt van aardappels (wodka), een sterke drank soort.

Andere, minder bekende namen voor alcohol zijn Ethylalcohol of Ethanol en van zichzelf is deze vloeistof helder, kleur- en smaakloos en het heeft een zwakke geur.

Alcohol ontstaat dus door het gisten van gerst of druiven, wat stopt bij een percentage van 15%. Dit staat bekend als zwak alcoholhoudende dranken.

Bier bevat ‘slechts’ 5%, wijn bevat 12% en gedistilleerde drank, waaronder jenever, bevat 35%.

Het alcoholpercentage van dranksoorten wordt berekend in procenten (%) wat staat voor ‘volume procent’. Dit percentage van de dranksoorten geeft aan hoeveel alcohol er in 100 milliliter drank zit. Om een voorbeeld te geven: Bier bevat 5 milliliter alcohol per 100 milliliter drank. Wijn bevat 12 milliliter alcohol per 100 milliliter drank.

Zo geldt het voor ieder dranksoort: Het aantal percentage aan alcohol is het aantal milliliter alcohol per 100 milliliter drank.

Hiervoor heb ik al verschillende soorten alcohol opgenoemd, maar welke soorten zijn er nog meer? Als jij je afvraagt wat voor soorten alcohol er meer zijn, lees dan verder? Hieronder heb ik een aantal dranksoorten opgesomd.

Per dranksoort staat er achter wat het percentage is

 • Alcoholvrije dranken (max. 0,1 – 0,5%)
 • Alcoholarme dranken (max. 1,2%)
 • Licht bier (2 – 3,5%)
 • Bier (5%)
 • Tripel bier (7 – 10%)
 • Mixje (5 – 8%)
 • Wijn (12%)
 • Sterke drank (15 – 35%)

Zoals je ziet benoemde ik hierboven voor het eerst alcoholvrije dranken en alcoholarme dranken, maar is dit beter dan de andere dranken, of niet? Lees verder om het te ontdekken.

Glas bier

Wat doet alcohol met je gedrag?

We hebben allemaal wel eens gehoord dat drank invloed heeft op je gedrag, je ontwikkeling en je concentratie. Maar wat doet alcohol met je gedrag en wat zijn de effecten van drank?

Een aantal kenmerkende gevolgen van drankgebruik op korte termijngebruik zijn:

 • Slapeloosheid door alcohol
 • Vermoeidheid door alcohol
 • Slechte concentratievermogen
 • Vergeetachtigheid

Zoals je ziet zijn bovenstaande problemen allemaal gevolgen van drankgebruik en ze leiden op korte termijn allemaal tot problemen in concentratie en een energietekort.

Naast korte termijn gevolgen van drankgebruik zoals slapeloosheid door alcoholgebruik, vermoeid door alcohol, slecht concentratievermogen en vergeetachtigheid, leidt alcoholgebruik ook tot langdurige problemen, zoals:

 • Hersencellen worden niet verder ontwikkeld of in sommige gevallen sterven ze af (bij hoge hoeveelheid alcoholgebruik)
 • Geen controle over emoties
 • Angstaanvallen
 • Geen begrip hebben voor anderen
 • Geheugenverlies door alcohol

Hersenen ontwikkelen zich tot het 24e levensjaar. Wanneer je op jonge leeftijd al veel alcohol nuttigt, loop je het grote risico dat veel hersencellen afsterven, wat niet meer te herstellen is.

Dus, voor je 18e drinken is in Nederland wettelijk verboden, maar ook daarna moet je je bewust zijn van de gevolgen van alcoholgebruik. Want blijvende hersenschade door alcohol, dat wil je toch niet?!

Wordt je dik van alcohol?

De bierbuik, een bij mannen voorkomende dikke, naar voren uitpuilende buik, zonder dat de rest van het lichaam dik is.

Waarschijnlijk kennen we allemaal zo iemand, die een ‘bierbuik’ heeft. Maar, hoe echt is dit? Is een bierbuik wel écht een bierbuik? Wordt je dik van alcohol, of niet?

Ik vertel het je!

Waarom wordt je dik van alcohol?

De naam bierbuik doet mensen vaak denken dat dit daadwerkelijk ontstaat door teveel bier drinken, maar dit is niet waar. De dikke, ronde naar voren uitpuilende buik ontstaan niet door het drinken van bier, maar is vaak het gevolg van de aanleg van de persoon en zijn eetgewoonten.

Wanneer mannen aan overgewicht lijden, zal het vet zich gaan ophopen. Een vetophoping van langere tijd zorgt ervoor dat de buik naar voren zal uitpullen, waardoor deze mannen aan overgewicht lijden.

Deze verschijning wordt in de volksmond vaak een ‘bierbuik’ genoemd, terwijl bier niet direct te oorzaak is.

Wel is het zo, dat drankgebruik vaak gepaard gaat met het eten van ongezonde, vette snacks. Doordat drank vaak een soort honger gevoel creëert, wordt er vaak een vette hamburger, pizza of een ander soort ongezonde snack gegeten wordt.

Dat, terwijl je in werkelijkheid geen echte honger hebt, maar de alcohol je hersenen voor de gek houdt, waardoor je denkt zin te hebben in een ‘lekkere’ vette hap.

In eerste instantie is bier, wijn of een andere drank niet de directe oorzaak van de bierbuik, maar het zorgt er wel voor dat je een ongezonde hap zult eten.

Conclusie: Wordt je dik van alcohol? Nee, niet direct. Maar, het heeft wel invloed op je eetpatroon, waardoor je ongezond gaat eten en dus zal je lichaam meer vet moeten opslaan.

Is er ook alcohol waar je niet dik van wordt? Wordt je dik van alcoholvrij bier, of kun je dit drinken zonder dik te worden?

Lees mijn verklaring hieronder:

Wijn soorten

Alternatieven voor alcoholische dranken

Zijn er dan alternatieven voor dranken, waar je niet dronken van wordt en bovenal niet de gevolgen van alcoholische dranksoorten zult oplopen?

Jazeker, er zijn er heel veel zelfs. Denk simpelweg aan koffie, vruchtensappen, frisdranken, maar is water het beste alternatief voor alcoholische dranken.

Maar, ook kun je kiezen voor de niet-alcoholische versnaperingen, zoals:

 • Alcoholvrij bier
 • Alcoholvrije cocktail
 • Alcoholvrije wijn
 • Alcoholvrije champagne

Klinkt goed, toch? Maar, er is meer. Eerder in dit hoofdstuk noemde ik koffie, vruchtensappen, frisdranken en water als alternatieven voor alcoholische dranken. Is dat niet beter, om niet opnieuw in de verleiding van alcoholische dranken te komen?

Jawel, toch? Ik vindt het beter om te stoppen met alcohol drinken, wie met mij? Je kunt het hieronder in de reacties achterlaten.

Omdat ik graag wil dat zoveel mogelijk mensen (met en zonder mijn toedoen) stoppen met drinken, raadt ik je aan te kiezen voor het Fitcooking Lifestyle Programma (editie 2020).

Hieronder vertel ik je er kort meer over, dus wil je meer weten? Lees dan snel verder!

Gezond leven dankzij het Fitcooking Lifestyle Programma (2020)

Het Fitcooking Lifestyle Programma is vernieuwd en jij kunt nu de nieuwste editie, editie 2020 in huis halen.

Dit nieuwe Lifestyle Programma is het extra zetje dat jij nodig hebt voor een strak en fit lijf en jou van verschillende voordelen voorziet.

Enkele onderdelen van het Fitcooking Lifestyle Programma zijn:

 • Een compleet en makkelijk te volgen 4 stappen programma
 • 137 eiwitrijke en smaakvolle recepten
 • Persoonlijke voedingsschema’s op maat gemaakt, op basis van jou calorieën
 • Een boodschappenlijstje

Wil jij ervaren of het meest complete Fitcooking Lifestyle Programma is wat jij zoekt? Klik dan hier om het Fitcooking Lifestyle Programma direct te bestellen.

Fitcooking editie 2

Wil jij het meest complete Fitcooking Lifestyle Programma nu tijdelijk met extra korting in huis halen?

JA! STUUR MIJ DIRECT DOOR NAAR DE GEHEIME KORTINGSPAGINA!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.