5 Eiwitrijke groente maaltijden (ingrediënten + bereidingswijze)

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

Wat is groente?

Groenten zijn cultuurgewassen of wilde planten. De cultuurgewassen of wild planten bevatten (delen van) eetbare vruchten die vaak bereid wordt om tijdens een warme maaltijd of tijdens de lunch te eten,

Er zijn verschillende soorten groenten, namelijk:

  • Bladgroenten, waaronder:
    • Andijvie
    • Spinazie
    • Sla
  • Vruchtgroenten, waaronder:
    • Courgette
    • Komkommer
    • Paprika
  • Knolgewassen, waaronder:
    • Rode bieten
    • Knolselderij
    • Pastinaak
  • Koolsoorten, waaronder:
    • Boerenkool
    • Broccoli
    • Witte kool
  • Uien, waaronder:
    • Ui
    • Knoflook
    • Prei
  • Stengelgewassen, waaronder:
    • Bleekselderij
    • Venkel
    • Asperge
  • Kiemgroenten, waaronder:
    • Taugé
    • Tuinkers
  • Peulvruchten, waaronder:
    • Kapucijners
    • Sperziebonen
    • Bruine bonen
  • Overige groenten, waaronder:
    • Witlof
    • Champignons

Bovenstaande groenten zijn maar een selectief aantal groenten die er zijn, maar er zijn er nog veel meer.

In dit artikel ga ik vertellen over 5 eiwitrijke groente recepten. Het overgrote deel van Nederland krijgt dagelijks te weinig eiwitten en groente binnen. Hoog tijd om je te gaan vertellen over een aantal eiwitrijke groente recepten.

Inhoudsopgave

Eiwitrijke groente

Laatst las ik dat de gemiddelde Nederlander een dagelijkse hoeveelheid van 200-300 gram groente moet binnenkrijgen. Maar ook las ik, dat een heel groot deel van Nederland amper aan de helft van de benodigde dagelijkse groente tipt.

Tijd, om jou te stimuleren meer groeten te gaan eten. In dit artikel vertel ik jou over 5 diverse, eiwitrijke groente recepten, namelijk:

  • Orzo recept met groente en gehakt
  • Spinazie pannekoek
  • Zoete aardappelsoep
  • Broccoli Courgette soep
  • Gebakken rijst met groente en gerookte kip

Lees in de volgende hoofdstukken korte informatie over de groente recepten, de benodigdheden, de bereidingswijze van de groente gerechten en start direct met koken!

Orzo met groente en gehakt

Wat is orzo?

Orzo is een pastasoort en heeft veel weg van rijst. Het wordt veel gebruikt in soep, bij salades en natuurlijk wordt het ook gebakken in een braadpan.

In dit artikel ga ik je vertellen over orzo met groente en gehakt. Je leest de benodigdheden, het aantal porties dat je kunt maken van de hoeveelheid benodigdheden én je leert orzo koken volgens onderstaande bereidingswijze van het orzo recept.

Onderstaande ingrediënten voor het orzo recept is gebaseerd op 2 porties. De voorbereiding kost 5 minuten, de bereiding is in 20 minuten uit te voeren. In minder dan een halfuur kun jij genieten van je eigengemaakte orzo met groente en gehakt!

Orzo recept ingrediënten

De benodigde ingrediënten voor het orzo recept zijn als volgt:

  • 1 knoflookteen
  • 2 sjalotten
  • 400 gram Italiaanse groentemix
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 170 gram tomatenpuree
  • 200 gram rundergehakt
  • Verse basilicum
  • 50 gram 20+ geraspte kaas
  • 500 milliliter groentebouillon én 1 groentebouillonblokje
  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper
  • Zout

Orzo recept bereidingswijze

De orzo bereiden doe je via onderstaand stappenplan:

  1. Kook 500 milliliter water met een waterkoker of in een pan op het fornuis. Giet het vervolgens samen met 1 groentebouillonblokje in een kom
  2. Snij de sjalot in snippers en snijd de knoflook in kleine stukjes fijn
  3. Verhit een eetlepel roomboter in een hapjespan, voeg de fijngesneden knoflook en sjalot toe. Bak dit totdat de sjalot glazig is (+/- 3 minuten op middelhoog vuur)
  4. Doe de groentemix erbij en bak dit ook ongeveer 3 minuten mee. Roer tijdens de 3 minuten goed door
  5. Doe nu de bouillon, orzo en tomatenpuree erbij. Roer goed door en zet het vuur laag. Doe de deksel op de pan en laat het ongeveer 13 minuten koken.
  6. Roer tijdens de 13 minuten goed door, en doe de deksel dan direct weer op de pan. De orzo mag niet vastplakken
  7. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en bak het gehakt met een scheutje olijfolie. Maak het gehakt goed los, zodat het kleine stukjes worden
  8. Snijd de basilicum klein
  9. Voeg de helft van de 20+ geraspte kaas en de helft van de basilicum toe, wanneer de orzo klaar is. Doe vervolgens de gehakt erbij en mix het goed door elkaar
  10. Gebruik de overige geraspte kaas en basilicum te serveren bij de orzo met groente en gehakt

Je gerecht is klaar, smullen maar! Jij kunt orzo klaarmaken, dus: Eet smakelijk!

Spinazie pannenkoek

Ben jij, of zijn jouw huisgenoten gek op pannenkoeken? Willen jullie verantwoord en lekker eten? Dan is dit spinazie pannenkoek recept waar jij naar op zoek bent!

De pannenkoek met spinazie is lekker, snel te maken en natuurlijk zijn spinazie pannenkoeken gezond. Wil jij een recept dat je snel kan bereiden, lekker en gezond is? Lees dan verder om te lezen over de ingrediënten en de bereidingswijze van de spinazie pannenkoek.

De onderstaande ingrediënten is voldoende om 2 porties te maken. Daarbij kost de voorbereiding slechts 10 minuten en is de bereidingstijd ook maar 10 minuten, waardoor je in 20 minuten kunt tafelen!

Spinazie pannenkoek ingrediënten

De spinazie pannenkoek ingrediënten die je nodig hebt, worden verdeeld in drie categorieën: De pannenkoek, de vulling en de topping.

Pannenkoek benodigdheden:

  • 200 gram smart protein pancakes
  • 500 milliliter water
  • 2 eieren

Benodigdheden voor de vulling:

  • 300 gram verse spinazie
  • 200 gram cottage cheese
  • Half bosje kleingesneden lente ui
  • Halve theelepel nootmuskaat
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Benodigdheden voor de topping:

  • Handjevol 20+ geraspte kaas
  • Handjevol ongezouten walnoten

Nu je de ingrediënten weet en zodra je ze verzameld hebt, kun je starten met de bereiding. Lees deze hieronder!

Spinazie pannenkoek bereidingswijze

De bereiding van de het spinazie pannenkoek recept, is als volgt:

  1. Hussel de smart protein pancakes met water en eieren tot een glad beslag
  2. Bak met een scheutje olijfolie op middelhoog vuur de pannenkoeken goudbruin en leg ze vervolgens opzij. Door dit te verpakken in aluminiumfolie of tussen twee borden te leggen, houdt je ze warm
  3. Doe een scheut olijfolie in een kookpan en zet deze op hoog vuur. Bak hierin de spinazie en laat het slinken terwijl de deksel op de pan ligt. Roer het een aantal minuten goed door
  4. Doe de cottage cheese, lente ui, nootmuskaat, peper en zout hierbij. Roer het geheel door, zet het vuur laag en laat het enkele minuten staan, met de deksel op de pan
  5. Leg de pannenkoeken op het bord, doe de vulling erop en voeg ten slotte 20+ geraspte kaas en fijngestampte walnoten toe.

Bon Appétit!

Zoete aardappelsoep met gegrilde beenham

Een eiwitrijke aardappelsoep met gegrilde beenham die je in een half uur kunt bereiden. Ik vindt dat iedereen de zoete aardappelsoep met gegrilde beenham geproefd hebben!

De bereiding van de zoete aardappelsoep is simpel, zoete aardappelsoep is lekker, en zoete aardappelsoep is gezond!

De voorbereiding vergt slechts 10 minuten en de bereiding kost te slechts 20 minuutjes, dus in 30 minuten kun je dit heerlijke zoete aardappelsoep recept bereiden!

De ingrediënten die hieronder staan, zijn goed voor 5 tot 6 porties. Dus, voldoende om met meerdere mensen te eten, of om zelf meerdere keren van te eten!

Zoete aardappelsoep met gegrilde beenham ingrediënten

De benodigde ingrediënten voor 5 à 6 porties zoete aardappelsoep, zijn:

  • 2 zoete aardappelen
  • 3 knoflooktenen
  • 2 rode uien
  • 1 wortel
  • 1 rode paprika
  • 1 rode peper
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 585 gram beenham culinair
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1000 milliliter water
  • Zwarte peper
  • Zout

Zoete aardappelsoep met gegrilde beenham bereidingswijze

De bereidingswijze van zoete aardappelsoep met gegrilde beenham, is als volgt:

  1. Zorg dat de groente gewassen is en de rode ui en knoflook gepeld en gesnipperd zijn.
  2. Schil de zoete aardappelen en de wortel en snij het in blokjes.
  3. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en indien gewenst, de zaadjes uit de rode peper.
  4. Verhit de olie in een soeppan, bak 2 knoflooktenen en de rode ui een minuut op middelhoog vuur. Doe vervolgens de zoete aardappel, rode paprika, zoete wortel en rode peper hierbij en bak het 5 minuten op laag vuur. Schep het ondertussen geregeld om.
  5. Voeg water en de groentebouillonblokjes toe, breng het aan de kook en laat het 15 minuten doorkoken op een laag vuurtje.
  6. Snijd de beenham in blokjes en breng het met zout en peper op smaak.
  7. Doe een scheutje olie in de koekenpan en bak hiermee de beenham. Voeg de beenham nog niet toe aan de soeppan.
  8. Pureer de soep met een staafmixer, proef of dit naar wens is, en voeg eventueel peper of zout toe naar smaak.
  9. Doe ten slotte de gegrilde beenham bij de soeppan, mix het door elkaar en je gerecht is klaar

Serveertip: Garneer de zoete aardappelsoep met gedroogde dille.

Broccoli Courgette soep

Ditmaal een eiwitrijke soep, met twee verschillende groenten: de broccoli met courgette soep.

Dit gerecht is in 30 minuten te bereiden: de voorbereiding vergt 10 minuten en de bereidingstijd is ongeveer 20 minuten.

De onderstaande ingrediënten zijn voldoende om 1 soeppan van te maken, ofwel 4 porties broccoli courgette soep.

Deze broccoli courgette soep heeft 2 eigenschappen: De eerste is dat broccoli courgette soep gezond is. De tweede eigenschap is dat broccoli courgette soep lekker en simpel is.

Broccoli courgette soep ingrediënten

De ingrediënten voor de broccoli courgette soep zijn:

  • 2 stronken broccoli
  • 2 grote uien
  • 4 courgettes
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 à 2 kippenbouillonblokjes
  • 2 tenen knoflook
  • Scheutje olijfolie
  • Soeppan
  • Blender of mixer
  • Zwarte peper
  • Zout

Bovenstaande ingrediënten en benodigdheden zijn dus geschikt om 4 porties broccoli courgette soep te bereiden.

Broccoli courgette soep bereiding

De bereiding van de broccoli courgette soep is als volgt:

  1. Snij de broccoli in roosjes en leg het apart
  2. Gebruik de overige broccoli om kleine stukjes van te snijden en doe het in de blender met 500 milliliter water
  3. Blend de broccoli en water door elkaar
  4. Snij de courgette in kleine stukjes en leg dit apart
  5. Snijd de knoflook en ui fijn
  6. Verwarm de soeppan op hoog vuur met een scheutje olijfolie
  7. Wanneer de pan goed verhit is, voeg je de fijngesneden knoflook en ui aan de pan toe en bak het een minuut
  8. Doe na een minuut de stukjes courgette en broccoli erbij
  9. Roer de pan goed door en laat het enkele minuten bakken
  10. Snij ondertussen de bleekselderij in stukjes en voeg het vervolgens toe in de pan
  11. Giet hierna de inhoud van de blender in de pan
  12. Roer het geheel opnieuw door elkaar
  13. Doe er een liter water bij en breng het aan de kook
  14. Voeg de kippenbouillonblokjes toe
  15. Roer het ook nu weer goed door en breng het op smaak met peper en zout
  16. Laat het na pruttelen op een laag vuur terwijl de deksel op de pan ligt

De broccoli courgette soep is klaar, genieten maar!

Gebakken rijst met groente en gerookte kip

Een mond vol woorden. Wanneer je dit gerecht ziet en ruikt, loopt het water je in de mond. Net als bij mij op dit moment, tijdens het schrijven, zonder dat ik het gerecht gemaakt heb. Gewoon doordat ik schrijf over dit recept, het recept wat ik zelf erg graag eet, loopt het water mij in de mond.

Het rijst met groente recept dat hieronder staat, is geschikt voor 2 porties.

De voorbereidingstijd voor dit recept is 10 minuten, evenals de bereidingstijd.

Dus, dit rijst met groente recept is in slechts 20 minuten te bereiden!

Haal onderstaande ingrediënten, volg de bereidingswijze en geniet zo snel mogelijk van je rijst met groente recept

Rijst met groente ingrediënten

Haal onderstaande ingrediënten om te genieten van je rijst met groente recept!

  • 100 gram zilvervliesrijst
  • 350 gram gerookte kip
  • 1 groene peper
  • 2 eetlepels pastasaus met groene én zwarte olijven
  • 150 gram diepvries doperwten
  • Een aantal takjes basilicum (aantal naar keuze)
  • Zwarte peper
  • ¾ eetlepel knoflookpoeder
  • 2 witte uien
  • Pam spray
  • Krop sla

In het volgende hoofdstuk lees je hoe je van deze ingrediënten je rijst met groente recept maakt!

Rijst met groente bereidingswijze

De bereidingswijze van het rijst met groente recept is als volgt:

  1. Kook de rijst, volgens de verpakking
  2. Koel na het koken de rijst af met koud kraanwater
  3. Snij dunne plakjes van de gerookte kip
  4. Schil de ui en snijd het in kleine stukjes
  5. Verwijder de pitjes uit de rode peper en snijd het vervolgens fijn
  6. Doe Pam spray in een wokpan
  7. Bak de stukjes ui hierin op hoog vuur, totdat ze glazig zijn en roer in tussentijd goed door
  8. Voeg vervolgens de diepvries doperwten (zorg dat ze ontdooit zijn) toe aan de pan en hussel het goed
  9. Doe de knoflookpoeder, basilicum, zwarte peper, gerookte kip, pastasaus, groene peper en de gekoelde rijst toe aan de pan
  10. Blijf tijdens het doorbakken doorroeren, om de rijst krokant te bakken
  11. Beleg 2 borden met een aantal blaadjes sla. Verdeel vervolgens de rijst over 2 borden en maak het op met basilicum.

Dit was alweer het laatste eiwitrijke groente recept die ik met jou wilde delen. Laat hieronder in de reacties weten wat je er van vond, en wil je meer eiwitrijke recepten? Lees dan het onderstaande, laatste hoofdstuk om te weten hoe ik aan inspiratie voor eiwitrijke recepten kom.

Ontdek meer eiwitrijke groente recepten met het eiwitrijke recepten kookpakket

Nog steeds op zoek naar meer eiwitrijke groente recepten, nee toch? Wel? Stop dan nu en lees meer informatie over het eiwitrijke recepten kookpakket.

Ik kocht dit pakket laatst online en ben er erg tevreden over. Het bevat diverse eiwitrijke gerechten voor ontbijt, lunch, diner. Maar ook de diverse eiwitrijke snacks ontbreken hier niet.

Lees hier mijn review over het eiwitrijke recepten kookpakket of bestel het vandaag nog!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.